Coronacrisis zal leiden tot enorme toename kindhuwelijken

  • 12 mei 2020

Het coronavirus heeft verstrekkende gevolgen. Door de crisis lopen meisjes en jonge vrouwen een nog groter risico om uitgehuwelijkt te worden. Als we hier niks aan doen, zullen maar liefst 13 miljoen meisjes meer dan voorspeld worden uitgehuwelijkt in de komende 10 jaar.

“In de afgelopen decennia zijn er mooie stappen gezet in de bestrijding van kindhuwelijken in de landen waar wij werken, maar door de coronacrisis worden de komende tien jaar waarschijnlijk 13 miljoen jonge meisjes meer uitgehuwelijkt dan voorspeld. Dit is dramatisch. Door armoede vanwege het wegvallen van een inkomen, zullen ouders eerder hun dochters uithuwelijken, want dan heb je een mond minder te voeden,” aldus een bezorgde Monique van ’t Hek, directeur van Plan International Nederland.

Achteraan in de rij

Voordat het coronavirus uitbrak, werden er jaarlijks 12 miljoen kindhuwelijken gesloten. Daar zullen in de komende tien jaar nog eens 13 miljoen bij komen, jaarlijks dus meer dan een miljoen meer kindhuwelijken dan nu al het geval is, volgens cijfers van de UNFPA (het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties).

In het deze week verschenen rapport, Living under Lockdown, vergelijkt Plan de coronacrisis met andere crises, zoals de ebolacrisis in 2014. In Sierra Leone waren de scholen tijdens de ebolacrisis negen maanden dicht, wat leidde tot 18.000 tienerzwangerschappen. Veel van deze meisjes mochten hierna niet meer terug naar school. Als het gaat om thuisonderwijs, voedsel en veiligheid staan meisjes in veel landen nog steeds achteraan in de rij.

Inkomens dalen, stress neemt toe

Een derde van de wereldbevolking in 90 landen zit thuis in lockdown vanwege het coronavirus. De economische en sociale gevolgen van deze situatie leiden ertoe dat inkomens dalen en dat stress toeneemt. Plan bestrijdt in 75 landen praktijken als kindhuwelijken, meisjesbesnijdenissen en seksuele uitbuiting en geweld. Hierbij is direct contact met de community en de meisjes zelf vaak cruciaal. Door de coronacrisis wordt dit bemoeilijkt. “De meisjes gaan niet meer naar school, zijn afgesloten van hun sociale netwerk, van mentale begeleiding, of juridische hulp”, legt Monique van ’t Hek uit.

De coronacrisis zal de ongelijkheid versterken en miljoenen meisjes lopen het risico om niet meer zelf over hun leven te kunnen beslissen

Bescherming tegen gedwongen huwelijken en geweld

Veel van de programma’s van Plan zijn tijdelijk aangepast. Een belangrijk doel is nu voorlichting geven om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en in water, zeep of andere desinfectiemiddelen te voorzien. Daar waar het kan is Plan gestart met de meisjes binnenshuis te bereiken om ze te beschermen tegen gedwongen huwelijken en (seksueel) geweld. Dit doen we onder meer door het verstrekken van iPads en van telefoontegoeden zodat ze om hulp kunnen vragen als dat nodig is, en door het bieden van psychologische hulp (online of via hotlines). Ook hebben we platforms opgericht die meisjes onderling verbinden en uit hun isolement halen en maken we op social media en de radio de risico’s die meisjes lopen bespreekbaar.

Lees ook: Gendergelijkheid is essentieel in de strijd tegen het coronavirus

Zeggenschap van meisjes en jonge vrouwen

Juist nu is het ontzettend belangrijk om de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van meisjes en jonge vrouwen goed te blijven bewaken. Toegang tot zorg en hulp kan voor velen levensreddend zijn. Ook het vergroten van de zeggenschap van meisjes en jonge vrouwen in besluitvorming mag niet van de agenda verdwijnen. Van eerdere crises zoals de ebola-uitbraak hebben we geleerd dat de betrokkenheid van de community’s en vooral van jongeren zelf, cruciaal is bij de steun die we bieden. Samen strijden we ervoor dat meisjes en jonge vrouwen over hun eigen toekomst mogen beslissen.

Help meisjes en jonge vrouwen te beschermen tegen het coronavirus

Red levens

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.