Kadiguiata werd onbedoeld zwanger maar gaat nu weer naar school

Onbedoeld zwanger worden, het overkwam Kadiguiata (22) uit Burkina Faso en ze is helaas niet de enige. Als gevolg van de coronapandemie gingen meisjes en jonge vrouwen in 2020 nog minder naar school, wat leidde tot meer risico op ongeplande zwangerschappen. Gelukkig gaat Kadiguiata nu wel weer naar school.

In Burkina Faso werden meer dan vijf miljoen leerlingen getroffen door de impact van de coronapandemie. Niet alleen waren de scholen dicht, maar ook de toegang tot bescherming en gezondheidszorg werd bemoeilijkt. Het ontbreken van deze veilige omgeving en een goed sociaal netwerk leidde bij meisjes en jonge vrouwen tot een groter risico op bijvoorbeeld kindhuwelijken en kindzwangerschappen. In 2020 zijn wereldwijd maar liefst 1,4 miljoen meisjes onbedoeld zwanger geworden (UNFPA).

Jonge vrouw met baby in Burkina Faso

Onverwacht zwanger

Op 13 juni 2020 kwam Kadiguiata erachter dat ze zwanger was. “Ik was overdonderd. Ik had de zwangerschap niet zien aankomen, maar toen het gebeurde moest ik het wel accepteren. De vader van mijn kind was een bakker, maar ik weet niet waar hij naartoe is,” vertelt Kadiguiata, terwijl ze haar vier maanden oude dochter heen en weer wiegt. “Het eerste wat ik deed toen ik erachter kwam, was het mijn moeder vertellen.”

Ik was overdonderd. Ik had de zwangerschap niet zien aankomen.

Fatimata, de moeder van Kadiguiata, had het eerst moeilijk toen ze hoorde van de zwangerschap. “Ik vond het niet leuk, maar ik kon het niet meer veranderen. Ik deed alles wat ik kon. Ik gaf haar geld voor zwangerschapscontroles en voor school,” zegt Fatimata.

Kadiguiata met moeder
Kadiguiata met haar moeder en kind

Weer naar school

Naar school gaan kan voor zwangere meisjes en jonge vrouwen enorm lastig zijn. Ze voelen zich lichamelijk bijvoorbeeld slecht of ze durven niet meer naar school. Wanneer de baby eenmaal geboren is, hebben ze vaak geen geld en tijd meer om naar school te gaan. Ook voor Kadiguiata was het lastig, vertelt haar moeder. “Toen ze zwanger bleek te zijn, wilde Kadiguiata stoppen met school. Dankzij de hulp van Plan International is ze toch terug gegaan toen de scholen weer open gingen.”

Lees hier meer over het belang van onderwijs voor meisjes

Kadiguiata aan het studeren

Veel mensen moedigden me aan en daar ben ik ze dankbaar voor.

“De zwangerschap belemmerde me uiteindelijk niet. Ik had er geen moeite mee om naar school te gaan en kon de lessen goed volgen,” zegt Kadiguiata. Ze volgt tot op de dag van vandaag haar lessen. “Toen mijn vrienden erachter kwamen dat ik zwanger was, steunden ze mij. Anderen zeiden dat ik niet bang hoefde te zijn, dat het allemaal goed zou komen. Mijn klasgenoten accepteerden me zoals ik ben. Veel mensen moedigden me aan en daar ben ik ze dankbaar voor.”

Wat doet Plan International?

In Burkina Faso werkt Plan International in het hele land samen met de mensen in de gemeenschappen om de bescherming van kinderen te verbeteren, geweld te voorkomen en meisjes en jonge vrouwen op te vangen die onverwacht zwanger worden of andere moeilijke situaties meemaken. Ook meisjes die onverwacht zwanger zijn geraakt, zoals Kadiguiata, moeten de kans krijgen om verder te studeren, zodat zij een mooie toekomst kunnen opbouwen voor zichzelf en hun kind. Veiligheid, gezondheid en betere kansen beginnen allemaal met goed onderwijs.

Om de familie van Kadiguiata te steunen in deze lastige tijd, kregen ze van Plan International rijst en maïs, maar ook kleding, dekens, lampen en radio’s. Zo kan Kadiguiata haar dochtertje goed verzorgen en hoeft ze niet te werken. In plaats daarvan kan ze naar school en verder studeren.

Kadiguiata voedt haar baby

Wil je meer weten over de werkzaamheden van Plan International? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Hoop voor de toekomst

Ook haar moeder wil graag dat Kadiguiata naar school blijft gaan. “Het is belangrijk voor ons dat onze dochters naar school gaan,” zegt Fatimata. “Ik hoop dat Kadiguiata het ver zal schoppen met studeren, zodat ze een goede toekomst tegemoet gaat waarin ze gelukkig is.” Kadiguiata heeft een mooi doel voor de toekomst: “Ik zou graag dokter willen worden, zodat ik levens kan redden van mensen die in gevaar zijn.”

Kadiguiata in Burkina Faso

Maak verandering mogelijk

Help meisjes naar school

Word donateur

 

 

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.