Waarom 2017 best een goed jaar was voor meisjes wereldwijd

  • 20 december 2017

December is traditiegetrouw de tijd van het jaar voor terugblikken en het samenstellen van lijstjes. Plan Nederland presenteert: het 2017 meisjeslijstje. Een selectie van kleine en grote stappen voorwaarts voor de rechten van meisjes wereldwijd.

Vier Midden-Amerikaanse landen verbieden kindhuwelijken

Honduras, El Salvador, Guatemala en Dominicaanse Republiek verbieden kindhuwelijken volledig. Het was al illegaal om te trouwen voor je achttiende, maar door een maas in de wet was het toch nog mogelijk. Het resultaat hiervan was dat in Guatemala en Dominicaanse Republiek alsnog één op de drie meisjes trouwde voor haar achttiende.

Lees meer over het verbod op kindhuwelijken in Guatemala en Dominicaanse Republiek.

lijstje 2017

Stoere Sanita stopte haar eigen kindhuwelijk

Sanita uit Indonesië zou op haar dertiende uitgehuwelijkt worden. Maar ze wist haar ouders te overtuigen om dat niet te doen. Sanita studeerde af en is nu voorvechter van meisjesrechten. Afgelopen jaar hield ze een bevlogen pleidooi op het Asian Youth Forum.

Lees hoe Sanita dit alles heeft bereikt.

lijstje 2017

India verbiedt seks met minderjarige meisjes

Seks met minderjarige meisjes was al verboden in India. Alleen ging deze wet niet op voor getrouwde meisjes onder de achttien jaar. De nieuwe wet verbiedt seks met alle minderjarige meisjes. Ook de meisjes die al getrouwd zijn kunnen nu hun man aanklagen voor verkrachting als ze gedwongen worden tot seks.

Lees meer over het verbod op seks met minderjarige meisjes in India

Woto stopte met het besnijden van meisjes

Woto Womacho uit Ethiopië was een bekend besnijdster in haar omgeving. Ze leerde het vak van haar grootmoeder en stond erom bekend dit goed uit te voeren. Soms besneed Woto wel tien meisjes per dag! Tot Plan in haar dorp voorlichting gaf over meisjesbesnijdenis en de gevolgen ervan. Het opende haar ogen en ze stopte met besnijden.

Lees het hele verhaal van Woto Womacho!

lijstje 2017

Malawi bant kindhuwelijk volledig uit

Het Parlement in Malawi heeft met een grote meerderheid ingestemd op een verbod op kindhuwelijken in Malawi. Officieel stond de minimum leeftijd al op achttien jaar. Maar met toestemming van de ouders konden kinderen tussen vijftien en achttien jaar nog steeds trouwen. Daaraan is nu gelukkig een einde gekomen!

Lees hoe mede door Plan het kindhuwelijk in Malawi werd verboden.

Bibata wordt loodgieter

Op haar dertiende raakte Bibata uit Ivoorkust zwanger. Na haar bevalling werd haar zoon naar de vader gebracht. Bibata moest naar haar oma in Burkina Faso. Door wat geld te sparen kon Bibata haar basisschool afmaken en met hulp van Plan volgde ze daarna een beroepsopleiding. Ze koos voor loodgieter. Nu is de enige vrouw in de stad met een eigen loodgietersbedrijf.

Lees het indrukwekkende verhaal van Bibata!

lijstje 2017

Voor meer informatie: Charlotte Smit, 06-81619414/ charlotte.smit@plannederland.nl

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.