Kinderburgermeester Yordana komt op voor de rechten van meisjes

De Boliviaanse Yordana is een meisjes-leider in haar gemeente. Al noemt ze zichzelf liever een vrouwenrechtenactivist. In 2021 werd ze verkozen tot kinderburgemeester en die positie gebruikt ze nu om verandering voor meisjes en jonge vrouwen te realiseren.

Toen de twaalfjarige Yordana zich aanmeldde voor de positie van kinderburgemeester was ze best zenuwachtig. Ze wist niet zeker of ze haar ideeën wel goed kon verwoorden. Maar ze zette haar zorgen opzij en presenteerde haar plannen toch aan de gemeente en de onderwijsautoriteiten in Ascensión de Guarayos, een gemeente in Bolivia ten noorden van Santa Cruz.

Trots

Yordana was dolblij toen ze gekozen werd als kinderburgemeester. Op 11 oktober 2021, een dag die ook bekend staat als de Nationale Dag voor Boliviaanse Vrouwen en als Wereldmeisjesdag, werd ze beëdigd. “Ik ben nog nooit zo trots op mezelf geweest,” vertelt ze.

De rol van kinderburgemeester ontstond als onderdeel van Plan International’s wereldwijde Girls Get Equal campagne, die meisjes aanspoort rollen over te nemen waarin vrouwen vaak niet voldoende gerepresenteerd zijn.

Yordana werkt nu bijna een jaar als kinderburgermeester. “Ze kennen haar beter dan dat ze mij kennen”, deelt de huidige burgemeester van Ascensión de Guarayos lachend.

“Meisjes kunnen alles bereiken wat ze willen”

Verlegen is Yordana zeker niet. Ze heeft veel ideeën om haar gemeente te verbeteren en twijfelt geen seconde als haar een vraag gesteld wordt. “Ik vertel meisjes dat ze in zichzelf moeten geloven, dat ze sterk zijn en dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen.”

Zo vertelt ze bijvoorbeeld dat haar klasgenoten een beetje verlegen zijn en dat zij ze aanspoort om mee te doen aan verschillende activiteiten en om te praten over hun rechten. “Jij wilt volgend jaar toch ook kinderburgemeester worden?” vraagt ze haar klasgenoten vaak.

Yordana wil dat meisjes op haar school meedoen aan trainingen en actief worden in de politiek. “Ik wil dat ze leiders worden, zodat ze op kunnen komen voor de rechten van meisjes.”

Lees ook: Rufina maakt als politiek leider de weg vrij voor andere meisjes

Activist

Ze ziet zichzelf dan ook niet alleen als leider, maar ook als activist voor de rechten van kinderen en jongeren. Yordana’s moeder Hortencia omschrijft haar dochter als een energiek, aardig en empathisch kind. “Ze gaat echt in andermans schoenen staan en voelt hen heel goed aan”, vertelt ze.

Ze droomt ervan psycholoog te worden, vertelt haar moeder. “Ze wil mensen helpen. En in het bijzonder kinderen die te maken krijgen met geweld en mishandeling.”

Ik wil dat meisjes vrij zijn en niet bang hoeven zijn om alleen de straat op te gaan

Steun

Volgens Yordana is Plan International belangrijk geweest voor haar leiderschap. De organisatie zet zich in Bolivia in om de inspraak van vrouwen in de politiek te vergroten, hen meer ruimte te geven om op te komen voor hun rechten en verandering teweeg te brengen.

Wil je op de hoogte gehouden worden van het werk van Plan International? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Vorig jaar nam Yordana deel aan het The Way Home project en de Girls Get Equal campagne. Nu voelt ze de verantwoordelijkheid om verder te leren. Ook deelt ze wat ze geleerd heeft met basis- en middelbare scholieren door workshops en bijeenkomsten te organiseren. Ze praat met hen over kinderrechten en de problemen waar ze zich het meest zorgen over maakt: mensenhandel en -smokkel.

“Ik wil dat meisjes vrij zijn”

In haar rol als kinderburgemeester zal Yordana een serie workshops houden om de rechten van meisjes en vrouwen te bespreken. Ze hoopt dat deze gesprekken ervoor zorgen dat steeds meer mensen in haar omgeving gewelddadige situaties gaan herkennen en hiertegen op zullen staan.

Ik vertel meisjes dat ze in zichzelf moeten geloven, dat ze sterk zijn en dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen


“Ik wil dat meisjes vrij zijn en niet bang hoeven zijn om alleen de straat op te gaan. Dat meisjes en vrouwen van niemand afhankelijk zijn en kunnen zijn wie ze willen zijn,” zegt ze.

De stem van meisjes versterken

Yordana droomt van een wereld waarin alle meisjes dezelfde rechten en kansen hebben als jongens. Ze realiseert zich nu al dat meisjes moeten strijden voor hun rechten en wil deze beweging starten op de plek waar ze geboren en getogen is.

“Er gebeuren nu veel slechte dingen, uit angst of omdat meisjes hun rechten niet kennen,” zegt Yordana. Ze is vastbesloten de stem van meisjes te versterken en de stilte die meisjes en vrouwen tegenhoudt te doorbreken.

Wij zetten ons in voor meer vrouwelijk leiderschap

Doe jij mee?

Doneer nu
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.