‘Mannenbanen’ voor jonge vrouwen in Rwanda

In Rwanda heeft 42 procent van de jongeren geen baan, ondanks de groeiende Rwandese economie en de grote vraag naar arbeidskrachten. De oorzaak daarvan is de kloof tussen de vraag van de markt en het opleidingsniveau van jongeren.

jongerenwerk in rwandaIn samenwerking met de Rwandese overheid werkt Plan daarom aan het dichten van deze kloof met een werkgelegenheidsprogramma dat zich vooral richt op jonge vrouwen. In het kader van dit programma krijgen zij een beroepsopleiding voor banen die traditioneel aan mannen zijn voorbehouden, zoals loodgieter, bouwvakker en stukadoor.

In het kader van het programma krijgen de trainees een beroepsopleiding van zes maanden, een life skills-training en een stage van drie maanden om hun kennis in praktijk te brengen. Na het afronden van hun opleiding krijgen de trainees een certificaat en hebben daarmee een veel grotere kans op het vinden van een baan. Een positief effect van het programma is ook dat taboes over werkende vrouwen worden doorbroken en vooroordelen over ‘passend’ vrouwenwerk worden ontzenuwd.

Van de deelnemende jongeren aan het opleidingsprogramma is op dit moment 70 procent vrouw. 300 meisjes zijn inmiddels opgeleid. Het programma bereikt indirect zo’n 19.800 meisjes, jongens, vrouwen en mannen met groter bewustzijn over gendergelijkheid en gelijke rechten en kansen voor meisjes.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.