Plan strijdt tegen geweld en hongersnood in Nigeria

  • 27 maart 2017

Miljoenen mensen op de vlucht voor het geweld van terreurorganisatie Boko Haram, ernstige voedseltekorten, hongersnood en seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. De situatie rond het Tsjaadmeer neemt steeds ernstigere vormen aan. Plan International besteedt de noodhulp van Giro 555 vooral in Noordoost-Nigeria, een van de ergst getroffen gebieden.

Op de vlucht

Giro555 hongersnood

Het conflict dat sinds 2009 woedt in Nigeria, Kameroen, Niger en Chad, veroorzaakt een van de grootste humanitaire rampen van dit moment. In Nigeria is de situatie nijpend. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld tussen het Nigeriaanse leger en terreurorganisatie Boko Haram. In delen van Nigeria is acute hongersnood.

Seksueel misbruik

Plan is ongerust over de impact van de ramp op meisjes, zij worden in dit soort situaties vaak het hardst getroffen. In de chaos lopen ze een grote kans om te worden verkracht, aan mensenhandelaars te worden verkocht, of ontvoerd.

Geweld van Boko Haram

De aanvallen van Boko Haram zijn sinds 2013 stevig opgevoerd. Het geweld raakt al meer dan 17 miljoen mensen. De meeste aanvallen vinden plaats in Noordoost-Nigeria. Meer dan 7.000 meisjes en vrouwen werden er verkracht, gedwongen tot een huwelijk, ontvoerd of tot slaaf gemaakt. Daarom besteedt Plan de noodhulp van Giro 555 met name in dit gebied.

Dreigende hongerdood voor 515.000 kinderen

Nigeria noodhulp

Het conflict is desastreus voor de voedselvoorziening. In de regio lijden 7,1 miljoen mensen honger. Het aantal ernstig ondervoede kinderen dat dreigt te sterven als er geen acute hulp komt, wordt geschat op 515.000. Vooral in de staat Borno is de situatie alarmerend. Voor 300.000 kinderen dreigt daar de komende 12 maanden acute ondervoeding. Tel je de staten Adamawa en Yobe erbij op, dan staat de teller op 450.000 kinderen die in dat gebied verloren lijken als er niet snel adequate hulp komt.

Bange boeren

De voedselcrisis wordt verergerd doordat boeren niet naar hun land durven vanwege landmijnen en de instabiele situatie. Kostbare oogsten gaan zo verloren. Als er niets gebeurt dreigt voor 5,1 miljoen mensen een ernstig voedseltekort. Omdat veel basisvoorzieningen platliggen door de onrust in het gebied, groeit het gevaar van ziektes die worden veroorzaakt door vervuild drinkwater, zoals diarree en cholera.

Wat deed Plan al in Borno en Adamawa?

  • Financiële hulp voor 1.000 huishoudens, met speciale aandacht voor zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, ouderloze kinderen en slachtoffers van seksueel geweld.
  • Het uitdelen van voedselpakketten met olie, bonen, suiker, granen, noten en zout aan 2.684 huishoudens.
  • Bescherming van kinderen in afgelegen gemeenschappen tegen misbruik, uitbuiting en geweld.
  • Stages en trainingen in catering, breien en zeep maken voor 159 meisjes en vrouwen. Ook werden apparaten zoals maalmachines beschikbaar gesteld.
  • 439 huishoudens kregen noodhulppakketten met muggennetten, matjes, dekens, maandverband en slippers.
  • Kinderen die niet langer naar school gingen, kregen weer toegang tot onderwijs door het uitdelen van schoolspullen en het trainen van leerkrachten.

Help mee

Wilt u ook helpen in Nigeria? Doe dan een donatie via het donatieformulier.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.