Dit doet Plan tegen kindhuwelijken

Plan International steunt meisjes en geeft voorlichting aan ouders, meisjes en jongens, leerkrachten, dorpshoofden en lokale organisaties over de schade van kindhuwelijken, het belang van onderwijs voor meisjes en het respecteren van de rechten van meisjes.

Plan International zet zich wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs en een schoolopleiding van minimaal negen jaar voor alle kinderen. Want onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Met signaleringssystemen spoort Plan meisjes op die ineens wegblijven van school. In Bangladesh bijvoorbeeld, zijn groepen jongeren getraind als wedding busters. Wanneer uithuwelijking van een jong meisje dreigt, komen zij onder begeleiding van Plan in actie om de ouders ertoe te bewegen van het huwelijk af te zien.

Lees ook: Radha uit Bangladesh is wedding buster

Daarnaast zorgt Plan ervoor dat meisjes een geboortebewijs krijgen. Daarmee kunnen zij aanspraak maken op hun rechten als staatsburger en hun recht op bescherming. Met een geboortebewijs is tevens de leeftijd van het meisje bekend.
Tenslotte lobbyt Plan voor betere wetgeving op de minimale huwelijksleeftijd en handhaving van deze wetten.

Lees ook: Activist Sazeda komt op voor kinderen in Bangladesh

kindhuwelijken

Lees meer over projecten van Plan tegen kindhuwelijken:

Girls Advocacy Alliantie (GAA)
In de Girls Advocacy Alliantie werkt Plan samen met de organisaties Terre des Hommes en Defence for Children – ECPAT aan het uitbannen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en aan het versterken van hun economische kansen in de samenleving. Het programma loopt van 2016 – 2020 en wordt uitgevoerd in tien landen: Ethiopië, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Kenia, Uganda, India, Bangladesh, Nepal en de Filipijnen.

Yes I Do Alliantie
In de Yes I Do Alliantie werkt Plan Nederland samen met Amref Flying Doctors, Choice for Youth and Sexuality, Koninklijk Instituut voor de Tropen en Rutgers om de genderongelijkheid, armoede en de rechteloosheid van meisjes aan te pakken, welke ten grondslag liggen aan het voortbestaan van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis.

Terug naar het dossier 'Kindhuwelijken'

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.