Hoe La League meisjes door de coronacrisis heen helpt

Het leven van de 18-jarige Luciana uit Brazilië staat op zijn kop door het coronavirus. Omdat het virus zich in een sneltreinvaart verspreidt in de regio waar ze woont, is er een lockdown afgekondigd om verdere verspreiding te voorkomen. Hierdoor kan ze niet naar school en liggen ook andere activiteiten tijdelijk stil.

Luciana woont samen met haar familie – haar ouders, twee zussen, twee ooms en haar oma – op het platteland bij een kleine stad in de staat Maranhão, in het noordoosten van Brazilië. Haar vader is boer en haar moeder zorgt voor de familie. Hoewel Luciana’s leven flink is veranderd door de coronacrisis, vindt ze het toch goed dat er maatregelen zijn getroffen. “Het is vooral veiliger voor mijn oma, die tot de risicogroep behoort.”

Luciana en twee vriendinnen doen mee met een La League activiteit.
Luciana (links)

“Ik heb met veel dingen moeten stoppen”

Door het coronavirus is Luciana’s school gesloten. Ook liggen andere activiteiten stil, zoals die van het meisjesvoetbalprogramma La League, waar Luciana al vanaf 2018 aan deelneemt. “Het is lastig dat ik met zoveel dingen tijdelijk moet stoppen”, vertelt ze. “Gelukkig ben ik bij mijn familie, zij helpen mij met de situatie om te gaan.”

Lees ook: Dit zijn de zes Braziliaanse sterspelers van La League

La League

Het La League-programma is een initiatief van Plan International in samenwerking met de Johan Cruijff Foundation en Women Win. Hierbij zet Plan in Brazilië en Nicaragua voetbal in om meisjes krachtiger en weerbaarder te maken en zo tienerzwangerschappen en kindhuwelijken te voorkomen. Luciana heeft er veel geleerd.

“Ik heb evenementen georganiseerd en deelgenomen aan toernooien”, aldus Luciana. “Ook heb ik geleerd beter te communiceren en niet bang te zijn om voor een groot publiek te spreken. Ik heb via La League zelfs de bekende Latijns-Amerikaans zangeres Rosangela ontmoet. Zij zit voor altijd in mijn hart!”

Ik heb geleerd beter te communiceren

Vooroordelen

Daarnaast kreeg Luciana bij La League informatie over gendergelijkheid. “Ik kan nu beter met vooroordelen over meisjes omgaan. Bij de workshops van La League leerde ik hoe ik mensen daar het beste op aan kan spreken. Ik ga bijvoorbeeld nu tegen mijn moeder in als ze mij iets vraagt te doen omdat het ‘vrouwenwerk’ is, zoals koken”, vertelt ze.

Luciana en een vriendin bij een stand van Plan International
Luciana (links)

Geweld tijdens de coronacrisis

Ook tijdens de coronacrisis heeft Luciana veel aan de vaardigheden die ze heeft opgedaan bij La League. Zo leerde ze bijvoorbeeld dat meisjes en vrouwen meer risico lopen op geweld tijdens crises. “Ik heb geleerd dat er wetten zijn die meisjes beschermen. Als er iets gebeurt, weet ik nu bij wie ik moet zijn om dit te melden. Ook kan ik andere meisjes helpen als ze dit nodig hebben”, legt ze uit.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

“We moeten doorgaan met onze levens”

Ondanks de uitdagingen van de lockdown blijft Luciana optimistisch. Ze houdt contact met haar La League-collega’s via Whatsapp-groepen. “We moeten doorgaan met onze levens. De pandemie zal hopelijk snel voorbij zijn en dan kunnen we samen onze activiteiten weer oppakken!”, zegt ze zelfverzekerd.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.