Stel je eens voor: hoe zou de wereld eruitzien als jij het voor het zeggen had?

De coronapandemie heeft wereldwijd enorm veel impact, met name op meisjes. Verandering is nu nóg harder nodig. We willen niet terug naar de wereld van voor de pandemie, maar hoe ziet een nieuwe wereld eruit? Wij vroegen het aan meisjes en jonge vrouwen zelf!

Toenemende armoede, druk op de gezondheidszorg en schoolsluitingen veroorzaken een onzekere toekomst. Vooral meisjes en jonge vrouwen lopen door de coronapandemie meer risico op kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en geweld. “Ik pieker veel en ik merk dat iedereen minder goed presteert door het thuisonderwijs”, zegt Rebecca uit Noorwegen. Ook Huyen uit Vietnam en haar familie hebben het moeilijker sinds de coronacrisis: “Het inkomen van mijn ouders is veel lager geworden, dus we kunnen minder eten en spullen kopen. Ik ben bang dat ik hierdoor in de toekomst ook niet meer naar school kan”.

Imagine

Van wat voor wereld droom jij?

Rebecca en Huyen zijn niet de enigen die getroffen worden door de coronacrisis. “Meerdere klasgenoten van mij raakten zwanger en werden gedwongen om te trouwen” vertelt Stecia uit Oeganda. Toch geloven ze dat het anders kan, dat de toekomst beter kan worden. Yulieth uit Colombia zegt: “Ik denk dat de coronapandemie een enorme trigger is voor ons om dingen beter te doen.” Wij vroegen een groep meisjes en jonge vrouwen: Van wat voor wereld droom jij? Hoe zou de wereld eruit zien als jij de leiding zou hebben?

Imagine Huyen uit Vietnam
Huyen

Huyen (14) uit Vietnam

“Ik droom van een wereld waarin iedereen een ander goed behandelt, waarin meisjes hun eigen toekomst kunnen bepalen, waarin al mijn familieleden worden gevaccineerd en gezond blijven, waarin de klimaatcrisis ophoudt en de aarde milieuvriendelijker wordt. De pandemie helpt ons om oude gewoonten te veranderen, en ik hoop dat iedereen zijn of haar levensstijl en consumptie zal veranderen om gezonder te zijn en de gezondheid van de aarde te verbeteren – hergebruiken, recyclen, afval verminderen, meer fietsen en meer lopen. Zoals het gezegde ‘een bos begint met één boom’ denk ik dat iedereen kan helpen om een betere wereld te creëren. Alleen moeten we samenwerken”, zegt Huyen.

Ik droom van een wereld waarin de aarde milieuvriendelijker wordt.

Wat doet Plan International voor meisjes tijdens de coronapandemie? Lees het hier
Imagine Stecia uit Oeganda
Stecia

Stecia (16) uit Oeganda

“Ik stel me een wereld voor waarin het voor meisjes mogelijk is om wakker te worden, naar buiten te gaan en zich veilig te voelen op straat, omdat ze weten dat ze in een veilige wereld zijn. Een wereld waarin alle kinderen goed onderwijs krijgen, waarin meisjes ook online veilig zijn en waarin meisjesrechten beschermd worden.”

Imagine Rebecca uit Noorwegen
Rebecca

Rebecca (17) uit Noorwegen

“Ik stel me een wereld voor waarin alle meisjes dezelfde kansen en mogelijkheden hebben als jongens. Een wereld waarin iedereen gehoord wordt, wie je ook bent. Een wereld waarin iedereen zich vrij kan bewegen, maar waarin we samenwerking boven persoonlijk belang stellen. Een wereld waarin iedereen vaccinaties kan krijgen en waarin we meer prioriteit geven aan de armste delen van de wereld, want de pandemie is niet voorbij als alleen WIJ worden gevaccineerd. Het is een wereldwijde pandemie.”

“We moeten het tempo opvoeren als het gaat om duurzaamheidsdoelen en gelijkheid. We moeten weer op het goede pad komen, maar nog beter dan vóór de pandemie. Ik heb in deze tijd ervaren hoe goed het kan zijn om een ​​langzamer leven te leiden. Dit kunnen we meenemen in de toekomst.”

Ik stel me een wereld voor waarin we samenwerking boven persoonlijk belang stellen.

Volgens Rebecca is meer macht voor meisjes ook belangrijk. “Meisjes moeten naar voren stappen en opkomen voor wat zij geloven dat juist is. We hebben aanmoediging en rolmodellen nodig – en we moeten dezelfde kansen krijgen als iedereen. Gelijkheid is achteruitgegaan tijdens de coronacrisis. Dat is heel teleurstellend, want het ging juist steeds beter. Nu staan meisjes ​​weer achteraan in de rij. Dat zou ik graag willen veranderen. Wij moeten de macht hebben om invloed uit te oefenen op hoe de wereld eruit komt te zien.”

Imagine Samjhana en Suvekshja uit Nepal
Samjhana (links) en Suvekshja (rechts)

Samjhana (18) en Suvekshya (16) uit Nepal

“Ik stel me een wereld voor waarin de aanname verdwijnt dat vrouwen voor andere dingen geschikt zijn dan mannen”, zegt Suvekshya. “Mannen en vrouwen moeten gelijk behandeld worden.” Samjhana droomt van een wereld waarin alle meisjes naar school mogen, net als zij. “Meisjes en jonge vrouwen moeten verder kunnen studeren. Daar hebben ze recht op. Vrouwen zouden in alle sectoren moeten kunnen werken. Dat is waar ik van droom.”

Imagine Mariella uit Togo
Mariella

Mariella (15) uit Togo

“Ik droom van een samenleving zonder vooroordelen, een samenleving waarin ieder individu het recht heeft om zichzelf te zijn zonder bang te zijn voor wat mensen zeggen en zonder angst om beledigd te worden. Ik droom van een wereld waarin iedereen de verantwoordelijkheid neemt voor de impact van zijn of haar acties op kinderen, op meisjes en op de mensheid in het algemeen. Iedereen moet elkaar respecteren. Iedereen moet zijn of haar doelen kunnen bereiken. De coronapandemie heeft ons ondanks de negatieve effecten de kans gegeven om de wereld opnieuw te creëren. Iedereen kan de wereld op de een of andere manier veranderen. Wees sterk en moedig!”

Imagine Yulieth uit Colombia
Yulieth

Yulieth (20) uit Colombia

“Ik denk aan een wereld zonder geweld, een wereld waarin iedereen innerlijke en sociale vrede kan ervaren. Een wereld vol vreugde, geluk en liefdevolle families die omringd zijn door goede en mooie dingen. Een wereld waarin oneindig veel dingen beter zijn voor meisjes. Wat we vooral nodig hebben is veiligheid, omdat we ons in veel gevallen kwetsbaar voelen.”

Ik geloof dat wij jonge mensen deze nieuwe wereld kunnen creëren.

“Ik geloof dat wij jonge mensen deze nieuwe wereld kunnen creëren. Wij zijn de nieuwe generatie en verandering ligt in onze handen. We moeten allemaal leren veel toleranter te zijn en te waarderen wat we om ons heen hebben. Ik denk dat de coronapandemie een enorme trigger is voor ons om betere mensen te worden.”

Een nieuwe wereld: wat doet Plan International?

Samen met de steun van duizenden sponsors werkt Plan International aan een nieuwe wereld voor meisjes, zodat het niet bij dromen blijft. We zetten ons in voor meer leiderschap door meisjes, bescherming tegen kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenissen, beschikbaarheid van goede gezondheidszorg, toegang tot onderwijs en schoon drinkwater en verbetering van hygiëne. Wil je meer weten over onze werkzaamheden? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!

Samen creëren we een nieuwe wereld

Help jij mee?

Ja, ik help mee

 

 

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.