Kindhuwelijken belemmeren economische groei ontwikkelingslanden

  • 11 oktober 2017

Amsterdam, 11 oktober 2017 – Het uitbannen van kindhuwelijken zal zorgen voor een toename in wereldwijde welvaartswinst van 500 miljard dollar in 2030. Deze praktijk beëindigen heeft uiteraard niet alleen effect op de economie van ontwikkelingslanden maar ook op het leven van miljoenen meisjes wereldwijd. Volgens de Wereldbank betekent het uitbannen van kindhuwelijken dat meisjes op latere leeftijd kinderen krijgen, minder en gezondere kinderen krijgen, langer op school blijven en een grotere kans hebben op een beter betaalde baan. Plan Nederland vraagt op 11 oktober, Wereldmeisjesdag, aandacht voor de rechten en kansen van meisjes wereldwijd.

Per minuut worden 28 meisjes wereldwijd uitgehuwelijkt

Kindhuwelijken belemmeren de ontwikkeling van meisjes en de economieën van de landen waar zij wonen. Wereldwijd worden elk jaar vijftien miljoen minderjarige meisjes gedwongen te trouwen. Dat zijn er 28 per minuut en 1 per 2 seconde. Eén op de negen van deze kindbruiden is zelfs jonger dan vijftien. Meisjes stoppen op jonge leeftijd met school, zijn vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen jong kinderen. De toename van 500 miljard dollar welvaartswinst per jaar wordt weggeschreven door besparingen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, afname van de bevolking, door het terugdringen kindersterfte en hogere inkomens van vrouwen.

Niger; land van de meeste kindhuwelijken

Neem Niger, dat het hoogste percentage kindhuwelijken ter wereld heeft: 76 procent van de meisjes trouwt voor haar 18de en 28 procent zelfs voor haar 15de. De president van Niger kondigde in september van dit jaar aan dat hij de huwbare leeftijd wil verhogen naar 18 jaar. Dit kan voor één van de armste landen ter wereld zeer positieve economische gevolgen hebben. Als het in 2015 kindhuwelijken zou hebben afgeschaft, zou het land zou op eind 2030 een groei in koopkracht hebben kunnen realiseren van $188 miljoen per jaar. Daarnaast zou het land een toename van $ 2 miljard aan jaarlijkse baten kunnen realiseren door besparingen op kosten voor gezondheidszorg, onderwijs en een stijging van de welvaartswinst.

Wereldwijde take overs van meisjes op Wereldmeisjesdag 

Op 11 oktober luidt de 22-jarige Dunya Veenhof, een jongerenlobbyist van Plan Nederland, met Akzo Nobel de beursgong om Wereldmeisjesdag aan te kondigen. Op deze dag nemen zeshonderd meisjes in 60 landen voor een dag de rol over van een politicus of van de directeur van een bedrijf. Zo staan de Canadese premier Trudeau en de burgemeester van Parijs vandaag hun plek af aan een meisje. In Nederland neemt 24-jarige Filipijnse Deborah Aroza de plek in van Accenture directeur Manon van Beek, in Den Haag doen Isabelle Diks van Groen Links en Kirsten van den Hul van de PvdA symbolisch afstand van hun functie. Deze ‘take-overs’ staan symbool voor de kracht die meisjes hebben als zij genoeg kansen krijgen en niet worden geremd in hun ontwikkeling, door bijvoorbeeld kindhuwelijken.

Einde—-bericht———————————————-
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie: Katherine Knowles, 06 17 144 852 / katherine.knowles@plannederland.nl.

 

Links & Downloads

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.