Sierra Leone verbiedt kindhuwelijken

Amsterdam, 26 juni 2024 – Na jaren van strijd door vrouwenrechtenactivisten heeft Sierra Leone een wetsvoorstel aangenomen dat kindhuwelijken in het land voortaan verbiedt. Plan International noemt de nieuwe wet een ‘mijlpaal voor meisjesrechten’ in een land dat een van de hoogste percentages kindhuwelijken en tienerzwangerschappen ter wereld kent.

Bijna een op de drie meisjes in Sierra Leone trouwt nog voor haar achttiende verjaardag. Nog eens een derde bevalt voordat zij negentien jaar oud is[1]. De nieuwe wet voorziet in het straffen van daders, betere rechten voor meisjes en jonge vrouwen die slachtoffer werden van een kindhuwelijk en de bepaling dat uitgehuwelijkte meisjes kunnen terugkeren naar school.

Plan International traint al jaren jonge, vrouwelijke activisten om campagne te voeren voor wetgeving die meisjes en jonge vrouwen beter beschermt, met als doel het hoge aantal kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in het land terug te dringen. De meisjes en jonge vrouwen die deelnemen aan het She Leads-programma roepen alle lagen van de overheid op tot het beschermen van meisjesrechten, van de dorpsleider tot de minister.

“Die inspanningen werpen nu hun vruchten af”, zegt directeur Garance Reus-Deelder van Plan International. “Kindhuwelijken hebben een blijvende impact op het leven van meisjes en jonge vrouwen. Het ontneemt hen het recht om zelf keuzes te maken over relaties en zwangerschappen. Meisjes die op jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden, keren zelden terug naar de schoolbanken en worden vaker slachtoffer van huiselijk geweld. Bovendien krijgen zij vaak op jonge leeftijd kinderen, terwijl hun lichaam nog niet klaar is voor een zwangerschap.”

De wet die kindhuwelijken verbiedt volgt nadat in 2023 een vrouwenquotum voor het parlement, het kabinet en de gemeenteraden in Sierra Leone werd ingesteld. Reus-Deelder: “Via ons She Leads-programma boden we meisjes en jonge vrouwen een platform om te lobbyen voor dit quotum dat gendergelijkheid in het land moet bevorderen. Meer vrouwen in de politiek betekent ook meer aandacht voor de thema’s die de levens van meisjes en vrouwen beïnvloeden, zoals kindhuwelijken en toegang tot onderwijs.”

De wet is een goede stap richting het uitbannen van kindhuwelijken in Sierra Leone, maar handhaving is van groot belang. Plan International houdt oog voor handhaving van de wet en voert programma’s uit op het gebied van onderwijs en kinderrechten om de toekomstkansen van meisjes en jonge vrouwen blijvend te verbeteren.


Noot voor de redactie

Voor meer informatie of een interviewverzoek, neem contact op met:

Anniek Groothuis, persvoorlichter
+31641026557
anniek.groothuis@planinternational.nl

Over Plan International

Plan International is een ontwikkelingsorganisatie die zich vanuit meer dan 80 landen wereldwijd inzet voor kwetsbare kinderen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, met speciale aandacht voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International doet dit door de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen op te heffen zodat zij dezelfde kansen en rechten hebben als jongens. Zo werkt Plan International, met de steun van duizenden sponsors, bedrijven en (institutionele) donoren aan een beter leven voor kwetsbare kinderen en jongeren in landen wereldwijd.

Over She Leads

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren het programma uit in Oost-Afrika (Uganda, Ethiopië, Kenia), West-Afrika (Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia) en het Midden-Oosten (Libanon, Jordanië). Door samen te werken met een groot netwerk van organisaties, verspreid over deze negen landen, strijden we voor de rechten, het leiderschap en de zelfbeschikking van meisjes en jonge vrouwen.

[1] Sierra Leone Demographic and Health Survey, 2019

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.