Dit zijn de zes Braziliaanse sterspelers van La League

Volgens Jackeline (17) zijn er veel machos in Brazilië die niet geloven dat vrouwen óók krachtig kunnen zijn. Zij en vijf andere meiden bewijzen het tegenovergestelde. “Soms duurt het even, maar meestal komen jongens tot de conclusie dat ik gelijk heb.”

Met hun deelname aan het voetbalproject La League van Plan International doen meisjes zelfvertrouwen op en leren ze samenwerken. Tegelijkertijd krijgen ze voorlichting over de rechten van meisjes, seksualiteit en het gevaar van tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. Zes Braziliaanse meiden vertellen waarom het project zoveel voor ze betekent.

Hard werken en doelen stellen

Jackeline staat sterk in haar schoenen. Ze schrikt er niet voor terug om voor een groep te spreken en vindt het belangrijk dat mensen elkaar respecteren. “Ik voel me vrouwelijk en krachtig,” zegt ze. “Door wat ik heb geleerd kan ik dat aan iedereen laten zien. Soms duurt het even, maar meestal komen jongens tot de conclusie dat ik gelijk heb.”

Ook Edinalva (15) voelt zich sinds haar deelname aan La League empowered genoeg om haar dromen na te jagen, namelijk rechten studeren. “Je moet je realiseren dat je hard moet werken, doelen moet stellen en de lat hoog moet leggen.”

Lees meer over La League
Edinalva, één van de Braziliaanse deelneemsters aan La League
Edinalva (15) wil rechten gaan studeren

Voetbal is ook voor meisjes

Voetballen bij La League heeft het leven van Christiane (16) enorm veranderd: “Voor ik begon aan La League was ik depressief. Ik praatte met niemand. Langzamerhand begon het project mijn leven te veranderen.” Ze leerde dat sporten niet alleen voor jongens is en dat ze de vrijheid kan en mag nemen om over haar eigen leven te beslissen. Haar advies: “Alle meisjes moeten meedoen aan La League! Zo kunnen ze meer over zichzelf leren en zorgen voor verandering.”

Christiane, één van de Braziliaanse deelneemsters aan La League
Christiane (16): “Alle meisjes moeten meedoen aan La League!”

Respect

De verdediger van het voetbalteam, Tamires (13), is misschien wel het meest ambitieus. “Ik luisterde altijd naar anderen, maar de manier waarop ik denk, handel en praat is veranderd. Zowel op het veld als ernaast. En mensen luisteren naar me.” Dat ze nu respect krijgt, wil Tamires benutten: “In onze community is een gebrek aan veiligheid en gelijkheid. Dat wil ik veranderen. Bijvoorbeeld als politieagent.”

Op de hoogte blijven van La League en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

“Ik weet nu wat mijn rechten zijn”

Gleyce-Kelle (15) speelt de sterren van de hemel in haar voetbalteam. Samen met haar zusje neemt ze deel aan La League. “Ik weet nu wat mijn rechten als meisje zijn. Als ik een voetballer wil zijn, dan kan dat. Helaas plakt de maatschappij ons een label op. Ik wil daar verandering in brengen. Ik zou willen dat iedereen gelijk is.” Aanvaller Karine (15) vindt het fijn dat ze deel uitmaakt van een groep mensen die ze kan vertrouwen. “Ik heb geleerd hoe ik mijn mening kan geven, maar ook hoe ik mezelf in andermans schoenen moet verplaatsen. En dat het belangrijk is om hulp te vragen.”

Karine, één van de Braziliaanse deelneemsters aan La League
Karine (15): “Ik heb geleerd hoe ik mijn mening kan geven”

La League-meiden op bezoek in Nederland

De afgelopen maanden hebben 41 Eredivisiespeelsters zoveel mogelijk geld opgehaald voor de La League voetbalprojecten in Brazilië en Nicaragua met de campagne #TeamLaLeague. Op 12 mei 2019 kwamen alle deelneemsters bij elkaar om te voetballen tijdens de Finals op de KNVB Campus in Zeist. Ook Jackeline, Edinalva, Christiane, Tamires, Gleyce-Kelle en Karine uit Brazilië waren hierbij aanwezig. In totaal is er maar liefst € 56.790 opgehaald!

Zes Braziliaanse deelneemsters La League in Nederland
De zes Braziliaanse meiden op de KNVB campus in Zeist

Ben jij ook een supporter van meisjesvoetbal?

Steun de voetbalprojecten van La League!

Doe een Tikkie
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.