“Door herbruikbaar maandverband kunnen we gewoon naar school”

Wereldwijd worden maandelijks twee miljard meisjes en vrouwen ongesteld. Dit is een gezond en normaal proces. Helaas hebben lang niet alle meisjes de mogelijkheid om op een comfortabele en hygiënische manier met hun menstruatie om te gaan. Zoals bijvoorbeeld de 17-jarige Emma uit Burkina Faso. Met hulp van Plan International leerde ze hoe haar menstruatiecyclus werkt en hoe ze herbruikbaar maandverband moet gebruiken. Nu kan Emma weer zonder zorgen naar school.

Burkina Faso behoort tot de armste landen ter wereld. Hierdoor zijn onderwijs en gezondheidszorg niet voor iedereen toegankelijk. Voor meisjes en jonge vrouwen kan het daarom lastig zijn om goed met hun menstruatie om te gaan. Een gebrek aan schoon water, menstruatieproducten en voorbehoedsmiddelen leidt ertoe dat meisjes niet naar school kunnen of dat ze ongewenst zwanger raken. Mensen krijgen meestal geen seksuele voorlichting en hebben weinig kennis van menstruatie. Hierdoor kunnen meisjes en jonge vrouwen flink beperkt worden in hun rechten.

Lees meer over meisjes in Burkina Faso
Emma uit Burkina Faso
Emma (17)

Praten over menstruatie

De 17-jarige Emma uit Burkina Faso wist de eerste keer dat ze ongesteld werd niet wat ze moest doen. “Ik praatte niet echt over ongesteldheid met mijn ouders of vrienden. De eerste keer dat ik ongesteld werd, was best wel schrikken – ik wist niet wat ik moest doen. Ik vertelde een vriendin dat ik bloedde en dat ik niet wist waarom. Zij legde me uit dat dat normaal is op mijn leeftijd.”

De eerste keer dat ik ongesteld werd, was best wel schrikken.

Om meisjes zoals Emma te helpen deelt Plan International menstruatieproducten uit. Hierdoor kunnen meisjes en jonge vrouwen ook naar school blijven gaan als ze ongesteld zijn. Zo wordt voorkomen dat zij lessen missen of zelfs genoodzaakt zijn te stoppen met het volgen van onderwijs.

 

Uitleg over maandverband in de klas

Blijvende verbetering

Naast het uitdelen van menstruatieproducten geeft Plan International ook voorlichting over menstruatie en gezondheid. Door meisjes hier meer over uit te leggen en niet alleen menstruatieproducten uit te delen, verbetert de situatie op langere termijn. Zo kregen Emma en haar klasgenoten voorlichting over hoe hun menstruatiecyclus werkt en over seksuele en reproductieve gezondheid. Volgend jaar zullen de meiden leren hoe ze zelf herbruikbaar maandverband kunnen maken.

Wil je meer weten over meisjes zoals Emma? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Voorlichting over menstruatie

Gewoon weer naar school

Valérie, een klasgenoot van Emma, zegt dat ze nu meer vrijheid heeft. “Vroeger gebruikten we een oude lap als we ongesteld waren. Met hulp van Plan International hebben we geleerd over het gebruiken van maandverband. We kregen twee broeken, twee pakken maandverband en zeep. Het maandverband is van natuurlijk materiaal, waardoor we geen infecties krijgen. Na gebruik wassen we het met de niet-geparfumeerde zeep. Daarna kan het drogen in de zon. Nu we meer weten over menstruatie en het gebruiken van maandverband, kunnen we onze lessen weer normaal volgen.”

Voor €5 geef je een meisje de kans om naar school te gaan

Ook als ze ongesteld is

Geef maandverband cadeau!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.