“Ze zag het als een kans voor mij op een beter leven”

Basisschooldocent Evelyn (34) komt uit een arm gezin uit Uganda. Doordat haar familie in armoede leefde, liep ze een groot risico om in een kindhuwelijk te belanden. Maar toen ze 9 jaar was, maakte haar moeder een beslissing die Evelyns toekomst zou veranderen. Ze schreef haar in voor het kindsponsorprogramma van Plan International.

De beslissing om Evelyn in te schrijven voor het kindsponsorprogramma ging echter niet zonder slag of stoot. Haar vader twijfelde of Evelyn wel deel moest nemen aan het programma. Zijn dochter kon immers een bruidsschat opleveren en hij wist niet goed wat kindsponsoring precies inhield. Maar haar moeder was vastberaden. “Ze zag het als een kans voor mij op een beter leven, aangezien mijn familie erg arm was”, legt Evelyn uit.

Evelyn in haar klaslokaal.

Een onderwijsbeurs

Door het sponsorschap had Evelyn betere toegang tot gezondheidszorg en kreeg ze steun om naar school te kunnen gaan. Ze leerde Engels en raakte bevriend met andere sponsorkinderen. “Het was geweldig dat ik een beurs kreeg om naar school te kunnen gaan. Dit had ik nooit durven dromen”, vertelt Evelyn.

Dit had ik nooit durven dromen

Gezondheid en onderwijs

De hele community had baat bij het kindsponsorprogramma. “Plan International verbeterde de gezondheid van de community door een gezondheidscentrum op te zetten en te zorgen voor schoon water”, zegt Evelyn.

Lees ook: Faith was ooit sponsorkind en werkt nu zelf voor Plan International

“Ze verbeterden ook het onderwijs door educatieve programma’s op te zetten, scholen te bouwen en nieuw lesmateriaal te leveren. Daarnaast gaven ze informatie over kinderrechten door bewustwordingscampagnes te starten.”

Geen spijt

Toen Evelyn de middelbare school had afgemaakt, bleef Plan haar steunen zodat ze verder kon studeren. Ze volgde een opleiding tot basisschooldocent, behaalde haar diploma en geeft inmiddels al jarenlang met veel plezier les. Ze moedigt haar studenten en haar drie eigen kinderen aan om groot te dromen. Haar dochter Joyce is ook sponsorkind.

“Mijn ouders, vooral mijn moeder, hebben er geen moment spijt van gehad dat ze me hebben opgegeven als sponsorkind”, vertelt Evelyn. “Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik zal mijn tijd als sponsorkind nooit vergeten!”

Ik zal mijn tijd als sponsorkind nooit vergeten!

Kindsponsoring

Dankzij kindsponsoring kan Plan International meisjes zoals Evelyn en Joyce steunen. De bijdragen van onze sponsors worden besteed aan programma’s in de community van je sponsorkind. Zo draag je niet alleen bij aan betere levensomstandigheden en toekomstkansen van één sponsorkind, maar aan een beter leven voor alle kinderen en hun families in de community.

Meer van dit soort verhalen in je inbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Plan International zorgt voor bescherming, veilig drinkwater, goede gezondheidszorg en goed onderwijs. Daarnaast besteden we bij al onze projecten aandacht aan bewustwording en gelijke rechten en kansen. Via je sponsorkind blijf je op de hoogte van wat er met je bijdragen gebeurt en kun je zien wat de impact is op het leven van een kind. Klik hier voor meer informatie over kindsponsoring.

Samen helpen we meer kinderen aan een betere toekomst

Help jij mee?

Sponsor een kind
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.