Bolivia: bakken voor een beter leven

Het leven is zwaar op het platteland van Bolivia. Drie van de vier mensen leeft er onder de armoedegrens. In de afgelegen gebieden proberen gezinnen wat geld te verdienen met de verkoop van zelf verbouwde producten op de markt. Moeilijk, want de concurrentie is groot. Daarom besloot een groep vrouwen om het anders aan te pakken.

In een bakkerij in Chirapaca zijn 25 vrouwen druk in de weer met het maken van brood, cakejes en taarten. Ze werken hard door, want onlangs sloten ze contracten met alle basisscholen in de regio voor het leveren van ontbijt.

vrouwengroep bolivia

Het roer om

“In 2012 startten we samen met Plan onze vrouwengroep”, vertelt voorzitter Irma Parraga. “We produceerden groenten als aardappelen, uien, sla en bonen en verkochten deze op de lokale markt. Later hebben we onze business uitgebreid naar markten in de nabijgelegen steden. Maar we merkten dat de concurrentie groot was, dus we gooiden het roer om en startten een bakkerij.”

Plan zorgde voor de apparatuur, gaf trainingen en hielp de vrouwen met het verkrijgen van de benodigde papieren om te starten. Hun eerder opgedane kennis gebruiken ze voor het telen van tarwemeel, tuinbonen, quinoa en wortels, wat weer in de producten wordt verwerkt.

vrouwengroep boliviaGoed inkomen

Het contract met de verschillende basisscholen is een beloning voor het harde werken van de afgelopen tijd. “Het was een intensief traject”, vertelt Irma. “We hadden een sterke concurrent, maar het is ons gelukt. Nu zijn we de komende jaren verzekerd van een goed inkomen. En we hebben een manier gevonden om efficiënter te werken. Nu werken we allemaal twee in plaats van vier dagen en hebben we meer tijd over om thuis bij onze kinderen te zijn.”

Gezonde voeding voor kinderen

Naast het produceren van brood, werken de vrouwen ook aan het verbeteren van de voeding in hun gemeenschap. In de dorpen vertellen ze hoe hun broodproducten een goede aanvulling zijn op de voeding van de kinderen. “Vroeger durfden we helemaal niet in het openbaar te spreken”, legt Irma uit. “Nu vinden we het niet meer eng. We gaan naar bijeenkomsten en leggen uit hoe we denken dat we de voeding van kinderen kunnen verbeteren met ons brood.”

Plan geeft training en ondersteuning

Plan zette – met steun van de Europese Unie – voedselprojecten op voor vrouwen uit het Andes-gebied om duurzame oplossingen te vinden voor levensonderhoud en financiële zekerheid. De Boliviaanse plattelandsvrouwen krijgen trainingen en ondersteuning op het gebied van voedselproductie, business, marketing en leiderschapsvaardigheden.

Lees wat Plan nog meer doet in Bolivia

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.