Matu werd op 12-jarige leeftijd uitgehuwelijkt door haar vader

De 17-jarige Matu* werd op 12-jarige leeftijd gedwongen om te trouwen met een man van bijna twee keer haar leeftijd. In Sierra Leone, waar Matu vandaan komt, bevinden veel meisjes zich in een vergelijkbare situatie. Bijna 40 procent van alle meisjes is voor hun achttiende getrouwd.

Kindhuwelijken beroven meisjes niet alleen van hun rechten, maar ook van hun jeugd. Een meisje dat voor haar achttiende getrouwd is, zal eerder van school gaan, moeder worden, kan zelfs sterven tijdens de zwangerschap of bevalling en gevangen raken in een leven van armoede. Matu strijdt – met steun van Plan International – voor de rechten van jonge meisjes.

Een groot verlies

“Ik kom uit een dorpje in Sierra Leone waar het leven niet makkelijk is. Mijn vader is boer en mijn moeder is gestorven aan een maagzweer toen ik 12 was,” vertelt Matu. “We konden de ziekenhuisrekeningen niet meer betalen. We konden dus niets doen om haar te helpen.”

Lees ook: Medhanit werd uitgehuwelijkt: “Ik voelde me zo machteloos”

“Mijn familie is erg arm en mijn vader zorgde niet alleen voor mij, maar ook voor mijn twee jongere broers. Het was erg moeilijk voor hem toen mijn moeder wegviel. Hij besloot om mij uit te huwelijken aan een oudere man, omdat hij dacht dat dit een einde zou maken aan het lijden. Maar dat was niet zo.”

Ongelukkig in een nieuw huis

“Toen ik trouwde moest ik van school af om voor mijn man te zorgen. Hij was 35 en ik was pas 12 jaar oud. Ik wist nog niet hoe ik moest koken of hoe ik de was moest doen, maar ik moest toch alle huishoudelijke taken doen. Hij gaf mijn vader geld en vertelde hem dat hij voor zijn huis zou zorgen en hem van al het werk in de landbouw zou ontlasten. Hij zei zelfs dat hij me naar school zou sturen.”

Ik wilde enorm graag naar school.

“Maar in werkelijkheid was hier niks van waar. Mijn vader kon niet voor me vechten, want toen duidelijk werd dat mijn man tegen ons gelogen had, had hij me al naar een ander dorp gebracht. Ik was erg ongelukkig in mijn nieuwe huis. Toen ik 13 jaar oud was ging ik de straat op en dwaalde ik rond, omdat ik zo gefrustreerd was dat ik niet wist wat ik met mezelf aan moest. Ik vond mijn huis en mijn man niet leuk. Ik vond niets leuk.”

Mijn heldin

“Ik wilde enorm graag naar school. Op een dag kwam ik een meisje tegen, Aisha. Ze las verhalen voor aan jonge kinderen en sprak met hen over hoe belangrijk school is. Ik bewonderde wat ze deed, maar eerst van een afstand, tot ik uiteindelijk de moed had om met haar te praten. Ik vertelde wat er met me gebeurd was en ze hielp me.”

Lees ook: 7 redenen waarom miljoenen kinderen niet naar school gaan

“Ze vertelde mij over een school waar ik misschien naartoe zou kunnen gaan om een opleiding te volgen. Ik studeer daar nu. Aisha studeert hier niet meer, maar ik zou haar graag vertellen dat ik het enorm waardeer wat ze voor mij heeft gedaan.”

De Girl Power Group

“Toen ik hier voor het eerst begon, durfde ik niet te spreken in het bijzijn van mensen. Maar nu kan ik dat wel, omdat we hier een club hebben– de Girl Power Group van Plan International – waar ze naar onze mening over verschillende onderwerpen vragen. We krijgen verschillende opvattingen en verhalen te horen.

“Sommigen vertellen moeilijkere verhalen dan de mijne, er zijn veel verschillende redenen waarom mensen naar deze school komen. Onze leerkrachten vertellen verhalen om ons te motiveren, omdat veel van hen soortgelijke situaties hebben meegemaakt.”

De stem van een meisje

“Tot op de dag van vandaag heb ik nog last van wat er met me is gebeurd. Gelukkig woon ik niet meer bij mijn man – we zijn gescheiden. Ik blijf op het schoolterrein – zelfs tijdens de schoolvakanties – omdat ik weet dat als ik terugga naar mijn dorp ze hetzelfde met mij zullen doen. Als je jong bent, weet je niet hoe je daarmee om moet gaan, dus mijn advies aan meisjes die met die situatie geconfronteerd worden, is dat wat er ook met hen gebeurt, ze voor zichzelf moeten opkomen.”

Mannen zijn bang om naar mij toe te komen omdat mijn houding tegenover hen anders is.

“Daarom is het belangrijk voor ons om jongere meisjes mondiger te maken. Zodra meisjes in staat zijn om hun stem te laten horen, zijn ze niet bang om dingen hardop te zeggen. We moeten onze rechten  kennen, zodat mannen ons niet misbruiken.”

“Ik weet dat ik het leven van meisjes heb kunnen redden door hen te vertellen over mijn ervaringen. Mensen zullen niet op dezelfde manier van mij profiteren als voorheen. Ik sta het niet toe. Mannen zijn bang om naar mij toe te komen omdat mijn houding tegenover hen anders is. Ik ben nu een sterke vrouw.”

*Naam is veranderd vanwege het beschermen van de identiteit

Samen zorgen we ervoor dat we nog meer kindhuwelijken tegenhouden.

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.