Ontvoerde schoolmeisjes Nigeria vrijgelaten

  • 22 maart 2018

In Nigeria zijn gisteren 101 ontvoerde meisjes vrijgelaten. De meisjes, afkomstig uit het plaatsje Dapchi in het noordoosten van Nigeria, werden vorige maand ontvoerd door terreurorganisatie Boko Haram.

Onverwachte vrijlating

Op 19 februari werden 110 schoolmeisjes met veel geweld ontvoerd. Plan riep eerder al op tot onmiddellijke vrijlating van de meisjes. Na onderhandelingen door de regering werden op 21 maart bijna alle meisjes – voor hun families zeer onverwachts – teruggebracht naar hun dorp. Vijf van de negen overige meisjes zouden, volgens getuigenverklaringen, op de dag van de ontvoering zijn omgekomen. Wat er met de andere vier meisjes is gebeurd, is nog onbekend.

Lees ook: Plan International roept op tot onmiddellijke vrijlating van ontvoerde meisjes in Nigeria

Deze meisjes waren ontvoerd door Boko Haram

Eerdere ontvoeringen

In 2014 ontvoerde Boko Haram al meer dan 200 meisjes in Nigeria. Ook een deel van die meisjes is inmiddels vrijgelaten door de terreurorganisatie. Toch worden nog steeds meer dan honderd meisjes vermist. “Wij zijn ontzettend opgelucht dat er zo veel schoolmeisjes uit Dapchi zijn vrijgelaten”, vertelt Hussaini Abdu, directeur van Plan International Nigeria. “Maar onze gedachtes gaan ook uit naar de families van de meisjes die zijn omgekomen of nog steeds worden vastgehouden. Wij roepen Boko Haram op tot de onmiddellijke vrijlating van deze meisjes.”

Meisjes die na een ontsnapping of vrijlating terugkeren, krijgen vaak te maken met stigma’s in de community. Deze meisjes worden buitengesloten.

Nazorg voor de slachtoffers

De Nigeriaanse regering heeft een belangrijke rol gespeeld bij de vrijlating van de meisjes. “Dankzij het snelle handelen van de Nigeriaanse autoriteiten zijn er levens gered. Helaas weten wij dat meisjes die na een ontsnapping of vrijlating terugkeren vaak te maken krijgen met stigma’s in de community. Deze meisjes worden vaak buitengesloten.” Ook hebben veel meisjes die ontvoerd zijn te maken gehad met vormen van misbruik zoals gedwongen huwelijken, seksueel geweld en slavernij. Het is daarom ontzettend belangrijk dat er goede nazorg en bescherming is voor de slachtoffers.

Zo helpt Plan

Al sinds 2009 is het risico op ontvoering in het noordoosten van Nigeria zo groot dat veel ouders hun dochters niet meer naar school laten gaan. Zonder opleiding is de kans op werk aanzienlijk kleiner en neemt de kans op jong trouwen of zwanger worden toe. Plan werkt sinds november 2016 in het noordoosten van Nigeria om daar te zorgen dat kinderen weer naar school kunnen. Naast het verstrekken van schoolspullen traint Plan leraren en leraressen. Ook lobbyt Plan bij de Nigeriaanse overheid voor betere beveiliging van scholen zodat alle kinderen veilig naar school kunnen. Bovendien pleit Plan ervoor dat de overheid programma’s gaat ontwikkelen voor kinderen die door het conflict lange tijd geen onderwijs hebben kunnen volgen.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.