Doreen werd uitgebuit als kind maar heeft nu een eigen bedrijf

Het leven van Doreen is compleet veranderd na haar deelname aan het Safe and Inclusive Cities-programma van Plan International in Uganda. Ze werd als jong meisje seksueel uitgebuit. Nu heeft ze een eigen bedrijf en strijdt ze voor meisjes- en vrouwenrechten. Doreen wil haar kleermakerij verder uitbreiden zodat ze meisjes die zijn uitgebuit kan opleiden.

Als kind moest Doreen stoppen met school, omdat haar ouders het schoolgeld niet konden betalen. Drie maanden later werd ze door vrienden uitgenodigd om naar een karaokebar te komen, omdat ze daar werk zou krijgen. Maar toen ze er aankwam bleek het een striptent te zijn, een bordeel. Ze werd er gedwongen om sekswerk te verrichten.

“Om te overleven begon ik drank, drugs en sigaretten te gebruiken. Hoe langer ik daar bleef, hoe minder ik me zorgen maakte over het gebruiken van condooms – dat was aan de klant. Ik werd vaak verkracht en heb veel geleden. Ik was moe en deze manier van leven beu”, vertelt Doreen.

handen die elkaar vastpakken

Seksuele uitbuiting

De seksuele uitbuiting van kinderen in Uganda neemt toe, met name in de grote steden. Meisjes krijgen hier op verschillende manieren mee te maken. Sommigen komen direct in de mensenhandel terecht, anderen worden bij een bar naar binnen gelokt met de belofte dat ze werk krijgen. Of meisjes worden overgehaald door vrienden die betere levensomstandigheden, eten, kleding en onderdak beloven. De slachtoffers komen vooral uit arme gezinnen of zijn meisjes met een lage eigenwaarde, omdat die makkelijker te overtuigen zijn.

Lees hier meer over de oorzaken en gevolgen van seksuele uitbuiting

Doreen aan het werk met haar naaimachine

Het Safe and Inclusive Cities programma

Plan International werkt samen met de Uganda Youth Development Link (UYDEL), een organisatie die trainingen geeft voor beroeps- en levensvaardigheden binnen ons Safe and Inclusive Cities (SAIC) programma. Meisjes zoals Doreen worden geholpen om de  vernietigende cirkel van misbruik te doorbreken. We geven steun aan jonge mensen die kwetsbaar zijn voor uitbuiting en het risico lopen om aids te krijgen. De nadruk van het programma ligt op ondersteuning bieden bij het herstel van meisjes die seksuele uitbuiting hebben meegemaakt.

Het project wordt gerund vanuit jeugdvriendelijke inloopcentra. Vijf van deze locaties zijn ‘safe spaces’ waar meisjes en jonge vrouwen beroepen kunnen leren. Er worden ook trainingen gegeven in bedrijfsvaardigheden, stageplekken aangeboden en beginnerspakketten verstrekt om jonge mensen te ondersteunen bij een nieuwe start.

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Doreen met een zelfgemaakte trui

Carrièrevrouw en activiste

Doreen is blij dat ze mee kon doen aan het SAIC-programma: “Ik ben nu opgeleid tot kleermaker. Nadat ik de cursus had afgerond kreeg ik een beginnerspakket met een naaimachine.”

Ze is nu 24 jaar en heeft een eigen bedrijf opgezet: “Ik heb nu mijn eigen kleermakerij. Met een jongerenlening kon ik drie naaimachines en ander materiaal kopen. Mijn droom is om andere meisjes die seksueel zijn uitgebuit op te leiden en in dienst te nemen. Ik verdien nu een stabiel maandelijks inkomen en kan in mijn basisbehoeften voorzien zonder dat ik bij hoef te verdienen met sekswerk.”

Dankzij haar deelname aan het project kan Doreen weer vooruit kijken: “Dit was een keerpunt in mijn leven, ik heb niet meer achterom gekeken. Het heeft een wereld voor me geopend vol mogelijkheden en vaardigheden, zoals kleermaken, met geld kunnen omgaan en zelfvertrouwen. Ik ben echt zo trots dat ik het sekswerk heb verlaten en dat ik het vertrouwen van mijn familie en vrienden weer heb.”

Samen strijden we tegen seksuele uitbuiting

Help jij mee?

Ja, ik doe mee!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.