Niger zet grote stap in strijd tegen kindhuwelijken

  • 21 september 2017

De president, Issoufou Mahamadou, heeft aangekondigd dat hij kindhuwelijken in Niger niet langer accepteert. Voor een land waarbij de legale leeftijd om te trouwen nog steeds op vijftien staat, is deze uitspraak hoopvol en van groot belang.

Kindhuwelijken Niger

“Kindhuwelijken zijn een grove schending van de fundamentele mensenrechten van meisjes”, aldus John Bien-Aime – de directeur van Plan International in Niger. “De gevolgen zijn enorm voor meisjes onder de achttien. Meisjes kunnen door het kindhuwelijk niet het maximale uit zichzelf halen. Het zorgt ervoor dat meisjes geen toegang hebben tot educatie, bescherming, een baan en gezondheidszorg.”

De regering heeft een wetsvoorstel ingediend om de minimum leeftijd om te kunnen trouwen te verhogen naar achttien jaar, maar dit voorstel is nog niet aangenomen. Plan hoopt dat door de uitspraak van de president het wetsvoorstel snel wordt aangenomen en dat kindhuwelijken in Niger snel worden verbannen.

Meeste kindhuwelijken ter wereld

Niger heeft gemiddeld de meeste kindhuwelijken ter wereld. Drie op de vier meisjes trouwt voordat ze achttien jaar oud is. In sommige gebieden, Diffa bijvoorbeeld, trouwt 89 procent van de meisjes voor haar achttiende. Dit is ook een van de redenen dat Niger het ergste land is voor meisjes om te leven.

Tijd voor verandering

Niger kindhuwelijken

Armoede, discriminatie, cultuur en traditie, gebrek aan onderwijs en gebrekkige wetgeving zijn de oorzaken waarom in Niger voorkomen. Plan zet zich wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs en een schoolopleiding van minimaal negen jaar voor alle kinderen. Onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. We steunen meisjes en geven voorlichting aan ouders, meisjes en jongens, leerkrachten, dorpshoofden en lokale organisaties over het belang van onderwijs voor meisjes, de schade van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. We lobbyen voor betere wetgeving en handhaving van de wet en zetten signaleringssystemen op, die in werking treden als een meisje ineens wegblijft van school.

Hoopvol en van groot belang

Plan is erg enthousiast over de uitspraak van de president. Dit betekent dat we, samen met de overheid, kunnen werken aan een land zonder kindhuwelijken. Wij verdubbelen onze inspanningen door meer gemeenschappen te onderwijzen, meer sociale werkers op te leiden en meer mensen voor te lichten. Dit doen wij om het leven voor de volgende generatie inwoners van Niger rechtvaardiger er kansvoller te maken.

Zie hier wat onze campagnes hebben gedaan in Zimbabwe, Zambia, Malawi en Mozambique!

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.