Alles over geboortebewijzen

Elk kind heeft het recht om te bestaan. Dat is door de Verenigde Naties vastgelegd in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Toch zijn 1 op de 4 kinderen, jonger dan 5 jaar, niet geregistreerd en daarmee bestaan ze feitelijk niet. Een geboortebewijs is belangrijk voor ieder kind, maar voor meisjes in het bijzonder. Als ze niet over dit document beschikken, heeft dit namelijk negatieve gevolgen voor henzelf, maar ook voor hun familie. Een geboortebewijs zorgt er niet alleen voor dat meisjes naar school kunnen en daarmee een grotere kans hebben op werk en zelfstandigheid, maar helpt ook bij het tegengaan van kindhuwelijken en kinderhandel, doordat ze met een geboortebewijs kunnen aantonen dat ze te jong zijn om te trouwen of om uitgehuwelijkt te worden.

Feiten & cijfers

Hoeveel kinderen hebben er wereldwijd geen geboortebewijs?

  • Wereldwijd hebben 1 op de 4 kinderen onder de vijf jaar geen geboortebewijs. (UNICEF, 2019)
  • Het laagste aantal geboorteregistraties is in Sub-Sahara Afrika. In Oost- en Zuid-Afrika wordt slechts 40% van de kinderen geregistreerd voor hun vijfde verjaardag. (UNICEF, 2019)
  • West-Europa en Noord-Amerika hebben de hoogste niveaus van geboorteregistratie. Maar liefst alle kinderen onder de vijf jaar zijn geregistreerd. (UNICEF, 2019))
  • Wereldwijd hebben kinderen uit gezinnen met een hoger inkomen anderhalf keer meer kans om geregistreerd te worden dan kinderen uit gezinnen met een lager inkomen. (UNICEF, 2019)
  • Sinds 2000 is er een grote stijging te zien in het aantal geboorteregistraties in Latijns-Amerika en de Cariben. Begin 2000 lag het percentage op 74 procent en tegenwoordig is dit gestegen naar 94 procent. (UNICEF, 2016)
Lees hier alle feiten en cijfers over geboortebewijzen
Oorzaken en gevolgen geboorteregistratie

Dit doet Plan International

Hoe zorgen we ervoor dat meer kinderen een geboortebewijs krijgen?

Plan International zet in voor het verbeteren van het geboorteregistratiesysteem. Dit door het belang van geboorteregistratie over te brengen bij overheden, bij te dragen aan beter begrip van het belangd van geboorteregistratie bij ouders en binnen community’s en het verbeteren van systemen en een verhoogde capaciteit van lokale en nationale diensten.

Lees hoe Plan ervoor zorgt dat meer kinderen een geboortebewijs krijgen

Investeer in de toekomst van een kind

Doneer voor een geboortebewijs

Elk kind telt mee!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.