Plan International roept op tot onmiddellijke vrijlating van ontvoerde meisjes in Nigeria

  • 5 maart 2018

Op 19 februari werden 110 meisjes ontvoerd uit een school in Noordoost-Nigeria, naar alle waarschijnlijkheid door Boko Haram. In 2014 ontvoerde deze organisatie al meer dan 200 meisjes in het noordoosten van Nigeria. Hoewel een deel daarvan inmiddels vrij is, worden er nog steeds meer dan 100 meisjes vermist.

Onmiddellijke vrijlating

Plan roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de ontvoerde meisjes en veroordeelt deze daad van extreem geweld. De organisatie dringt er daarnaast bij de Nigeriaanse regering op aan om de inspanningen te intensiveren voor de veilige vrijlating van deze meisjes.

Moeilijke terugkeer

In de lokale taal Hausa betekent Boko Haram letterlijk ‘’westers onderwijs is verboden’’. Boko Haram richt zich dan ook vaker op scholen. Ze willen dat Nigeria een streng-islamitische staat wordt.Plan International maakt zich ernstige zorgen om de veiligheid en het welzijn van zowel de recent ontvoerde meisjes als van de meisjes die al eerder werden ontvoerd. Meisjes worden door Boko Haram vaak ernstig misbruikt, gedwongen tot slavernij, onvrijwillige huwelijken of zijn zwanger geworden. Daarnaast is de terugkeer voor meisjes die vrij komen lastig. Zij hebben ernstige trauma’s opgelopen en er rust een groot taboe op het misbruik dat de meisjes hebben meegemaakt. Dit leidt er regelmatig toe dat ze worden buitengesloten door de gemeenschap.

Terug naar school

Al sinds 2009 is het risico op ontvoering in het noordoosten van Nigeria zo groot dat veel ouders hun kinderen, en vooral meisjes, niet meer naar school laten gaan. Zonder opleiding is de kans op werk aanzienlijk kleiner en neemt de kans op jong trouwen of zwanger worden toe.  Plan International werkt sinds november 2016 in Noordoost-Nigeria om te zorgen dat kinderen weer naar school kunnen. Naast het verstrekken van schoolspullen traint Plan leraren en leraressen. Ook lobbyen we bij de Nigeriaanse overheid voor betere beveiliging van scholen zodat alle kinderen veilig naar school kunnen. Verder pleit Plan ervoor dat de overheid programma’s gaat ontwikkelen voor kinderen die door het conflict lange tijd geen onderwijs hebben kunnen volgen.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.