Uganda: Abel (24) strijdt voor gendergelijkheid

De 24-jarige Abel komt op voor de rechten van meisjes in Uganda. Hij komt uit een gezin van zeven vrouwen en zegt dat dit een van de redenen is waarom hij opkomt voor gelijke kansen voor meisjes en jongens. “In onze gemeenschap wordt erg neergekeken op vrouwen. Dat vind ik niet goed. Vrouwen horen net zo behandeld te worden als wij mannen.”

Champions of Change uganda

In het kader van het Champions of Change-project van Plan International ontwikkelden Abel en andere meisjesrechtenactivisten een programma voor meisjes die moesten stoppen met school. De meisjes verdienen geld door het maken en verkopen van handtassen. Met dit geld kunnen ze weer terug naar school en maken ze hun opleiding af.

Niet altijd gemakkelijk

Ondanks de positieve impact van het programma was het voor Abel niet altijd gemakkelijk om aan dit programma mee te werken. “Veel mannen in Uganda vinden zichzelf beter dan vrouwen. Omdat ik opkom voor vrouwenrechten, gaan deze mannen ervan uit dat ik dit alleen doe om vrouwen te versieren. Dit is helemaal niet mijn intentie, maar de mannen begrijpen niet waarom ik anders opkom voor vrouwen.” aldus Abel.

Abel droomt van een Uganda waar vrouwen als gelijke behandeld worden door mannen. “Ik wil dat vrouwen dezelfde banen krijgen als mannen.”

Meisjes kunnen het niet alleen

Uit onderzoek van Plan International blijkt dat jongeren, vooral meisjes, wereldwijd staan te springen om op te komen voor gendergelijkheid. Ze willen controle op hun eigen leven, maar worden continu tegengehouden door belemmeringen als te weinig hulp of angst op wraak omdat ze opkomen voor hun rechten.

Meisjes leiden deze revolutie, maar ze kunnen het niet alleen. Ze hebben bondgenoten nodig. Iedereen – regeringen, gemeenschappen, bedrijven, leiders, ouders en andere jongens en meisjes – moet begrijpen wat genderongelijkheid inhoudt, welke rol zij daarin spelen en hoe ze het kunnen stoppen.

Plan International werkt samen met jonge mannen in Uganda die de moed hebben om op te staan tegen genderongelijkheid. Deze jonge mannen strijden voor gelijke rechten voor meisjes en jongens, ondanks dat ze hierdoor gepest en belachelijk gemaakt worden.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.