Eindelijk! El Salvador keurt totaalverbod op kindhuwelijken goed

  • 28 augustus 2017

Op 17 augustus waren de Salvadoriaanse parlementsleden het unaniem eens: het is hoog tijd voor een totaalverbod op kindhuwelijken in het land. Uitstekend nieuws want in El Salvador trouwt 25 procent van de meisjes voor hun 18e verjaardag. El Salvador sluit zich met deze beslissing aan bij Honduras, die vorige maand kindhuwelijken bij wet verbood.

Kindhuwelijken waren al verboden in El Salvador maar het controversiële artikel 14 uit het familierecht liet uitzonderingen toe bij zwangerschap. Zwangere minderjarige meisjes of meisjes met een kind konden worden uitgehuwelijkt aan een veel oudere man onder druk van de ouders en met toestemming van een rechter. De toestemming van het meisje? Dat was nergens voor nodig.

kindhuwelijken El Salvador

Jarenlange campagne

Carmen Elena Aleman, directeur van Plan International in El Salvador, is blij met de beslissing van het parlement: “Het is een enorme stap voorwaarts in onze strijd voor meisjesrechten. Miljoenen meisjes in El Salvador worden het slachtoffer van een kindhuwelijk en dragen er levenslang de gevolgen van. We hebben jaren campagne gevoerd om deze wet erdoor te krijgen. Maar het werk gaat verder. Het vergt tijd om de gewoontes en overtuigingen in de maatschappij te veranderen. We zullen onze inspanningen moeten verdubbelen om de gemeenschappen te informeren over de rampzalige gevolgen van kindhuwelijken voor meisjes.”

Een liefdeloos huwelijk

Kindhuwelijken ontnemen meisjes hun rechten en hun jeugd. Meisjes die te vroeg trouwen, lopen meer risico om vroegtijdig te stoppen met school en zwanger te raken. Een zwangerschap en de bevalling zijn moeilijk en zelfs gevaarlijk voor de gezondheid van moeder en kind. Veel minderjarige meisjes ondergaan huiselijk en seksueel geweld in een gedwongen en liefdeloos huwelijk. Naast de desastreuze impact op hun fysieke en mentale gezondheid, ontneemt een kindhuwelijk meisjes het recht op economische onafhankelijkheid en te beschikken over haar eigen lichaam.

kindhuwelijken El Salvador

Wet toepassen

Het kindhuwelijk is een grove schending van hun fundamentele mensenrechten. Dit moet stoppen! Carmen Elena Aleman: “We vragen aan de overheid en aan rechters om er alles aan te doen om deze nieuwe wet streng toe te passen. We moeten deze praktijk uitroeien, onze meisjes beschermen en hen weer de controle over hun leven en toekomst in handen geven”.

Wil je weten hoe Plan strijdt tegen kindhuwelijken én steun biedt aan meisjes die uit een gedwongen huwelijk zijn ontsnapt? Lees Tien manieren waarop Plan tegen kindhuwelijken strijdt.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.