Burkina Faso: Bibata heeft haar eigen loodgietersbedrijf

Bibata (28) uit Burkina Faso kan trots op zichzelf zijn. Deze jonge vrouw besloot een opleiding tot loodgieter te doen, terwijl dit beroep in haar land wordt gezien als een echt mannenberoep. Nu is ze de enige vrouw van de stad met een loodgietersbedrijf en laat ze jonge meiden zien dat ze veel meer kunnen worden dan ze dachten.

Bibata loodgieter

Straf

Bibata heeft geen gemakkelijk leven gehad. Ze is geboren in Ivoorkust en op de basisschool raakte ze zwanger van een jongen die net als zij dertien jaar oud was. Haar ouders waren woest! Nadat ze bevallen was van haar zoontje, werd ze voor straf naar Burkina Faso gestuurd om daar bij haar oma te gaan wonen. Zonder haar zoontje, die bleef achter bij de familie van de vader. Bibata vertrok met 100 dollar op zak naar een land waar ze nog nooit was geweest en moest daar zo goed en kwaad als het ging haar leven weer op de rit zien te krijgen.

Avondschool

Maar na een half jaar was het geld van haar ouders op. Met het verkopen van noten en mango’s sprokkelde Bibata een klein inkomen bij elkaar. Ze spaarde zelfs wat geld, waardoor ze in de avond lessen kon volgen. Zo lukte het haar om in korte tijd alsnog haar basisschool af te ronden.

Bibata loodgieter

Het enige meisje

Op een dag hoorde Bibata dat Plan beroepsopleidingen aanbood voor jongeren die niet naar school gingen. Ze schreef zich meteen in, met als eerste keus: de opleiding tot loodgieter. Niet lang daarna startte ze haar opleiding als enige meisje in een klas met 21 jongens.

Naast de opleiding tot loodgieter volgde Bibata ook nog lessen in de avond; ze wilde haar middelbare school afronden. Met veel gretigheid en doorzettingsvermogen lukte haar om voor beide opleidingen een diploma te behalen. Ze begon meteen met werken als loodgieter; als enige vrouw in de stad.

Groeiend bedrijf

Het gaat goed met Bibata’s bedrijf. Onlangs kon ze zelfs twee jonge meiden in dienst nemen. Helaas heeft ze ook dagelijks met bepaalde uitdagingen te maken. “Veel mannen begrijpen niet dat ik als vrouw loodgieter kan zijn. Ze denken dat alleen mannen geschikt zijn voor dit werk. Het is moeilijk om ze te overtuigen. Andere mannen willen me alleen een opdracht geven als ik eerst met ze uit ga. Ze intimideren me of doen onzedelijke voorstellen. Maar daar zal ik nooit op ingaan.”

Bibata loodgieter

Ambitie

Bibata heeft veel ambitie. “Ik wil een van de belangrijkste vrouwelijke ondernemers in Burkina Faso worden,” vertelde ze. “Ik wil een grotere werkplaats en mijn bedrijf laten groeien door het uitbreiden van mijn werkzaamheden.”

“Ik ben blij met mijn werk en kan er goed van leven”, vervolgt Bibata. “Hopelijk kan mijn zoontje binnenkort bij me komen wonen. Ik wil alle meisjes adviseren om niet op te geven, ook al is het leven soms zwaar. Niemand zal geschiedenis voor ons schrijven, dat zullen we echt zelf moeten doen.”

Meer lezen over sterke vrouwen die het heft in eigen hand nemen? Deze vrouwen uit Bolivia startten hun eigen bakkerij.
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.