“Meisjes die ontvoerd zijn door Boko Haram hebben dringend hulp nodig”

Kingsley Udo, Project Field Coördinator van Plan International Nigeria, begeleidt meisjes en jonge vrouwen die ontsnapt zijn uit de klauwen van terreurorganisatie Boko Haram. De omstandigheden van degenen die nog steeds gevangen gehouden worden zijn hartverscheurend. “Meisjes hebben dringend hulp nodig”, aldus Kingsley.

Wekelijks komen er meisjes terug uit de oorlog. Ze praten met Kingsley en andere begeleiders over hun traumatische ervaringen. “We hebben verhalen gehoord over meisjes die op de vlucht waren voor bomaanslagen vlak nadat ze bevallen waren. Er was geen andere optie dan te vluchten met hun pasgeboren baby in hun handen – met de navelstreng er nog aan vast”, vertelt hij.

Een ware nachtmerrie

“Meisjes vertellen ons verhalen over hun kinderen die zijn weggehaald om mee te vechten in de oorlog. Ook hebben ze meerdere executies meegemaakt van anderen die ook probeerden te ontsnappen.

Maar daar blijft het niet bij. Ze vertellen ons over gedwongen huwelijken, seksueel geweld en misbruik. We steunen deze meisjes, maar er zijn nog veel meer meisjes in gevangenschap die dringend hulp nodig hebben.”

Lees ook: “Meisjes zoals ik zijn getroffen door de oorlog”

Een aantal meisjes is erin geslaagd om terug te keren naar hun huis in Borno, de Nigeriaanse deelstaat waar Boko Haram werd opgericht en veel slachtoffers heeft gemaakt. Toch blijft een grote meerderheid – het gaat om honderden meisjes – in Boko Harams gevangenschap. “We moeten dringend een einde maken aan dit conflict, zodat ze naar huis kunnen, herenigd kunnen worden met hun familie en kunnen beginnen met de wederopbouw van hun leven”, aldus Kingsley.

Noodsituatie

Sinds het begin van de crisis van Tsjaadmeer zijn 22.000 mensen in Nigeria vermist geraakt – van wie 60 procent kinderen. Deze noodsituatie is veroorzaakt door Boko Haram, die het gebied introk om daar een islamitische staat te starten.

De crisis heeft vooral gevolgen voor meisjes en jonge vrouwen, die een groter risico lopen op allerlei vormen van geweld en mensenrechtenschendingen. Plan International is een van de belangrijkste kinderbeschermingsorganisaties in Noordoost-Nigeria en helpt meisjes om hun familie terug te vinden en hun normale leven op te pakken.

Plan helpt

Plan International doet dit door kinderen te ondersteunen die lid waren van gewapende groeperingen om hun psychosociale welzijn te verbeteren, hun leven weer op te bouwen en het stigma dat ze in hun eigen community en soms binnen hun eigen familie hebben, te doorbreken.

Meisjes vinden het moeilijk om te praten over hun ervaringen als ze voor het eerst terugkomen.

Ze krijgen medische zorg en  een persoonlijke casemanager om met hen samen te werken en om uit te zoeken wat hun behoeften zijn.

Herenigd met familie

“Meisjes vinden het moeilijk om te praten over hun ervaringen als ze voor het eerst terugkomen”, legt Kingsley uit. “Het leed dat hen is aangedaan tijdens hun gevangenschap betekent dat ze langdurige steun nodig hebben. Ze hebben dringend behoefte aan begeleiding. Niet alleen om hen te helpen bij het verwerken, maar ook om hen te helpen om te gaan met het stigma en de discriminatie waarmee ze bij hun terugkeer in de community te maken krijgen.”

Lees ook: Nigeria: Boko Haram laat 82 meisjes vrij

Via leden van de Kinderbescherming worden de families van de meisjes opgespoord, zodat ze worden herenigd en naar huis kunnen terugkeren. Voor meisjes die uit een andere stad komen, werkt Plan International samen met andere instanties om hun families op te sporen en de kinderen tijdelijk in een pleeggezin te plaatsen.

Het genezingsproces

“Meisjes die ontvoerd zijn of teruggekeerd zijn hebben dringend hulp nodig”, vertelt Kingsley. “Tien jaar na het begin van deze crisis is het conflict nog steeds een realiteit voor duizenden meisjes. Voor velen van hen kan het maanden duren voordat ze met iemand praten over wat er met hen gebeurd is, maar na verloop van tijd hebben we gemerkt dat ze zich open kunnen stellen en het verwerkingsproces aan kunnen gaan.”

Alle meisjes krijgen begeleiding, psychosociale steun en toegang tot kindvriendelijke ruimtes die worden gerund in gastgemeenschappen en in vluchtelingen- en ontheemdenkampen. Deze ruimtes zijn een plek voor de meisjes om vrienden te maken, om deel te nemen aan spelletjes en activiteiten en tijd door te brengen met mensen die ze kunnen vertrouwen.

Voor meisjes die een aantal jaren school hebben gemist, maakt het versnelde leerprogramma van Plan International het mogelijk om dit in te halen, zodat ze weer naar school kunnen gaan en hun opleiding kunnen afmaken. Ook is er de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren waarmee ze in de toekomst een klein bedrijfje kunnen beginnen.

Samen redden we meer meisjes uit de oorlog

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.