Honduras verbiedt het kindhuwelijk

  • 14 juli 2017

Wetgevers in Honduras hebben deze week unaniem gestemd tegen het kindhuwelijk. Het is nu in het Latijns-Amerikaanse land verboden voor kinderen onder de 18 jaar om te trouwen, zonder uitzondering. Meisjes ondersteund door Plan International, stonden aan de voorhoede van deze campagne om kindhuwelijken te verbieden. Plan is verheugd over deze wetswijziging: hierdoor krijgen meisjes in Honduras de kans om hun school af te maken en later een eigen inkomen te verdienen.

Geen uitzonderingen

De aangenomen wet verhoogt de minimum huwelijksleeftijd van 16 naar 18 jaar en kent geen uitzonderingen. Het verbod geldt ook als de ouders toestemming aan hun minderjarige kinderen geven. Veel landen in Latijns-Amerika verbieden het kindhuwelijk, maar maken een uitzondering wanneer de ouders of een rechter toestemming geven. Plan Nederland hoopt dat meer landen nu het voorbeeld van Honduras zullen volgen. Wetgevers in de Dominicaanse Republiek – een land met het op-een-na hoogste aantal gevallen van kindhuwelijken in de regio – en in El Salvador hebben al hervormingen van de huwelijkswet aangekondigd. Belinda Portillo, directeur van Plan International Honduras: “Ons land heeft geschiedenis geschreven! In het land waar tot dit moment 25 procent van de kinderen trouwde vóór hun 18e, is het kindhuwelijk nu verboden”

Geen school, geen ontwikkeling

In de afgelegen gemeenschappen en de arme plattelandsgebieden van Honduras komen kindhuwelijken vaak voor. Als gevolg van grote armoede of cultuur trouwen vooral jonge meisjes met oudere mannen. De meisjes moeten stoppen met school en kunnen zich niet verder ontwikkelen. Hun kans om uit de armoede te ontsnappen is erg klein. Het wordt een uitdaging de wet hier te handhaven.

Plan Nederland

Plan Nederland wil dat meisjes en jonge vrouwen dezelfde kansen krijgen en dezelfde ambities kunnen koesteren als jongens. Plan lobbyt voor betere wetgeving en de handhaving ervan. Daarnaast is onderwijs belangrijk in de strijd tegen kindhuwelijken. Plan helpt meisjes op school te blijven en zorgt dat hun families een inkomen hebben. Zo kunnen zij de opleiding van hun dochters betalen. Jongeren, ouders, dorpshoofden en leraren krijgen voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes.

Lees meer hierover in de tien manieren waarop Plan tegen kindhuwelijken strijdt.

————————————————Einde bericht———————————————-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie: Katherine Knowles, persvoorlichter Plan Nederland, tel: 06 17 144 852, e-mail: katherine.knowles@plannederland.nl.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.