TUI Academy in Thailand

In Thailand is de werkloosheid onder jongeren hoog. Hierdoor is de kans op (seksuele) uitbuiting groot. Met name meisjes en jonge vrouwen bevinden zich snel in een kwetsbare positie. Tegelijkertijd is er veel vraag naar gemotiveerd personeel in de groeiende toerisme industrie. Om dit gat te dichten en jongeren weerbaarder te maken heeft Plan International met partners de TUI Academy opgezet. De TUI Academy combineert een vakopleiding met lessen in nodige life skills en een stage bij een hotel. Jongeren krijgen zo een betere kans op de arbeidsmarkt terwijl ze zich ontwikkelen tot sterke, zelfbewuste personen.

Thailand staat internationaal bekend als een vakantieparadijs in Zuidoost Azië. Maar de realiteit is complex. De jongerenwerkloosheid is in het land erg groot en dat is door de coronapandemie nog eens verergerd. Dit komt onder andere doordat kansarme jongeren niet makkelijk hoger onderwijs kunnen volgen. Bijvoorbeeld door heersende sociale normen of een gebrek aan de juiste middelen. Deze jongeren, met name meisjes en jonge vrouwen, zijn sneller kwetsbaar voor (seksuele) uitbuiting. Maar terwijl veel jongeren niet aan werk komen en zich in een kwetsbare positie bevinden, is er ook veel vraag naar geschoold personeel in de toerismesector.

De TUI Academy

De TUI Academy in Thailand is in 2020 van start gegaan. De eerste editie van het project loopt tot 2024. Plan International werkt samen met de TUI Care Foundation, Defence for Children-ECPAT en ROBINSON Khao Lak, met financiële ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het Fonds Bestrijding Kinderarbeid.

Gedurende het programma doen 150 jongeren tussen de 17 en 24 jaar mee aan de TUI Academy. Minstens zestig procent van de ingeschreven jongeren is vrouw. De opleiding van de TUI Academy bestaat uit een vakopleiding gecombineerd met life skills lessen en een stage in de toerismesector. De vakken en de stage duren beiden drie maanden. Studenten kunnen kiezen uit verschillende specialisaties, zoals bediening, hotel onderhoud of keuken assistent. Daarnaast krijgen de studenten training in belangrijke levensvaardigheden waardoor de jongeren zich kunnen ontwikkelen tot sterke personen vol zelfvertrouwen. Zo leren ze onder andere over gelijke rechten en gendergelijkheid, leiderschap en teambuilding, Engels, computervaardigheden en ondernemerschap. De jongeren worden op deze manier getraind om zichzelf te kunnen beschermen tegen uitbuiting en om bewuste keuzes te maken over hun toekomst.

Binnen het project krijgen ook 150 kinderen tussen de 5 en 17 jaar les in levensvaardigheden op school. De lessen worden afgestemd op hun leeftijd, en zijn erop gericht om het zelfvertrouwen van kinderen op te bouwen en ze weerbaarder te maken tegen uitbuiting.

Focus op jonge vrouwen

Sociale normen en stereotypen over de rol van meisjes en jongens in de Thaise maatschappij zorgen ervoor dat meisjes en vrouwen vaker thuis worden gehouden, zonder toekomstperspectief of financiële onafhankelijkheid. Hierdoor zijn jonge vrouwen extra kwetsbaar voor (seksuele) uitbuiting en een tienerzwangerschap. Daarom streeft het project ernaar dat minstens zestig procent van het totale aantal studenten vrouw is. Met een TUI Academy diploma op zak staan de jonge vrouwen sterker in hun schoenen en hebben ze een betere kans op de arbeidsmarkt.

Lees hier meer over onze samenwerking met de TUI Care Foundation
Jusmin poseert tijdens de diplomauitreiking van de TUI Academy.

Werk na de TUI Academy: de ervaring van Jusmin

Jusmin (21) heeft in 2023 een opleiding afgerond bij de TUI Academy in Thailand. Hier leerde ze de belangrijkste vaardigheden voor een carrière in de toerismesector. Maar zelfs gewapend met werkervaring en de juiste kennis is het vinden van een stabiele baan in Thailand niet makkelijk.

Lees het verhaal van Jusmin
Mook in het café

“Nu ik mijn opleiding heb afgerond, heb ik meer zelfvertrouwen”

Mook (19) heeft in 2023 een opleiding afgerond bij de TUI Academy in Thailand. Met een diploma op zak is ze klaar voor een baan in de toerismesector.

Lees het verhaal van Mook
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.