Onze aanpak tijdens de coronacrisis

Ook tijdens de coronacrisis zetten wij ons wereldwijd in voor een beter leven voor meisjes en jongens. We beschermen kinderen tegen huiselijk en seksueel geweld, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. We zorgen ervoor dat kinderen thuisonderwijspakketten krijgen. Ook geven we kinderen en hun families de juiste levensreddende informatie en middelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Dit doet Plan International

Mother and child

Help mee om kinderen te beschermen

Voor miljoenen kinderen, vooral meisjes, betekent deze crisis schooluitval, misbruik en armoede. Voor schoolgaande meisjes, die in landen wonen waar toegang tot onderwijs voor hen al een strijd is, dreigt een groot risico op definitieve schooluitval. Door druk van de ouders om thuis mee te helpen of te gaan werken zullen deze meisjes geen onderwijs meer krijgen.

Ook lopen meisjes en jonge vrouwen in deze situatie een verhoogd risico op geweld en kunnen zij minder goed een beroep doen op diensten zoals hulpverleners aan huis.

Doneer en help kinderen!

FAQs COVID-19

In veel landen waar Plan werkt zijn inmiddels maatregelen genomen door de overheid om verspreiding van het virus tegen te gaan. Daar waar het nog kan gaan we uiteraard door met onze programma’s, maar op veel plekken kunnen we ons werk niet op dezelfde manier als normaal uitvoeren. Daar worden onze reguliere programma’s aangepast met activiteiten die de verspreiding van het coronavirus tegengaan en kinderen beschermen tijdens de coronacrisis. Daarvoor maken we veel gebruik van bestaande groepen, netwerken en online platforms binnen onze programma’s. Maar ook al verandert een deel van de activiteiten binnen onze programma’s, onze missie blijft hetzelfde: bijdragen aan een wereld waarin alle kinderen en jongeren zich volledig kunnen ontwikkelen en waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen hebben!

We geven voorlichting aan kinderen en hun families in de community’s over het voorkomen van besmetting met het virus. Ook informeren we gemeenschappen, ouders, docenten en leiders over de risico’s die kinderen – en vooral meisjes – lopen als de scholen dicht zijn en het leven zich vooral binnenshuis afspeelt. Uit onderzoek is gebleken dat meer stress in families het risico op huiselijk geweld kan verhogen. Wanneer een ouder ziek wordt of zelfs overlijdt, valt (een groot deel van) het inkomen van de familie weg. Een onzekere toekomst kan leiden tot bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, kinderarbeid, maar ook het aantal kindhuwelijken neemt toe. Je dochter uithuwelijken betekent tenslotte dat je als ouder een mond minder te voeden hebt. Tijdens de ebolacrisis in West-Afrika in 2014 golden vergelijkbare maatregelen als nu, zoals het sluiten van scholen en het verbieden van bijeenkomsten. Tijdens en na deze crisis zagen we een toename van het aantal tienerzwangerschappen en kindhuwelijken, doordat mensen hun inkomen verloren en toegang tot seksuele voorlichting en anticonceptie slechter werd.

Kinderen lijken minder bevattelijk voor het virus, maar de gevolgen van corona kunnen alsnog desastreus zijn voor kinderen. Scholen gaan dicht, familieleden worden ziek (of erger) en andere diensten, zoals hulpverleners aan huis, zijn ineens niet meer beschikbaar. Daardoor valt de bescherming van deze kinderen voor een groot deel weg.

Uit onderzoek is gebleken dat meer stress in families het risico op huiselijk geweld verhoogt. Wanneer een ouder ziek wordt of zelfs overlijdt, valt (een groot deel van) het inkomen van de familie weg. Een onzekere toekomst kan leiden tot bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, kinderarbeid, of toename van het aantal kindhuwelijken. Je dochter uithuwelijken betekent tenslotte dat je als ouder een mond minder te voeden hebt. Tijdens de ebolacrisis in 2014-2016 in West-Afrika raakten tienduizenden tienermeisjes zwanger. Door armoede nam huiselijk geweld toe en werden vele meisjes seksueel misbruikt en gedwongen tot betaalde seks. Sierra Leone registreerde een sterke stijging van het aantal kindhuwelijken tijdens en in de nasleep van de crisis. Klinieken die anticonceptie en andere diensten boden werden grotendeels gesloten.

Meisjes en vrouwen worden tijdens crises extra hard geraakt, soms zelfs letterlijk. Zo kunnen quarantainemaatregelen leiden tot een verhoogd risico op huiselijk geweld, omdat er meer stress in families is. Ook kunnen meisjes en vrouwen nu minder goed een beroep doen op externe diensten zoals hulpverleners aan huis. Daarnaast kunnen de economische gevolgen van de coronacrisis, zoals het verlies van inkomen, leiden tot een toename van seksueel geweld, uitbuiting, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Tijdens de ebolacrisis in 2014-2016 in West-Afrika raakten tienduizenden tienermeisjes zwanger. Door armoede nam huiselijk geweld toe en werden vele meisjes seksueel misbruikt en gedwongen tot betaalde seks. Sierra Leone registreerde een sterke stijging van het aantal kindhuwelijken tijdens en in de nasleep van de crisis. Klinieken die anticonceptie en andere diensten boden werden grotendeels gesloten.

We maken ons veel zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor kinderen en hun families in de community’s waar Plan International werkt. In veel van die gebieden is de gezondheidszorg slecht. En iets simpels als handen wassen om de kans op verspreiding te verkleinen kan niet als er nauwelijks water en al helemaal geen zeep voorhanden is.
Niet alleen de gezondheid van kinderen en hun families staat op het spel. Zo kunnen kinderen een tijdlang niet meer naar school, waardoor de kans dat zij achterstanden oplopen groot is. Ook zijn kinderen tijdens crises extra kwetsbaar voor huiselijk geweld. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat meer stress in families het risico op huiselijk geweld verhoogt. Bovendien is de kans groot dat armoede onder gezinnen toeneemt. Het inkomen kan wegvallen door een verplichte lockdown, maar ook door ziekte of overlijden.
Plan International zal zich de komende tijd keihard inzetten om deze kinderen en hun families te beschermen tegen het coronavirus en de gevolgen ervan. De activiteiten van onze programma’s zullen daardoor iets veranderen, maar onze missie blijft hetzelfde: bijdragen aan een wereld waarin alle kinderen en jongeren zich volledig kunnen ontwikkelen en waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen hebben.

Plan International doet er ook tijdens de coronacrisis alles aan om de levens van kinderen en jongeren wereldwijd te verbeteren.

 • We geven voorlichting aan kinderen en hun families in de community’s over het voorkomen van besmetting met het virus. Dat doen we via radio- en tv-uitzendingen, posters, brochures, social media en door middel van megafoons in de dorpen zelf.
 • We zetten handenwaspunten op en delen hygiënepakketten uit met onder andere een emmer, zeep en shampoo.
 • We zorgen ervoor dat kinderen thuisonderwijspakketten krijgen, thuisonderwijs krijgen via radio/ tv en ondersteunen ouders bij het geven van thuisonderwijs.
 • En tenslotte geven we informatie over de bescherming van kinderen tijdens de crisis, met een specifieke focus op meisjes. Zij lopen tijdens dit soort crises extra gevaar. Doordat hun ouders minder of geen inkomen hebben en niet meer voor hen kunnen zorgen, wordt het risico op kindhuwelijken groter. Door verminderde toegang tot anticonceptie en seksuele voorlichting lopen de meisjes bovendien ook een groter risico op tienerzwangerschappen en (seksuele) uitbuiting.

Je kunt helpen door het doen van een donatie. Met je steun beschermen we kinderen tegen huiselijk en seksueel geweld, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. We zorgen ervoor dat kinderen thuisonderwijspakketten krijgen en geven kinderen en hun families de juiste informatie en middelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Meisjes en vrouwen worden extra hard geraakt door de coronacrisis

Help meisjes en jonge vrouwen te beschermen tegen het coronavirus

Red levens

Doneer nu

Nationale aanpak coronavirus Plan International

Op ons Nederlandse kantoor hebben we verschillende proactieve maatregelen genomen om op deze situatie te reageren en onze bijdrage te leveren aan het verminderen van de verspreiding van het coronavirus:

Coronavirus-taskforce

We hebben een coronavirus-taskforce opgericht om de situatie in het oog te houden en ervoor te zorgen dat we de volksgezondheidsrichtlijnen van de overheid en de gezondheidsautoriteiten op de voet volgen

Reizen geannuleerd

We hebben alle internationale reizen, evenementen en bijeenkomsten geannuleerd

Thuiswerken

We hebben ons kantoor grotendeels gesloten en werken vanuit huis

In deze periode van onzekerheid vertrouwen we erop dat deze maatregelen een sterke basis vormen voor onze Nederlandse werknemers om ons werk voort te zetten om de rechten van kinderen en de gelijkheid van meisjes over de hele wereld te bevorderen.

Nieuws updates en verhalen over COVID-19

 • Imagine / Stel je voor Meisjesverhalen

  Stel je eens voor: hoe zou de wereld eruitzien als jij het voor het zeggen had?

  De coronapandemie heeft wereldwijd enorm veel impact, met name op meisjes. Verandering is nu nóg harder nodig. We willen niet terug naar de wereld van voor de pandemie, maar hoe ziet een nieuwe wereld eruit? Wij vroegen het aan meisjes en jonge vrouwen zelf.

  Lees meer

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  Martha strijdt voor water en hygiëne in de sloppenwijken van Nairobi

  Tijdens de uitbraak van de coronapandemie bleek handenwassen belangrijker dan ooit. Met het WASH First-programma willen we het bewustzijn over water en hygiëne vergroten en zorgen voor betere faciliteiten op het gebied van schoon…

  Lees meer

  Lees meer
 • Tweede coronagolf treft India hard Nieuws
  • 29 april 2021

  Plan International verontrust over tweede coronagolf in India

  Al dagenlang blijven de coronacijfers stijgen in India. In de afgelopen 24 uur werd er door het Indiase ministerie van Volksgezondheid een recordaantal gemeld van 379.257 nieuwe besmettingen en 3645 mensen die aan corona…

  Lees meer

  Lees meer
 • Nieuws
  • 9 december 2020

  Gevolgen van lockdowns treffen meisjes extra hard

  De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft, naast de directe impact op de fysieke gezondheid, veel ingrijpende gevolgen voor miljoenen mensen. Deze gevolgen van de pandemie treffen kinderen – en in het bijzonder meisjes…

  Lees meer

  Lees meer
 • coronacrisis school solar radio Meisjesverhalen

  Drie manieren waarop meisjes onderwijs kunnen volgen tijdens corona

  Op het dieptepunt van de coronacrisis gingen zo’n 1,7 miljard kinderen niet naar school. Volgens schattingen keren bijna 24 miljoen kinderen straks niet meer terug. Plan International biedt drie creatieve oplossingen waardoor jongeren toch…

  Lees meer

  Lees meer
 • Meisjesverhalen

  PeriodPanties geven meisjes in Mozambique meer vrijheid

  Elke dag zijn wereldwijd 800 miljoen vrouwen en meisjes ongesteld. In Nederland weten de meeste meisjes wat dit betekent en ze kunnen tampons en maandverband kopen. In Mozambique is de situatie heel anders. Er…

  Lees meer

  Lees meer
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.