Yamila runt haar eigen kledingwinkel

De 18-jarige Yamila is een ondernemende jonge vrouw uit een klein dorp, zo’n 150 kilometer van Asuncion, de hoofdstad van Paraguay. Ze heeft haar droom om een eigen bedrijf op te richten waargemaakt en runt nu een populaire kledingwinkel.

Volgens een onderzoek van de UNFPA uit 2015 bestaat 74% van de groep jongeren in Paraguay die niet naar school gaat of werkloos is uit meisjes en jonge vrouwen. Dat dit percentage zo hoog is, komt doordat er op het platteland nauwelijks toegang is tot opleidingen, er gebrek aan geld is om ondernemingen op te starten en er al generaties lang sprake is van discriminatie op basis van geslacht.

meisje verkoopt kleding in winkel

Vaardigheden leren

Plan International wil dit probleem aanpakken en lanceerde daarom het programma ‘Sape’a’. Het doel van dit programma is het verbeteren van de sociale en economische omstandigheden van 8.000 jongeren uit plattelandsgebied. Sape’a, dat ‘open je ogen’ betekent in het Guaraní, de taal van de oorspronkelijke bevolking, is het resultaat van een overeenkomst tussen Plan International en het Ministerie van Arbeid in Paraguay.

In het kader van dit programma kon Yamila deelnemen aan een business- en life skills-training. “Tijdens de training leer je hoe je je capaciteiten, vaardigheden, sterktes en zwaktes kunt identificeren. Met deze kennis is het makkelijker om een businessplan te ontwerpen.”

Lees ook: Dilhara bouwde een huis voor haar familie

Gat in de markt

Nadat ze had uitgevonden wat er in haar dorp ontbrak, paste Yamila de ondernemersvaardigheden toe die ze net geleerd had. “In mijn gemeenschap waren geen kledingwinkels, maar er was wel veel vraag naar. Ik zag het als een mooie kans om mijn eigen kledingwinkel te beginnen.”

Toen haar kledingwinkel eenmaal succesvol draaide, werd Yamila uitgenodigd om naar Spanje te komen. Hier vertegenwoordigde ze Paraguay op de ‘Education for Development Conference’ in Madrid. Ze deelde daar met Spaanse jongeren haar ervaringen uit de training, het ondernemerschap en de sociale en economische uitdagingen waar ze bij het opstarten van haar onderneming tegenaan liep.

meisje loopt met kleding

Wil je weten hoe Plan meisjes als Yamila helpt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Belangrijke stem

Yamila is lid van de Youth Advisory Council van Plan International. Ze laat haar stem horen op lokaal, regionaal en nationaal niveau. De principes die ze bij Sape’a heeft geleerd, hebben haar naar eigen zeggen enorm geholpen bij het werk dat ze doet. “Ik heb geleerd hoe ik me op de werkplek behoor te gedragen. Ik leerde waarden als verantwoordelijkheid, vriendelijkheid, respect en boven alles: punctualiteit.”

Yamila moedigt al haar vrienden aan om het Sape’a-programma ook te volgen en raadt ze aan om de kansen die op hun pad komen met beide handen aan te grijpen. “Dankzij alles wat ik heb geleerd, heb ik nu een succesvol bedrijf!”

Samen zorgen we voor gelijke kansen

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.