Oorzaken van seksuele uitbuiting

Commerciële seksuele uitbuiting komt overal ter wereld voor. Online en offline. Kinderen worden misbruikt, gedwongen om in de seksindustrie te werken of op andere manieren seksueel uitgebuit. Vooral in ontwikkelingslanden is seksuele uitbuiting een veelvoorkomend probleem. Mede door de snelle toename van (kinder)sekstoeristen. Verder is de wetgeving en wetshandhaving in veel van deze landen niet goed geregeld. Ook is het moeilijk voor autoriteiten om seksuele uitbuiting van kinderen op te sporen.

Kinderen die in armoede leven hebben een grotere kans om seksueel uitgebuit te worden. Bijvoorbeeld als ouders niet voldoende geld hebben om in het levensonderhoud te voorzien en de kinderen moeten bijdragen aan het inkomen. Hierdoor kunnen zij, al dan niet met medeweten van de ouders of voogd, in de seksindustrie belanden.

Er zijn ook bepaalde risicogroepen waaronder veel slachtoffers vallen: kinderen die in gebieden wonen waar veel kinderhandel plaatsvindt, kinderen in grensgebieden en rurale gebieden, etnische minderheden, kinderen van sekswerkers of kinderen uit gemeenschappen die zich in een humanitaire crisis bevinden (honger, oorlog of overstromingen).

Het is de enige manier om eten op tafel te krijgen.

Pauline* uit Zimbabwe is zestien jaar oud en sinds haar dertiende wees. Na het overlijden van haar ouders kwam de zorg voor haar broertjes en zusjes allemaal op haar neer. Nu werkt ze in de prostitutie. Dat is voor haar de enige manier om eten op tafel te krijgen. Ze werkt al drie jaar bij de ‘booster’; een telefoonmast in een buitenwijk van Harare. Net zoals veel andere – veel te jonge – meisjes.

Prostitutie Zimbabwe

Lees de verhalen van Pauline en haar collega’s Jenny* en Wendy*

* Om de privacy van de meisjes te beschermen, zijn de namen gefingeerd.

Lees meer over seksuele uitbuiting in ons dossier

Samen strijden we tegen seksuele uitbuiting

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.