Nigeria: Boko Haram laat 82 meisjes vrij

  • 10 mei 2017

Plan International is blij dat tweeëntachtig van de in 2014 ontvoerde groep Chibok-meisjes zijn vrijgelaten door terreurorganisatie Boko Haram. Met hun vrijlating kan een eerste stap worden gezet in de hereniging met hun families.

Terug naar hun families

Na jaren van misbruik en mishandeling willen de meisjes het liefst terug naar huis. Maar hereniging met hun familie is niet altijd een optie. Meisjes die eerder terugkeerden werden door hun eigen families beschouwd als een schande en liepen het risico om alsnog te worden verstoten. Helemaal als het meisje in kwestie inmiddels moeder was van een kind van een Boko Haram-strijder.

Ook heerst er angst dat de vrijgekomen meisjes zijn gehersenspoeld en dus een veiligheidsrisico vormen. Nog wekelijks blazen kinderen zichzelf op bij markten, moskeeën en wegversperringen.

Plan geeft steun

Sinds november 2016 ondersteunt Plan Nigeria gevluchte of vrijgekomen Boko-Haram meisjes in het verwerken van hun trauma’s. Op een veilige plek krijgen de meisjes psychosociale ondersteuning en medische zorg. Ook kunnen ze hun school weer oppakken of een vakopleiding volgen die hun helpt om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Deze vorm van zelfredzaamheid draagt bij aan een mogelijke hereniging met hun families.

Van de in totaal 270 ontvoerde Chibok-meisjes zitten er nog steeds 113 vast in gevangenschap. De vrijlating van de meisjes is een gevolg van een gevangenenruil van vijf veroordeelde Boko Haram commandanten. In 2014 liet Boko Haram ook al 21 meisjes vrij in ruil voor enkele Boko Haram strijders. Deze methode van gevangenenruil is tegelijkertijd omstreden. Nog steeds zijn duizenden kinderen in handen van de terreurorganisatie. Critici vrezen dan ook dat Boko Haram deze kinderen zullen gebruiken als handelswaar.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.