India verbiedt seks met minderjarige meisjes

  • 13 oktober 2017

De hoogste rechter van India heeft seks met meisjes onder de achttien illegaal verklaard, ook binnen een huwelijk. Dat betekent dat getrouwde minderjarige meisjes in India hun man kunnen aanklagen voor verkrachting als ze gedwongen worden tot seks.

India verbiedt seks met kindbruiden

Verkrachting

Tot nu toe was het in India zo dat seks met een minderjarige verboden was. Maar er was ook een wetsbepaling waarin stond dat een man seks mocht hebben met een meisje van vijftien jaar of ouder wanneer ze zijn echtgenote was. Het Hof heeft deze tweede bepaling ongeldig verklaard. “Seksuele gemeenschap van een getrouwde man met zijn minderjarige vrouw onder de achttien jaar is verkrachting”, stelt het Hof.

Meisjesrechten

Plan is blij met het verbod. “Met deze uitspraak zet de Indiase overheid zich in voor de rechten van meisjes”, vertelt Jet Bastiani, gender- en gezondheidsadviseur van Plan Nederland. “Zij hopen te voorkomen dat meisjes voor hun achttiende jaar tienermoeder worden, dat zij voortijdig van school gaan en een huwelijkse relatie hebben waar ze zelf nog helemaal niet aan toe zijn.”

India verbiedt seks met kindbruiden

Gewoonterecht

Helaas is het lastig om naleving van de uitspraak af te dwingen in een land waar kindhuwelijken zo’n diepgewortelde traditie zijn. “In India zijn de lokale en religieuze wetten vaak bepalend voor families”, legt Jet uit. “Dit zogenaamde gewoonterecht ‘overruled’ vaak de nationale wetgeving. Het blijft moeilijk voor meisjes om zich te onttrekken aan een kindhuwelijk. Daarom blijft Plan doorgaan met de strijd tegen kindhuwelijken door onder andere invloedrijke en religieuze leiders, ouders en leerkrachten ervan te overtuigen dat deze negatieve traditie schadelijk, discriminerend en nu ook zelfs illegaal is. Daarnaast worden jonge meisjes en jongens getraind om op te komen voor hun rechten en om de nationale wetgeving uit te dragen. Hiermee worden de meisjes gesteund om op te kunnen komen voor een betere toekomst, waarin ze zelf kunnen beslissen wanneer en met wie ze willen trouwen en wanneer en hoeveel kinderen ze willen hebben.”

Lees alles over kindhuwelijken en wat Plan hier tegen doet.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.