Oorzaken van seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting komt overal ter wereld voor. Online en offline. Kinderen worden misbruikt, gedwongen om in de seksindustrie te werken of op andere manieren seksueel uitgebuit. Vooral in lage- en middeninkomenslanden is seksuele uitbuiting een veelvoorkomend probleem. In veel landen is er wel wetgeving en wetshandhaving om seksuele uitbuiting tegen te gaan, maar worden deze niet goed nageleefd en gehandhaafd.

Seksuele uitbuiting kent vele vormen. Daders maken op verschillende manieren misbruik van technologie, internationaal reizen en machtsongelijkheid.

Complex probleem

Seksuele uitbuiting is een complex probleem: er zijn allerlei onderliggende oorzaken. Ouders hebben bijvoorbeeld niet voldoende geld om hun kinderen eten te geven of naar school te sturen, waardoor kinderen moeten bijdragen aan het inkomen van hun ouders. Hierdoor kunnen zij, al dan niet met medeweten van de ouders of voogd, in de seksindustrie belanden. Maar ook kinderen uit landen met een zwak kindbeschermingssysteem of waar geweld genormaliseerd is, lopen een groter risico om uitgebuit te worden.

Andere factoren die kinderen extra kwetsbaar maken zijn:
• Een onveilige thuissituatie;
• Wonen in een gebied waar veel kinderhandel plaatsvindt;
• Wonen in een grensgebied of op het platteland;
• Behoren tot een etnische minderheden;
• Kind zijn van sekswerkers;
• Humanitaire crises (zoals honger, oorlog of overstromingen).

Bang om seksuele uitbuiting te melden

Het is moeilijk voor autoriteiten om seksuele uitbuiting van kinderen op te sporen. Dit begint al bij het melden van seksuele uitbuiting. Veel kinderen weten niet waar ze terecht kunnen om een melding te maken. Ze zijn bang voor de gevolgen of schamen zich. Als ze al melding maken, is het nog maar de vraag of de autoriteiten actie ondernemen om kinderen en families te beschermen of de dader te berechten. Omdat ze niet genoeg middelen hebben om onderzoek te doen bijvoorbeeld.

Mijn vrienden beloofden me een baan in een karaokebar, maar het bleek een bordeel te zijn.

Ook Doreen werd seksueel uitgebuit. Als kind moest ze stoppen met school, omdat haar ouders het schoolgeld niet konden betalen. Drie maanden later werd ze door vrienden uitgenodigd om naar een karaokebar te komen, omdat ze daar werk zou krijgen. Maar toen ze er aankwam bleek het een bordeel te zijn. Ze werd er gedwongen om sekswerk te verrichten. “Om te overleven begon ik drank, drugs en sigaretten te gebruiken. Hoe langer ik daar bleef, hoe minder ik me zorgen maakte over het gebruiken van condooms – dat was aan de klant. Ik werd vaak verkracht en heb veel geleden.”

Lees hier hoe Doreen haar leven als sekswerker achter zich liet en haar eigen bedrijf startte

Doreen werd als jong meisje uitgebuit. Nu runt zij nu haar eigen bedrijf.

Lees meer over seksuele uitbuiting in ons dossier

Samen strijden we tegen seksuele uitbuiting

Help je mee?

Doneer nu

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.