“Mijn familie wil dat ik snel trouw”

In de strijd tegen het coronavirus zijn veel scholen gesloten en moeten kinderen thuisblijven. Bovendien neemt in veel landen de armoede snel toe door de crisis. Deze combinatie leidt tot een grote toename van kindhuwelijken. “De hele dag thuis zijn met mijn familie is vreselijk, omdat ze me telkens vertellen dat ik snel moet gaan trouwen”, vertelt Angelina (17) uit Mozambique.

Angelina woont met haar oom en oma in de provincie Nampula in Mozambique. Ze zit in het laatste jaar van de middelbare school en wil volgend jaar graag een medische opleiding doen. “Sinds de noodtoestand is uitgeroepen, voel ik me vaak oncomfortabel thuis”, vertelt ze.

Portret van Angelina.

“Het gaat bijna altijd over trouwen thuis”

Angelina vertelt dat het thuis bijna altijd over trouwen gaat. “Soms probeer ik het onderwerp te vermijden door extra huishoudelijke klusjes te doen of door te lezen. Maar mijn familie blijft erover beginnen. Ik weet niet meer hoe ik hierop moet reageren. Op school leerde ik over de rechten van meisjes en kreeg ik seksuele voorlichting. Dit hield mij gemotiveerd om voor mijn rechten te strijden. Maar door het coronavirus kan ik niet meer naar school.”

1 op de 2 meisjes uitgehuwelijkt

In Mozambique belandt bijna 1 op de 2 meisjes voor hun achttiende in een kindhuwelijk. Dit is een van de hoogste percentages ter wereld. De armoede in Mozambique was al groot, maar door het uitbreken van het coronavirus en door de lockdown kunnen sommige families helemaal geen geld meer verdienen. Dit leidt ertoe dat ouders hun kinderen eerder uithuwelijken.

Lees ook: Een stille ramp voor 111 miljoen meisjes

Bovendien schrijven sociale normen in Mozambique voor dat onderwijs voor meisjes niet belangrijk is. Hierdoor moeten meisjes vaak vechten voor hun recht op onderwijs. Velen geven het op en doet wat hun familie wil: trouwen. Vooral op het platteland, waar de armoede het grootst is, stoppen veel meisjes al jong met school.

Moeite met rondkomen

Twee vriendinnen van Angelina trouwden op hun zestiende en achttiende. “Mijn oom en oma nemen hen altijd als het ideale voorbeeld. Sinds de noodtoestand in Mozambique is uitgeroepen vanwege het coronavirus, heeft mijn familie moeite gehad met rondkomen. Als ik trouw, ben ik niet meer hun financiële verantwoordelijkheid”, legt Angelina uit.

Als ik trouw, ben ik niet meer hun financiële verantwoordelijkheid

Betere informatie

Veel meisjes staan voor hetzelfde dilemma als Angelina. Zonder goede informatie in hun community’s over het belang van onderwijs voor meisjes zullen ze toegeven aan de wens van hun families om te trouwen.

Angelina doet schoolwerk.

“Mijn familie heeft het nooit breed gehad, maar door de onzekerheid over de toekomst door het uitbreken van het coronavirus worden we wanhopig. De oudere generatie, zoals mijn oom en oma, moet betere informatie krijgen over de positieve effecten van onderwijs voor meisjes. Dan zou er niet zoveel druk liggen op mij en andere meisjes om te trouwen”, aldus Angelina.

Meer van dit soort verhalen in je inbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Wat doet Plan?

Als we niks doen, zullen door de coronacrisis 13 miljoen meisjes meer dan voorspeld uitgehuwelijkt worden. De sociale en economische gevolgen van de crisis leiden ertoe dat inkomens dalen en stress toeneemt. Je dochter uithuwelijken betekent voor veel families in landen waar Plan werkt een mond minder om te voeden.

Plan International werkt in Mozambique om het uithuwelijken van meisjes zoals Angelina te voorkomen. We hebben bijvoorbeeld een economisch programma voor jongeren opgezet om onderwijs voor meisjes te promoten. Door middel van spaargroepen en toegang tot leningen, verlichten we de financiële druk op families. Ook werken we samen met lokale radiostations om informatie te verspreiden over onderwerpen zoals de gevaren van kindhuwelijken. Door iPads en telefoontegoeden te verstrekken, kunnen meisjes om hulp vragen als dat nodig is. Bovendien bieden we psychologische hulp aan, online of via hotlines.

Samen strijden we tegen kindhuwelijken, juist tijdens de coronacrisis.

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.