Sierra Leone verbiedt kindhuwelijken

  • 26 juni 2024

Goed nieuws uit Sierra Leone! Na jaren van strijd door vrouwenrechtenactivisten is een wetsvoorstel aangenomen dat kindhuwelijken in het land voortaan verbiedt.

In Sierra Leone trouwt zo’n dertig procent van de meisjes voor haar achttiende. Met het aannemen van de nieuwe wet is dat vanaf nu hopelijk verleden tijd. De wet maakt het strafbaar om te trouwen of samen te wonen met een kind onder de achttien. In de wet is voor daders een gevangenisstraf van vijftien jaar en een boete van minstens 50.000 leones (2.083 euro) vastgelegd. Ook voorziet de wet in betere rechten voor meisjes en vrouwen die slachtoffer werden van een kindhuwelijk en de bepaling dat uitgehuwelijkte meisjes kunnen terugkeren naar school.

Jonge activisten

Plan International traint al jaren jonge, vrouwelijke activisten om campagne te voeren voor wetgeving die meisjes en jonge vrouwen beter beschermt, met als doel het hoge aantal kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in het land terug te dringen. De activisten zijn via het She Leads-programma roepen alle lagen van de overheid op om de rechten van meisjes te beschermen.

Kindhuwelijken hebben een blijvende impact op het leven van meisjes en jonge vrouwen

“Die inspanningen werpen nu hun vruchten af”, zegt directeur Garance Reus-Deelder van Plan International. “Kindhuwelijken hebben een blijvende impact op het leven van meisjes en jonge vrouwen. Het ontneemt hen het recht om zelf keuzes te maken over relaties en zwangerschappen. Meisjes die op jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden, keren zelden terug naar de schoolbanken en worden vaker slachtoffer van huiselijk geweld. Bovendien krijgen zij vaak op jonge leeftijd kinderen, terwijl hun lichaam nog niet klaar is voor een zwangerschap.”

Vrouwenquotum

De wet die kindhuwelijken verbiedt volgt nadat in 2023 een vrouwenquotum voor het parlement, het kabinet en de gemeenteraden in Sierra Leone werd ingesteld. Reus-Deelder: “Via ons She Leads-programma boden we meisjes en jonge vrouwen een platform om te lobbyen voor dit quotum dat gendergelijkheid in het land moet bevorderen. Meer vrouwen in de politiek betekent ook meer aandacht voor de thema’s die de levens van meisjes en vrouwen beïnvloeden, zoals kindhuwelijken en toegang tot onderwijs.”

Controle en handhaving

Het strafbaar maken van kindhuwelijken is een belangrijke stap in het uitbannen van deze schadelijke praktijk, maar controle en handhaving zijn van groot belang. Plan International houdt oog voor handhaving van de wet en voert programma’s uit op het gebied van onderwijs en kinderrechten om de toekomstkansen van meisjes en jonge vrouwen blijvend te verbeteren.

Help jij mee kindhuwelijken te voorkomen?

Kom in actie

Sponsor een meisje
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.