World Toilet Day

  • 19 november 2018

Het is vandaag World Toilet Day!
Vandaag, 19 november, is het World Toilet Day, met dit jaar als thema: Nature is calling. Deze dag richt zich op het belang van goede sanitaire voorzieningen en voor toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. Waarschijnlijk heb je vandaag, zonder er al te bewust van te zijn, al gebruik gemaakt van een toilet. Hier zijn wat feiten om over na te denken bij je volgende bezoek:

⦁ Vandaag de dag leven 4.5 miljard mensen zonder veilige sanitaire voorzieningen (WHO/UNICEF 2017). Eén op de drie mensen (2,3 miljard in totaal) heeft nog steeds geen toegang tot sanitaire voorzieningen zoals toiletten of latrines. Van deze mensen doet 892 miljoen hun behoefte in het openbaar, bijvoorbeeld in straatgoten, in de bosjes, of in open water (WHO, 2017).
⦁ Gemiddeld bezoekt iemand meer dan 2500 keer per jaar de wc. Elke keer dat je doorspoelt, gebruik je gemiddeld tussen de 6 en 13,6 liter water. Dat is een heleboel water dat letterlijk weggespoeld wordt.
Bijna 20 procent van de wereldbevolking wast hun handen niet na een toiletbezoek. Van deze mensen gebruikt 30 procent zeep. Het gebrek aan goede toiletten, sanitaire voorzieningen en hygiëne zorgt elk jaar voor bijna 1,8 miljoen doden, waarvan veel kinderen.
⦁ Er zijn 30.000 bomen per dag nodig om aan de wereldwijde vraag naar wc-papier te voldoen.

Lees ook: alles over water, sanitatie en hygiëne

Woman and child in Vietnam washing their hands

WASH SDG Consortium

Samen met WASH Alliance International en SNV vormt Plan International Nederland het WASH SDG Consortium. Het WASH SDG Consortium werkt aan duurzame toegang tot veilig drinkwater voor minimaal 450.000 mensen, sanitaire voorzieningen voor minimaal 2 miljoen mensen en gedragsverandering op het gebied van hygiëne van 1,6 miljoen mensen in 2022. Het programma wordt uitgevoerd in Bangladesh, Ethiopië, Indonesië, Nepal, Tanzania, Uganda en Zambia. Dit vijfjarige programma wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees hier meer over het WASH SDG programma

Logo WASh SDG Consortium

 

 

 
 
 
 
 

Red levens!

Stel je voor dat er geen IC is, geen voorlichting, geen zeep, geen water. De gevolgen van het coronavirus zullen voor veel families en kinderen desastreus zijn. Help mee om verspreiding tegen te gaan.

Waterfilter webshop cadeau
Doneer eenmalig!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.