Feiten & cijfers jongeren en werk

In ontwikkelingslanden is het gebrek aan kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt een groeiend probleem. Hieronder volgen de feiten en cijfers:

  • De wereldwijde jeugdwerkeloosheid was in 2014 12,9 procent en in 2018 is dat gestegen naar 13,2 procent.
    Bron: The World Bank, 2018
  • Naast dat de jeugdwerkeloosheid groot is, is het percentage jongeren dat geen baan heeft en ook geen opleiding of training volgt, nog hoger. In 2018 was dit 30% van de jonge vrouwen en 13% van de mannen tussen de 15 en 24 jaar.
    Bron: ILO, 2018
  • Werkloosheid onder jongeren is in veel ontwikkelingslanden veel groter dan werkloosheid onder de oudere bevolking.
  • Het verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zal leiden tot torenhoge jeugdwerkloosheid, met name in ontwikkelingslanden. Opleidingen sluiten onvoldoende aan bij de vraag op de arbeidsmarkt en jonge ondernemers krijgen moeilijk een (starters)lening en toegang tot de markt. Jongeren blijven hierdoor werkloos of komen terecht in het circuit van criminaliteit en illegaliteit.
  • Een groot deel van de werkende jongeren heeft onregelmatig werk. Dit zorgt ervoor dat zij lagere lonen hebben, minder cursussen volgen en minder snel promotie krijgen.
  • Werkloze jongeren in ontwikkelingslanden hebben geen sociaal vangnet, zoals een werklozenuitkering. Geen werk betekent geen inkomen.
  • Jonge vrouwen worden extra benadeeld op de arbeidsmarkt. Zij zijn nog vaker werkloos dan jonge mannen en hebben ook minder vaak een opleiding gevolgd. In de Dominicaanse Republiek bijvoorbeeld, is zeventig procent van de werkloze jongeren vrouw.

Oorzaken gevolgen jongeren en werk

Terug naar dossier 'Jongeren en werk'

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.