Het niet opleiden van meisjes kost landen biljoenen dollars

  • 31 juli 2018

Dat blijkt uit het nieuwste rapport van de Wereldbank. Door barrières als kindhuwelijken en doordat meisjes minder kansen krijgen, gaan momenteel wereldwijd 132 miljoen meisjes niet naar school. Dit kost landen tussen de 15 en 30 biljoen (12 nullen!) dollar door verloren productiviteit en verdiensten.

Volgens het rapport Missed Opportunities: The High Cost of Not Educating Girls, maakt maar twee derde van de meisjes in lage-inkomenslanden hun basisschool af en slechts één op de drie meisjes de onderbouw van de middelbare school.

Meisjes in de klas in Uganda

Grote voordelen voor iedereen

Vrouwen die hun middelbare school afmaken hebben meer kans op werk en ze verdienen bijna twee keer zoveel als degenen zonder diploma. Als elk meisje in de wereld 12 jaar kwaliteitsonderwijs zou volgen, zou het loon dat vrouwen in hun leven verdienen met 15 tot 30 biljoen dollar kunnen toenemen. Daarnaast zijn er veel sociale en economische voordelen. Zowel voor de meisjes zelf, als voor hun kinderen en zelfs hun communtiy. Zo vermindert het aantal kindhuwelijken drastisch, sterven er minder kinderen en zijn er minder gevallen van ondervoeding. Ook zou in landen met een hoge bevolkingsgroei het aantal zwangere vrouwen dalen met een derde.

Lees ook: Vijf manieren waarop onderwijs levens verbetert

Meisjes en jongens gelijke kansen

“We kunnen niet toelaten dat genderongelijkheid de wereldwijde vooruitgang in de weg staat”, aldus Kristalina Georgieva, CEO van de Wereldbank. “Ongelijkheid in het onderwijs is een probleem dat we kunnen oplossen en het kost de wereld biljoenen! Het is tijd om de genderkloof in het onderwijs te dichten en meisjes en jongens gelijke kansen te geven om te slagen. Dat is het beste voor iedereen.”

Meisje in de klas in Laos

Meer vooruitgang nodig

In de afgelopen twintig jaar hebben steeds meer landen bereikt dat er basisonderwijs voor alle kinderen is. In veel ontwikkelingslanden beginnen zelfs meer meisjes dan jongens aan het primair onderwijs. Maar dat is niet voldoende. De grootste voordelen van onderwijs, zoals het onderzoek aantoont, ontstaan na het voltooien van de middelbare school.

Sterkere en gezondere meiden

Vrouwen die het voortgezet onderwijs afronden zijn beter in staat om beslissingen te nemen met betrekking tot hun gezin en gezondheidszorg. Ze zijn minder vaak slachtoffer van huiselijk geweld en zijn psychisch sterker. Ook krijgen ze later gezondere kinderen die minder vaak ondervoed zijn en die vaker naar school gaan. Ten slotte zorgt beter onderwijs voor meisjes ervoor dat zij volledig deelnemen aan de samenleving en actieve leden zijn van hun community.

Plan zet zich in voor meisjesonderwijs wereldwijd. Op de hoogte blijven van ons werk en de resultaten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meisjes in de klas in Bolivia

Verbetering nodig

Om de 132 miljoen meisjes (6 – 17 jaar) die niet naar school gaan een kans te geven op onderwijs, moeten landen zowel de toegang tot als de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Vooral in bepaalde regio’s, zoals Sub-Sahara Afrika, waar gemiddeld slechts 40 procent van de meisjes de onderbouw van de middelbare school afrondt. Daarnaast hebben landen ook beleid nodig om de economische groei te bevorderen en banen te creëren voor opgeleide jongeren.

Dit doet Plan

Plan zet zich wereldwijd in voor een betere kwaliteit van het onderwijs en een schoolopleiding van minimaal negen jaar voor alle kinderen. Plan zorgt voor voorlichting aan ouders, het trainen van leerkrachten en schoolbesturen, betere onderwijsfaciliteiten en kindvriendelijke lesmethodes. Ook neemt Plan barrières (zoals kindhuwelijken, armoede slechte gezondheid en tienerzwangerschappen) weg voor adolescente meisjes, zodat zij hun opleiding kunnen afmaken en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

Lees het gehele rapport Missed Opportunities: The High Cost of Not Educating Girls

Alle meisjes moeten naar school kunnen gaan!

Wil je bijdragen aan onderwijs voor alle meisjes?

Doneer eenmalig 5 euro

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.