“Het voelt alsof ik wakker ben geworden uit een nachtmerrie”

Door het voortdurende geweld in het noorden van Nigeria zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Ook de 14-jarige Titi* moest haar huis ontvluchten nadat indringers van Boko Haram midden in de nacht haar dorp onder vuur namen. Eenmaal beland bij haar zus in Niger werd ze gedwongen te trouwen.

“We hoorden schoten in ons dorp, huizen werden in brand gestoken en er werden mensen vermoord. Ik moest vluchten naar een veiligere omgeving met mijn ouders, broers en zussen. Maar we werden achtervolgd door de Boko Haram-strijders”, vertelt Titi.

 

Een anonieme foto van Titi met haar handen voor haar gezicht.

Verdriet

De strijders schoten vier van Titi’s familieleden voor haar ogen dood. “Eerst mijn moeder, daarna twee van mijn broers en mijn oudere zus. Ik was machteloos, want ik moest blijven rennen met de rest van de familie. Het ergste gevoel van de wereld is om te zien dat je geliefden pijn hebben en er niets tegen te kunnen doen”, zegt ze verdrietig.

Lees ook: Mijn familie wil dat ik snel trouw

“Mijn vader werd gearresteerd door mensen uit het leger die beweerden dat hij een van de indringers was. Ik heb hem daarna nooit meer gezien. Ik weet niet of hij nog leeft.”

Uitgehuwelijkt

Titi moest vele kilometers lopen met haar overgebleven broers en zussen om buurland Niger te bereiken. Hun oudste zus woont daar, in de stad Diffa, met haar man en kinderen. Zij nam hen in huis, maar kon hun schoolgeld niet betalen. Daarom bracht Titi eerst haar dagen door met helpen in het huishouden.

Een paar maanden later besloot Titi’s zus dat Titi moest trouwen met een handelaar uit de omgeving. “Toen ik hoorde dat ik uitgehuwelijkt werd, zei ik tegen mijn zus dat ik dat niet wilde. Ik wilde liever gaan werken om geld te verdienen. Maar ze was vastbesloten om mij uit te huwelijken, zodat mijn toekomstig man voor mij en mijn familie kon zorgen.”

Toen ik hoorde dat ik uitgehuwelijkt werd, zei ik tegen mijn zus dat ik dat niet wilde

Stoppen met eten

Titi stopte zelfs met eten in de hoop dat haar zus van gedachten zou veranderen. “Maar het kon haar niets schelen, het huwelijk ging door. Al vanaf de eerste nacht maakte ik mijn man duidelijk dat ik niet van hem hield. Ik werd vaak geslagen en verkracht of hij dreigde me te vermoorden. Soms kreeg ik geen eten.”

Titi anoniem in beeld.

Scheiding

Titi rende regelmatig terug naar haar zus die haar telkens weer terugstuurde naar haar man. “Op een dag zag mijn zwager dat mijn man me sloeg. Het stamhoofd van het dorp waarschuwde mijn man toen om mij nooit meer te slaan, anders zou ik van hem mogen scheiden. Maar hij sloeg me gelijk na de waarschuwing weer. Het huwelijk werd toen eindelijk ontbonden”, legt Titi uit.

“Ik voel me nu veel beter”

Plan International hielp Titi haar verleden te verwerken. “Ik kreeg psychologische steun om met mijn trauma en depressie om te leren gaan. Ik kreeg ook geld voor gezondheidszorg. Mijn gezondheid is hierdoor echt verbeterd, ik voel me nu veel beter”, vertelt ze glimlachend.

“Ik heb geleerd om met mensen te praten over wat ik heb meegemaakt, en voor mezelf op te komen, iets wat ik lastig vond toen ik nog in het huwelijk zat. Ik ben nu gelukkig. Het voelt alsof ik wakker ben geworden uit een nachtmerrie.”

Ik ben nu gelukkig

Wat doet Plan?

Tijdens crises stijgt het aantal kindhuwelijken, omdat arme families het uithuwelijken van hun dochters vaak zien als de enige manier van overleven. Het betekent immers een mond minder om te voeden en levert vaak een bruiddschat op. In de Diffa-regio in Niger trouwt 89 procent van de meisjes terwijl ze nog kind zijn.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Als onderdeel van ons noodhulpprogramma in de Diffa-regio strijdt Plan International tegen kindhuwelijken. We behoeden kwetsbare kinderen in crisissituaties zoals Titi voor geweld en geven hen toegang tot veilig onderwijs in een beschermde omgeving. Verder bieden we psychosociale hulp en gezondheidszorg om de jongeren te helpen hun trauma’s te verwerken.

Dromen

Als we haar vragen naar haar dromen voor de toekomst, vertelt Titi: “Ik hoop dat ik mijn vader ooit terugvind. Verder wil ik werk vinden, zodat ik geld verdien en economisch onafhankelijk word. Ouders zouden meisjes niet meer moeten dwingen om te trouwen.”

*De naam is veranderd om haar identiteit te beschermen

Samen bieden we meisjes zoals Titi bescherming

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Op zoek naar een cadeau met betekenis?

Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij!

Kerstkaarten Plan International
Shop jouw cadeau

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.