Corona & Plan International

Op dit moment wordt de wereld geconfronteerd met iets dat niemand eerder heeft meegemaakt – een wereldwijde pandemie die de manier verandert waarop we werken, leven en met elkaar omgaan. Het is een onzekere tijd en het ondersteunen van vrienden, familie, en collega’s is nog nooit zo belangrijk geweest. Maar ook solidair zijn met de rest van de wereld is nu cruciaal.

Stel je voor dat je ergens woont waar geen IC is, geen voorlichting, geen zeep of zelfs geen water. In de landen waar Plan International werkt, kan het coronavirus verwoestende gevolgen hebben voor de bevolking, onder meer door het ontbreken van een goede medische infrastructuur en door slechte hygiëne.

hygiëne voorlichting corona covid-19

Onze aanpak tegen het coronavirus

Ook tijdens de coronacrisis zetten wij ons wereldwijd in voor een beter leven voor meisjes en jongens. We geven kinderen en hun families de juiste, levensreddende informatie en de middelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Ook zorgen we voor aangepast onderwijs voor kinderen die nu niet meer naar school kunnen. Tenslotte beschermen we kinderen, met name meisjes, tegen huiselijk en seksueel geweld, mensenhandel, kindhuwelijken en kinderarbeid.

Dit doet Plan International

FAQs COVID-19

We maken ons veel zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor kinderen en hun families in de community’s waar Plan International werkt. In veel van die gebieden is de gezondheidszorg slecht. En iets simpels als handen wassen om de kans op verspreiding te verkleinen kan niet als er nauwelijks water en al helemaal geen zeep voorhanden is.
Niet alleen de gezondheid van kinderen en hun families staat op het spel. Zo kunnen kinderen een tijdlang niet meer naar school, waardoor de kans dat zij achterstanden oplopen groot is. Ook zijn kinderen tijdens crises extra kwetsbaar op voor huiselijk geweld. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat meer stress in families het risico op huiselijk geweld kan verhogen. Bovendien is er een grote kans dat de armoede onder gezinnen toeneemt. Het inkomen van gezinnen kan wegvallen door ziekte of overleiden, maar ook door een verplichte lockdown.
Plan International zal zich de komende tijd keihard inzetten om deze kinderen en hun families te beschermen tegen het coronavirus en de keiharde gevolgen ervan. De activiteiten van onze programma’s zullen daardoor iets veranderen, maar onze missie blijft hetzelfde: bijdragen aan een wereld waarin alle kinderen en jongeren zich volledig kunnen ontwikkelen en waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen hebben.

Plan International doet er ook tijdens de coronacrisis alles aan om de levens van kinderen en jongeren wereldwijd te verbeteren. We geven voorlichting aan kinderen en hun families in de community’s over het voorkomen van besmetting met het virus. Dat doen we via radio-uitzendingen, posters, brochures, tv-uitzendingen, social media en door middel van het gebruik van megafoons in de dorpen zelf. Daarnaast zetten we handenwaspunten op en delen we hygiënepakketten uit met onder andere zeep, een emmer en shampoo. Tenslotte geven we informatie over de bescherming van kinderen tijdens de crisis, met een specifieke focus op meisjes. Zij lopen tijdens dit soort crises extra gevaar om als gevolg van een verlies aan inkomen en verminderde toegang tot anticonceptie en seksuele voorlichting slachtoffer te worden van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en (seksuele) uitbuiting.

Kinderen lijken minder bevattelijk voor het virus, maar de gevolgen van corona kunnen alsnog desastreus zijn voor kinderen. Scholen gaan dicht, familieleden worden ziek (of erger) en andere diensten, zoals hulpverleners aan huis, zijn ineens niet meer beschikbaar. Daardoor valt de bescherming van deze kinderen voor een groot deel weg.

Uit onderzoek is gebleken dat meer stress in families het risico op huiselijk geweld kan verhogen. Wanneer een ouder ziek wordt of zelfs overlijdt, valt (een groot deel van) het inkomen van de familie weg. Een onzekere toekomst kan leiden tot bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, kinderarbeid, maar ook het aantal kindhuwelijken neemt toe. Je dochter uithuwelijken betekent tenslotte dat je als ouder een mond minder te voeden hebt. Tijdens de ebolacrisis in West-Afrika in 2014 zagen we ook dat door verlies aan inkomsten en verminderde toegang tot anticonceptie en voorlichting het aantal tienerzwangerschappen en kindhuwelijken toenam.

Meisjes en vrouwen worden tijdens crises extra hard geraakt, soms zelfs letterlijk. Zo kunnen quarantainemaatregelen leiden tot een verhoogd risico op huiselijk geweld, omdat er meer stress in families is. Ook kunnen meisjes en vrouwen nu minder goed een beroep doen op externe hulp of sociale netwerken. Daarnaast kunnen de economische gevolgen van de coronacrisis, zoals het verlies van inkomen, leiden tot een toename in seksueel geweld, uitbuiting, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Tijdens de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 kwam kinderprostitutie op grote schaal voor bij kwetsbare meisjes uit families die moeite hadden om rond te komen. Ook nam het aantal kindhuwelijken en tienerzwangerschappen toe. Deze meisjes keerden vaak niet meer terug naar school.

In veel landen waar Plan werkt zijn inmiddels door de overheid maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Daar waar het nog kan gaan we uiteraard door met onze programma’s, maar op veel plekken kunnen we ons werk niet op dezelfde manier als altijd uitvoeren. Daar worden onze reguliere programma’s omgevormd met activiteiten die de verspreiding van het coronavirus tegengaan en kinderen beschermen tijdens de coronacrisis. Daarvoor maken we veel gebruik van bestaande groepen, netwerken en online platforms binnen onze programma’s. Maar ook al verandert een deel van de activiteiten binnen onze programma’s, onze missie blijft hetzelfde: bijdragen aan een wereld waarin alle kinderen en jongeren zich volledig kunnen ontwikkelen en waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen hebben!
We geven voorlichting aan kinderen en hun families in de community’s over het voorkomen van besmetting met het virus. Ook informeren we gemeenschappen, ouders, leraren en leiders over de risico’s die kinderen – en vooral meisjes – lopen als de scholen dicht zijn en het leven zich vooral binnenshuis afspeelt. Uit onderzoek is gebleken dat meer stress in families het risico op huiselijk geweld kan verhogen. Wanneer een ouder ziek wordt of zelfs overlijdt, valt (een groot deel van) het inkomen van de familie weg. Een onzekere toekomst kan leiden tot bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, kinderarbeid, maar ook het aantal kindhuwelijken neemt toe. Je dochter uithuwelijken betekent tenslotte dat je als ouder een mond minder te voeden hebt. Tijdens de ebolacrisis in West-Afrika in 2014 golden vergelijkbare maatregelen als nu, zoals het sluiten van scholen en het verbieden van bijeenkomsten. Tijdens en na deze crisis zagen we een toename van het aantal tienerzwangerschappen en kindhuwelijken, doordat mensen hun inkomen verloren en toegang tot seksuele voorlichting en anticonceptie slechter werd.

Je kunt helpen door het doen van een donatie. Met jouw bijdrage kunnen we kinderen en hun families levensreddende informatie geven over hygiëne en ouders informeren over het beschermen van kinderen tijdens de coronacrisis. Bovendien delen we hygiënepakketten uit en stellen we onderwijspakketten samen voor kinderen die niet meer naar school kunnen.

Directeur Sadia Allin van Plan International in Somalië over de impact van de coronacrisis

Geef families en kinderen een hygiënekit

Red levens

Doneer nu

De noodhulp van Plan International focust op duurzame ontwikkeling

Hierbij hanteert Plan drie belangrijke kernwaarden: we blijven lang nadat anderen vertrokken zijn, al onze noodhulpprojecten promoten gendergelijkheid en ons werk gaat verder dan noodhulp.

ingrijpende effecten coronavirus voor kinderen

Nationale aanpak coronavirus Plan International

Op ons Nederlandse kantoor hebben we verschillende proactieve maatregelen genomen om op deze situatie te reageren en onze bijdrage te leveren aan het verminderen van de verspreiding van het coronavirus:

 • We hebben een coronavirus-taskforce opgericht om de situatie in het oog te houden en ervoor te zorgen dat we de volksgezondheidsrichtlijnen van de overheid en de gezondheidsautoriteiten op de voet volgen.
 • We hebben alle internationale reizen, evenementen en bijeenkomsten geannuleerd.
 • We hebben ons kantoor gesloten en werken vanuit huis.

In deze periode van onzekerheid vertrouwen we erop dat deze maatregelen een sterke basis vormen voor onze Nederlandse werknemers om ons werk voort te zetten om de rechten van kinderen en de gelijkheid van meisjes over de hele wereld te bevorderen.

Nieuws updates en verhalen over COVID-19

 • Faridah Meisjesverhalen

  “Ik word vaak lastig gevallen op straat”

  Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, heeft de Ugandese regering een lockdown afgekondigd. Vooral in de sloppenwijken hebben families grote financiële zorgen nu ze gedwongen thuis moeten blijven. Bovendien is door…

  Lees meer
 • Diana bij een uitdeelpunt voor maandverband. Nieuws
  • 28 mei 2020

  Maandverband hamsteren in coronatijd

  Maandverband en andere sanitaire producten lijken tijdens de coronacrisis duurder te worden in een groot aantal landen in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Ook is er een tekort aan deze producten. Dat blijkt uit…

  Lees meer
 • Georgina poseert met een eindig kindhuwelijken bord. Meisjesverhalen

  Meer geweld tegen meisjes in Kenia door coronavirus

  De levens van de Kenianen in de sloppenwijken van Nairobi zijn door het coronavirus op zijn kop gezet. Scholen zijn gesloten waardoor kinderen thuiszitten en producten zoals zeep en maandverband zijn moeilijk te verkrijgen.

  Lees meer
 • Humanitaire vlucht mondkapjes CAR Nieuws
  • 15 mei 2020

  Plan International levert 10,000 beschermende mondkapjes aan de Centraal Afrikaanse Republiek

  Plan International heeft 10,000 medisch beschermende mondkapjes naar de Centraal Afrikaanse Republiek gevlogen om het door oorlog verscheurde land te steunen tijdens de coronacrisis. De komende tijd zal Plan in totaal 13,000 kilo beschermend…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  “Door het coronavirus is het moeilijker om zeep te kopen”

  In Oost-Nusa Tenggara, Indonesië, werkt Plan International met community’s samen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vrijwilligers delen hygiënepakketten uit aan de bewoners. In het pakket zit onder meer een educatief spelletje…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Geen maandverband door de coronacrisis

  De 19-jarige Deolinda uit Mozambique werd al op jonge leeftijd verantwoordelijk voor de zorg voor haar vier zusjes. Door de coronacrisis kan ze geen werk meer vinden om haar familie te onderhouden. “Toen de…

  Lees meer
 • Nieuws
  • 12 mei 2020

  Coronacrisis zal leiden tot enorme toename kindhuwelijken

  Het coronavirus heeft verstrekkende gevolgen. Door de crisis lopen meisjes en jonge vrouwen een nog groter risico om uitgehuwelijkt te worden. Als we hier niks aan doen, zullen maar liefst 13 miljoen meisjes meer…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  “We zijn een kostenpost voor onze families”

  Maria* (14) uit Mozambique werd gedwongen om te trouwen toen ze pas twaalf was. Ze wist haar huwelijk te ontvluchten en keerde terug naar de schoolbanken. Maar door het coronavirus veranderde alles. “Nu de…

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  “Ik breng nu de dag door met het huishouden”

  In veel landen hebben scholen de deuren gesloten om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo ook de school van de 14-jarige Emma uit Ghana. Zij brengt nu haar dagen thuis door met…

  Lees meer
 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.