Dilhara bouwde een huis voor haar familie

Nadat haar vader werd opgelicht en zijn spaargeld kwijtraakte bij het bouwen van zijn droomhuis, besloot de 21-jarige Dilhara uit Sri Lanka zich in te schrijven voor een beroepstraining van Plan. Als enige vrouw in de opleiding tot metselaar, leerde zij de vaardigheden die nodig waren om het huis van haar vader af te bouwen.

meisje bouwt huis

In Sri Lanka, waar veel jongeren geen opleiding hebben afgerond en niet over technische vaardigheden beschikken, is werkloosheid een groot probleem. Voor meisjes en jonge vrouwen is dit probleem nog groter: wanneer zij trouwen en kinderen krijgen, dalen hun kansen om werk te vinden. Om jonge vrouwen te ondersteunen bij het vinden van werk, heeft Plan International een programma met beroepstrainingen opgezet. Hierbij leren de meisjes ook ondernemersvaardigheden die ze nodig hebben om hun eigen bedrijven op te zetten.

Lees ook: Ambitieuze Nilofer gunt andere meisjes ook een opleiding

Mannenberoep

De 21-jarige Dilhara besloot deel te nemen aan de beroepstraining tot metselaar. Het feit dat het over het algemeen mannen zijn die dit beroep uitoefenen, weerhield Dilhara er niet van de training te volgen. Ze had namelijk persoonlijke redenen: “Het bouwen van je eigen huis is voor iedereen een droom die uitkomt. Mijn vader is chauffeur. Hij begon met zijn spaargeld stap voor stap met het bouwen van zijn droomhuis voor ons gezin.”

meisje bouwt huis

Spaargeld kwijt

Dilhara’s vader had een bouwvakker ingehuurd om een huis te bouwen op het stuk grond van de familie. Maar de bouwvakker lichtte hem op. “Toen mijn vader scheuren in de nieuwe muren begon te zien, realiseerde hij zich dat de metselaar hem bedrogen had en beroofd had van het geld waar hij zo hard voor had gewerkt,” vertelt Dilhara. Haar vader was zijn spaargeld kwijt en de bouw van het huis werd gestopt. Hij bleef zitten met een huis dat maar voor de helft af was.

“Mijn familie, en zelfs mijn broer die voor de politie werkt, vertrouwde de bouwvakker en geloofde hem op zijn woord, omdat ze zelf geen verstand hadden van het constructieproces of de kwaliteit van zijn werk,” zegt Dilhara.

Wil je meer weten over wat Plan International voor meiden als Dilhara doet? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het heft in eigen handen

Dilhara besloot daarom meer over bouwen en metselen te leren om haar vader te kunnen helpen met het bouwen van hun huis. “Ik dacht: ik kan de fouten van de bouwvakker corrigeren als ik zou kunnen metselen,” legt ze uit.

Inmiddels is ze klaar met de opleiding die zeven maanden duurde. Ze was het enige meisje tussen zeven jongens. Nu weet ze alles van de bouwsector en ze is net klaar met de bouw van het huis van haar ouders.

“Ik heb mijn eigen huis gebouwd,” zegt Dilhara. “Ik kan nu zelfs een gebouw met meerdere verdiepingen neerzetten. Geef me een goed bouwplan en ik kan het in no-time voor je bouwen.”

Samen kunnen we meisjes als Dilhara helpen

Draag jij bij aan een betere toekomst voor meisjes?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.