Allan zet zich in voor de rechten van meisjes in Uganda

Allan (22) uit Uganda is youth activist voor Plan. Hij komt op voor gelijke rechten voor meisjes in zijn land. “Ik laat jongens foto’s zien van een man die aan het afwassen is of een vrouw die een auto repareert. Je zou hun gezichten eens moeten zien, maar na een tijdje komt de boodschap wel over.”

Toen Allan zestien jaar oud was bleek zijn veertienjarige zusje zwanger. Ze moest stoppen met school, iets dat gebruikelijk is voor zwangere meisjes in Uganda. Allan vond dit zo oneerlijk! Hij realiseerde zich dat dingen moesten veranderen.
Activist Allan Uganda

Gelijkheid, van vader tot zoon

Als activist voor meisjesrechten inspireert Allan sinds 2016 veel mensen, waaronder zijn eigen vader Nkono: “Allan heeft mij overtuigd mijn dochter terug naar school te laten gaan. Nu is zij afgestudeerd”. Ook heeft Nkono onder invloed van zijn zoon een stuk land aan zijn vrouw gegeven en helpt hij zelf meer mee in het huishouden.
Lees ook: deze vaders staan pal achter hun dochters

Allan Uganda

Met voetbal en woorden

Met zijn initiatief ‘tugemeraghalala’ (wat samenwerken betekent) brengt Allan jongens en meiden samen, zodat zij het gesprek met elkaar aangaan en clichés doorbreken. Maar er zijn ook gescheiden bijeenkomsten. Daar kunnen ze vrijuit praten over wat hen bezighoudt. Allan organiseert voor de jongens bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Tussen de wedstrijden door praat hij met hen over stereotypen en vooroordelen. “Hun eerste reactie is vrijwel altijd negatief. Maar als ik foto’s laat zien van een vrouw die een auto repareert of een man die de afwas doet, dan snappen ze het beter. Ze zien bijvoorbeeld dat meisjes niet zwak zijn.”
Activist Allan Uganda

Aangifte doen en bemiddelen

Als jongerenactivist werkt Allan ook samen met de gemeenschap en de politie. “Als we horen dat een meisje is verkracht, dan doen we aangifte. Als ouders van plan zijn hun minderjarige dochter uit te huwelijken, dan treden we op als bemiddelaars.”
Lees ook: ook Abel (24) strijdt voor gelijke rechten in Uganda

Allan’s grote ambitie is verandering op nationaal niveau. Hij strijdt voor betere seksuele voorlichting en gezondheidszorg in Uganda met als doel minder tienerzwangerschappen. Onlangs hielp Allan bij het lanceren van een internationale petitie over dit onderwerp. De handtekeningen werden aan de regering overhandigd, waarna zij beloofden budget vrij te maken voor dit onderwerp. “Ik blijf doorgaan. Op een dag ben ik een genderexpert.”

Zo steunt Plan meisjes wereldwijd

Elke dag worden miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisje zijn. Plan geeft meisjes de mogelijkheid om te leren, voor zichzelf op te komen, zich te ontwikkelen en hun eigen beslissingen te nemen. Zo krijgen zij de kans om uit te groeien tot sterke vrouwen. Om de rechten van meisjes te bewaken werkt Plan ook samen met youth activists. Deze meiden en jongens leveren een belangrijke bijdrage in de verbetering van meisjesrechten.

Laat zien dat je opkomt voor meisjes wereldwijd en

Join the Movement

Sluit je aan

 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.