Dominicaanse Republiek verbiedt kindhuwelijken

  • 21 januari 2021

Na een jarenlange strijd zijn kindhuwelijken in de Dominicaanse Republiek nu officieel verboden. Dit betekent dat de minimumleeftijd voor meisjes om te trouwen wettelijk 18 jaar is, zonder uitzondering. “We zijn ontzettend blij en trots dat we hebben kunnen bijdragen aan deze verandering. Dit laat zien dat we met moed en doorzettingsvermogen heel veel kunnen bereiken”, zegt Virginia Saiz, directeur van Plan International in de Dominicaanse Republiek.

Plan International heeft zich jarenlang ingezet voor het volledig verbieden van kindhuwelijken in de Dominicaanse Republiek, omdat we weten wat de enorme risico’s zijn die meisjes hierdoor lopen. Voorheen konden kinderen nog wel trouwen als hun ouders daar toestemming voor gaven. Maar liefst 36 procent van de meisjes en vrouwen in de Dominicaanse Republiek is getrouwd voor haar achttiende. Meisjes stoppen door het huwelijk vaak met school en het is vervolgens heel lastig om financieel zelfstandig te worden en eigen keuzes te maken. De meisjes worden afhankelijk van hun man en zijn familie en ze raken na een kindhuwelijk vaak zwanger voordat hun lichaam dit aankan.

Lees meer over kindhuwelijken in ons dossier

Voorop in de strijd tegen kindhuwelijken

Veel mensen in de Dominicaanse Republiek waren zich niet bewust van deze risico’s en ook de politiek was nog niet overtuigd. Om de ernst van de situatie duidelijk te maken, vroegen we meisjes en jonge vrouwen naar hun eigen ervaringen met kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Zo konden zij hun stem laten horen. De uitkomsten van deze onderzoeken deelden we tijdens onze media tours door de Dominicaanse Republiek, waarmee Plan International voorop liep in de strijd tegen kindhuwelijken.

Groeiende steun

Een meerderheid in het Dominicaanse congres steunde in 2017 al een totaalverbod op kindhuwelijken, maar het voorstel strandde toen in de senaat. De laatste jaren sloten steeds meer andere organisaties zich bij ons aan en ook in de politiek groeide de steun voor het uitbannen van kindhuwelijken. Op Wereldmeisjesdag vorig jaar was Melany (10), een meisje dat deelneemt aan een van onze projecten, voor een dag president van het land. Ook veel andere meisjes bekleedden die dag hoge posities binnen de overheid waarbij zij aandacht vroegen voor hun situatie. Deze regering wilde duidelijk verandering zien. Het voorstel is nu goedgekeurd door het congres, de senaat én de president, wat betekent dat het volledige verbod op kindhuwelijken nu definitief is.

DomRep2
Carmen uit de Dominicaanse Republiek strijdt een wereld waarin iedereen zich kan uiten, ongeacht gender en leeftijd

Het werk gaat door

Deze mijlpaal laat zien dat je door je stem te laten horen voor verandering kunt zorgen! Hoewel kindhuwelijken in de Dominicaanse Republiek nu verboden zijn, is ons werk nog lang niet klaar. Niet alleen de wetgeving, maar ook de achterliggende culturele gebruiken en overtuigingen moeten veranderen. Plan International blijft zich hiervoor inzetten door het bewustzijn rondom deze kwestie te vergroten. We blijven meisjes, jonge vrouwen en hun omgeving voorlichten over hoe belangrijk onderwijs is. Samen met de TUI Care Foundation richtten we bijvoorbeeld de TUI Academy op. Jongeren kunnen hier een vakopleiding volgen en door de Academy kunnen ze zich ontwikkelen tot sterke, zelfbewuste personen. Daardoor zijn de jongeren beter beschermd tegen uitbuiting en kunnen ze bewuste keuzes maken over hun eigen toekomst.

Lees hier meer over de TUI Academy
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.