Oumou vecht tegen kindhuwelijken en vroege zwangerschappen

In Sub-Sahara Afrika wordt 38 procent van de meisjes gedwongen tot een kindhuwelijk. Zij trouwen voor hun 18e verjaardag en raken vaak al snel daarna zwanger. Senegal is een van de landen waar kindhuwelijken nog relatief veel voorkomen, maar er klinkt een aanhoudend tegengeluid uit de samenleving. Zo is er bijvoorbeeld Oumou (19) die vecht voor gendergelijkheid in haar community.

Oumou woont in Senegal met haar familie en ze wil later graag verloskundige worden. Dit heeft alles te maken met de situatie in haar community, want volgens Oumou zijn kindhuwelijken en te vroege zwangerschappen daar de twee grootste gevaren voor meisjes. Ze gelooft dat deze problemen aanhouden doordat jongeren te weinig informatie krijgen over hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Lees hier meer over ongewenste zwangerschappen

 

Een veilige leeromgeving

Om iets te doen aan het gebrek aan informatie voor jongeren, organiseert Oumou maandelijkse bijeenkomsten met de jongerengroep waar ze lid van is. Plan steunt deze bijeenkomsten, die een veilige plek zijn voor jongens en meisjes om gevoelige thema’s te behandelen die thuis niet bespreekbaar zijn. Zo leren ze bijvoorbeeld over anticonceptie, waarvan veel jongeren niet weten dat het gratis verkrijgbaar is bij lokale gezondheidsfaciliteiten.

De club is niet alleen van groot belang voor meisjes, ook jongens hebben er baat bij. “Om de jongens te kunnen helpen, proberen we een band met ze op te bouwen en de informatie die we in de club bespreken aan hen door te geven. We zien veranderingen in hun houding, omdat ze deze informatie ter harte nemen en in de praktijk brengen”, legt Oumou uit.

Ik geloof dat de situatie zal veranderen als we het bewustzijn binnen de families vergroten. Mannen zullen dan ontdekken dat wij ook relevante ideeën hebben.

Positieve veranderingen

Naast de groepsbijeenkomsten organiseren de jongeren ook andere acties. Zo hebben ze een mars op straat gehouden, en werken ze samen met de lokale burgemeester om positieve veranderingen in de community teweeg te brengen.

Dankzij de informatie die wordt verspreid, staan veel meisjes binnen de gemeenschap nu sterker in hun schoenen, en durven ze op te komen voor hun rechten. Ze worden bijvoorbeeld aangemoedigd om contact op te nemen met hun leraren of lokale autoriteiten wanneer ze gedwongen worden tot een kindhuwelijk.

Gendergelijkheid thuis en daarbuiten

Oumou heeft het gevoel dat er bij haar thuis minder gelijkheid is dan op school. Zo worden de meisjes minder betrokken bij familiekwesties dan de jongens, maar Oumou wil dat haar stem ook gehoord wordt.

Een normale dag voor Oumou begint al vroeg met een douche en ontbijt, en vervolgens gaat ze naar school. Eenmaal weer thuis begint ze aan haar huishoudelijke taken. “Jongens helpen met de huistaken, maar niet vaak. Misschien dat dit ooit verandert, want soms helpt mijn jongere broer met het vegen van het huis. Dat gebeurde vroeger niet”, vertelt ze.

Vastberaden

Het veranderen van genderrollen en -normen kost veel tijd, maar het is duidelijk dat jongeren als Oumou vastberaden zijn om gendergelijkheid te bereiken. Oumou wil later trouwen met een man die opgeleid is, en die de verantwoordelijkheden binnen het huishouden met haar deelt. Hij moet haar ook ondersteunen in haar carrière-ambities en haar de mogelijkheid geven haar eigen keuzes te maken.

“Naast de leden van de maandelijkse club, deel ik ook informatie met andere schoolgenoten en familieleden. Iedereen kan naar me toe komen om een specifiek probleem te bespreken”, zegt Oumou.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Wat doet Plan International?

Door programma’s te organiseren over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Senegal, wil Plan International de positie van vrouwen en meisjes versterken en de kwaliteit van gezondheidsdiensten verbeteren. Bovendien is het belangrijk om ook mannen en jongens bij deze kwesties betrekken.

Plan steunt jongerenclubs zoals die waar Oumou lid van is, zodat zij waardevolle trainingen en informatie kunnen geven over gendergelijkheid, anticonceptie en veilige bevallingen.

Wereldwijd zijn complicaties bij de zwangerschap of bevalling doodsoorzaak nummer één bij meisjes tussen de 15 en 19 jaar. Maar met mensen als Oumou aan het roer komt hier verandering in, en worden er stappen gezet in het voorkomen van kindhuwelijken en vroege zwangerschappen in deze community’s.

Samen helpen we meisjes als Oumou in de strijd tegen kindhuwelijken en ongewenste zwangerschappen

Help jij mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.