“Ik ben blij dat ik stereotypes kan doorbreken”

Dankzij de steun van duizenden sponsors kan Plan International bijdragen aan een wereld waarin alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen. Cándida (32) uit Ecuador was in haar jeugd een van de sponsorkinderen waar Plan International zich voor inzet. Ze nam deel aan verschillende activiteiten en leerde over gendergelijkheid. Inmiddels geeft ze zelf trainingen aan meisjes, zodat ook zij hun stem kunnen laten horen.

Ecuador staat volgens de Global Gender Gap Report uit 2021 op plaats 42 van de 156 landen als het gaat om gendergelijkheid (GGGR, 2021). De gendergelijkheid binnen de gezondheidszorg is vooruitgegaan, maar op politiek gebied en in het onderwijs blijft deze nog sterk achter. Hierdoor krijgen meisjes niet dezelfde kansen als jongens.

Ecuador

Workshops en vrijwilligerswerk

Cándida woont in de provincie Santa Elena. Ze kan het moment dat ze deze plek voor het eerst verliet nog levendig navertellen. “Ik reisde naar de stad Guaranda op 14-jarige leeftijd voor een workshop waar jongeren spraken over seksuele en reproductieve gezondheid. Daar sprak ik voor het allereerst voor een groot publiek en liet ik zien wat ik allemaal had geleerd tijdens de trainingen van Plan International.”

Lees hier meer over oud-sponsorkinderen

Op 18-jarige leeftijd werd Cándida vrijwilliger voor Plan International. Ze organiseerde gesprekken met jonge vrouwen om problemen rondom kinderbescherming, seksuele gezondheid, leiderschap en macht te bespreken. ‘Het was een mooie ervaring om deze workshops in verschillende provincies te leiden. Hierdoor leerde ik wat ik kon bereiken en besefte ik dat ik graag anderen wilde helpen.”

Ik geloofde in mezelf. De jongeren met wie ik samenwerk durven nu ook steeds meer.

Oud-sponsorkind Cándida in Ecuador
Cándida (32)

Meer durven

Toen Cándida 20 werd, ging ze verder als vrijwilligersleider. Hierdoor leerde ze nieuwe leiderschapsvaardigheden. De samenwerking met jonge meisjes en jongens uit haar omgeving maakte haar vastberaden om ervoor te zorgen dat hun rechten werden erkend door de omgeving en door hunzelf.

‘Ik doe het werk nog steeds met liefde. Ik ben niet bang meer om mezelf te uiten in een grote groep. Dit heb ik bereikt door de verschillende dingen die ik heb meegemaakt en doordat ik in mezelf geloofde. De jongeren met wie ik samenwerk durven nu ook steeds meer”, vertelt Cándida.

Cándida voetbalteam Ecuador

Jeugdherinneringen

Eén van haar meest gekoesterde jeugdherinneringen is een fotografiewedstrijd van Plan International, waarbij ze een fotocamera won. Foto’s maken is nog steeds haar favoriete bezigheid en ze heeft inmiddels haar eigen fotografie studio waarmee ze haar inkomen verdient.

Ik ben blij dat ik kan doen waar ik zoveel passie voor voel.

Ook was Cándida van jongs af aan ontzettend dol op voetbal, maar haar omgeving vertelde haar dat voetbal voor jongens is. Doordat ze leerde over gendergelijkheid is ze toch blijven voetballen. Dat deze sport niet alleen voor jongens is, laat ze nu zelf zien aan meisjes in haar omgeving. Ze heeft een vrouwenvoetbalteam opgericht en organiseert sportevenementen voor meisjes. “Ik ben blij dat ik zo verschillende rollen op mij kan nemen en dat ik stereotypes kan doorbreken”, legt ze uit.

Cándida voetbalteam Ecuador

Doen wat je leuk vindt

Momenteel werkt Cándida als vrijwilliger en docent bij een project onder leiding van Plan International en het ministerie van Economische en Sociale Inclusie. Hiernaast is ze lid van een sociale onderneming die trainingen biedt en sociaal werk verricht. Zo halen ze bijvoorbeeld geld op met de verkoop van zelfgebakken producten om kwetsbare mensen te helpen.

“Ik ben blij dat ik alles kan doen waar ik zoveel passie voor voel. Dat is ook wat ik wil meegeven aan de meisjes en vrouwen in mijn omgeving: je kunt heel goed zijn in datgene wat je leuk vindt om te doen.”

Samen helpen we meer kinderen aan een betere toekomst

Doe jij mee?

Sponsor een kind
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.