Ontheemde Maliatou helpt jongeren in Kameroens opvangcentrum

Maliatou (20) moest haar huis ontvluchten, en woont met haar ouders in een gastgemeenschap in het noordwesten van Kameroen. Sinds 2016 hebben gevechten tussen het Kameroense leger en separatisten al geleid tot 500.000 ontheemden. In een jeugdcentrum van Plan International vond Maliatou aansluiting bij leeftijdgenoten. Nu wil zij andere kinderen en jongeren helpen.

Voor de gevechten uitbraken, kreeg Maliatou onderwijs omdat haar ouders dat belangrijk vonden. “Maar toen de strijd begon werd ik van school gehaald. Mijn ouders gaven me huishoudelijke taken en bereidden me voor op een huwelijk. Mijn moeder stelde me voor aan een 45-jarige man die zij mijn ‘toekomstige echtgenoot’ noemde. Ik verloor mijn hoop voor de toekomst,” vertelt Maliatou. Veel andere meisjes in haar community maken hetzelfde mee.

Maar toen de crisis begon werd ik van school gehaald. Mijn moeder stelde me voor aan een 45-jarige man die zij mijn ‘toekomstige echtgenoot’ noemde.

Displaced women war zones

Door crises als oorlogen, geweld en (natuur)rampen worden veel mensen gedwongen hun huizen te verlaten. Zij zijn dan ‘ontheemd in eigen land’. Wereldwijd waren in 2018 ruim 41 miljoen mensen ontheemd (IDMC, 2020). Meer dan de helft hiervan, bijna 21 miljoen, waren vrouwen en meisjes.

Vooral voor ontheemde meisjes en jonge vrouwen zijn de gevolgen ingrijpend. Ze krijgen geen onderwijs meer, en lopen een verhoogd risico op uithuwelijking, tienerzwangerschappen en huiselijk geweld. Bovendien is het bijna onmogelijk om de gezondheidszorg te krijgen die ze nodig hebben (UNHCR, 2019).

Lees hier het verhaal van de ontheemde Mamounata uit Burkina Faso

Hulp op maat

Plan International en de Europese Commissie bieden met een gezamenlijk project zorg en bescherming aan kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn van de strijd in Kameroen. Maliatou kreeg ook hulp en werd doorverwezen naar een jeugdcentrum van dit project. De eerste paar weken was ze erg op zichzelf en zocht ze geen contact, maar langzaamaan begon ze mee te doen aan de activiteiten die werden aangeboden in het centrum.

Displaced women war zones

Nu is Maliatou zelf een van de leidsters van groepsactiviteiten in het jeugdcentrum. “Ze moedigt andere kinderen en jongeren in haar community aan om mee te doen. Ik ben zo blij om te zien dat ze nu veel socialer is. Ze is echt een voorbeeld voor de andere meisjes,” zegt Courage, een sociaal werker bij het centrum.

Eigen keuzes maken

Maliatou is zich nu bewust van haar rechten en ze heeft haar ouders verteld dat ze niet wil trouwen met de man die zij voor haar hebben uitgekozen. Ze is vastbesloten om haar onderwijs voort te zetten. Zelf leert ze jongeren uit haar omgeving onder meer over goede hygiëne, en maakt ze hen bewust van hun seksuele rechten.

“Dankzij het jeugdcentrum ben ik nu veel zelfverzekerder. Ik weet dat ik mijn eigen keuzes kan maken. Ik wil terug naar school gaan om te leren en mezelf verder te ontwikkelen,” zegt Maliatou.

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Displaced women war zones

Wat doet Plan?

Het aantal kinderen en jongeren dat wereldwijd ontheemd is, is nog steeds ontzettend groot. Plan International biedt hen noodhulp in de vorm van levensmiddelen, maar we ondersteunen ook met psychologische en sociale hulp.

Het project in Kameroen heeft inmiddels ruim 33.000 kinderen en jongeren geholpen. Maar ondanks de inzet van Plan International en alle andere betrokkenen is er nog een lange weg te gaan. Er zijn nog steeds veel gezinnen die op hulp en bescherming wachten. Plan International zal zich in Kameroen daarom blijven richten op meisjes en vrouwen in de gebieden die het hardst getroffen zijn.

Bijna 21 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd zijn ontheemd

Zij hebben bescherming en noodhulp nodig

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.