Weg met genderongelijkheid: “Ik heb bewezen dat iedereen een leider kan zijn”

“Als kind wist ik al dat een leidende rol voor mij was weggelegd, maar ik merkte dat dit een grote uitdaging was”, zegt Frida (17) uit Ecuador. Een meisje? Als leider? Dat kan toch niet? Frida bewees het tegendeel. Ze besloot op haar veertiende om in actie te komen en is nu woordvoerder van de meisjesbeweging van Plan International.

In 2021 scoorde Ecuador 0,739 in de Global Gender Gap Index, wat betekent dat vrouwen zo’n 26 procent minder kans op gelijke behandeling hebben dan mannen. Met name op het gebied van politiek en economisch leiderschap bestaat veel genderongelijkheid in Ecuador (World Economic Forum, 2021). Dit komt voort uit vooroordelen over de rol van mannen en vrouwen, die stereotypes in stand houden. Geen wonder dat Frida’s leiderschapsambitie als kind niet werd aangespoord. Terwijl meer vrouwelijk leiderschap positieve verandering teweegbrengt. Het zorgt voor een beter begrip van verschillende behoeften van mannen én vrouwen en voor een inclusievere en eerlijkere samenleving (Unesco).

Frida Ecuador woordvoerder Plan International
Frida (17)

“We moeten vechten voor onze dromen”

“Omdat we jong zijn, hebben we vaak te maken met vooroordelen. Daar kunnen we veel last van hebben”, zegt Frida. “Als jonger meisje durfde ik niet in het openbaar te spreken.” Dit komt volgens haar omdat de capaciteiten van meisjes vaak in twijfel worden getrokken, ze worden als kwetsbaar gezien en de samenleving denkt dat ze alleen huishoudelijke taken kunnen doen.

Omdat we jong zijn, hebben we vaak te maken met vooroordelen. Daar kunnen we veel last van hebben.

Gelukkig liet Frida zich niet tegenhouden door vooroordelen. Op veertienjarige leeftijd werd ze lid van de journalistieke vereniging van haar school, waarna haar zelfvertrouwen toenam. “We moeten vechten voor onze dromen, voor onze rechten en voor de rechtvaardige en gelijke wereld die we verdienen. Het is belangrijk dat we ons hard maken voor onze rechten en onze stem verheffen. We moeten vertrouwen hebben in onszelf en een netwerk opzetten om kansen te creëren. Zo kunnen we samen verder groeien,” zegt Frida.

"Iedereen heeft de kracht in zich om op te staan", lees hier over Sophia uit Uganda

Frida als woordvoerder van Plan International

Bij de journalistieke vereniging leerde Frida veel. Ze ontwikkelde sterke leiderschapskwaliteiten, waardoor ze werd uitgekozen om haar school te vertegenwoordigen in de provinciale jeugdadviesraad (Youth Advisory Council) in de stad Alinas. Hier kwam ze in aanraking met Plan International. De rechten en belangen van meisjes en jongeren werden besproken en Frida leerde meer over gendergelijkheid. Inmiddels is ze zelf woordvoerder van de meisjesbeweging van Plan International. Ze heeft deelgenomen aan verschillende debatten, spreekwedstrijden en is ze zelfs op televisie verschenen.

Frida uit Ecuador activist
Frida (rechts) als woordvoerder van de meisjesbeweging van Plan International

Frida wil machthebbers beïnvloeden zodat ze beslissingen nemen die de rechten van meisjes, jongens en jongeren waarborgen. Ze wil een cultuur van vrouwelijk leiderschap en vrouwelijke kracht creëren. “Het is duidelijk dat publieke functies meestal door mannen worden bekleed, omdat de samenleving vindt dat vrouwen zwak zijn. Er bestaat ongelijkheid in kansen. Dat is waarom ik heb besloten om in actie te komen. Ik weet zeker dat we deze stereotypen kunnen doorbreken.”

Uitwisselingsprogramma voor jongerenambassadeurs

Nadat ze had deelgenomen aan verschillende leiderschapsworkshops, besloot Frida zich aan te melden voor een uitwisselingsprogramma voor jongerenambassadeurs. Dit werd georganiseerd door Plan International (Youth Ambassadors Exchange Programme). Hierbij worden middelbare scholieren, docenten en mensen met een leidende functie uit landen uit Noord- en Zuid-Amerika samengebracht. Het doel is om wederzijds begrip te bevorderen, leiderschapsvaardigheden te vergroten en jongeren voor te bereiden om een verschil te maken in hun gemeenschappen. Frida verbleef bij een gezin in de Verenigde Staten en nam deel aan workshops, teambuildingsoefeningen en ontmoette andere meisjesactivisten.

Deze ervaring was onvergetelijk. Ik werd een echte agent of change.

Als toelating voor het programma moest Frida een presentatie geven, waarbij ze gendergelijkheid als onderwerp koos. “Omdat ik uit een kleine provincie kom, dacht ik eerst dat ik geen kans maakte. Maar van de zes jonge mensen die zich uit Ecuador hadden aangemeld, heb ik gewonnen!”, zegt Frida. “Deze ervaring was onvergetelijk. Ik kwam in aanraking met andere culturen, maakte vrienden en versterkte mijn vaardigheden, maar bovenal werd ik een echte agent of change.” Ook Frida’s ouders, school en gemeenschap waren ontzettend blij met haar deelname.

Wil je meer informatie over Plan International? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Verandering in eigen gemeenschap

Tijdens het uitwisselingsprogramma heeft Frida geleerd hoe ze projecten kan opzetten die aansluiten op problemen in haar gemeenschap. Ze wil graag positieve verandering teweegbrengen in haar eigen omgeving. Van stilzitten was dan ook geen sprake toen ze terugkwam. “Ik heb workshops gegeven over onderwerpen waar ik gepassioneerd over ben, samen met andere meisjes en jongeren uit verschillende plaatsen. Ook heb ik mijn kennis verder ontwikkeld, bijvoorbeeld over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van meisjes.”

Frida, meisjesactivist uit Ecuador
Frida geeft een workshop over gendergelijkheid in haar eigen gemeenschap

“Alles begint met een sterke drijfveer”

Vastbesloten om de seksistische stereotypen in Ecuador te doorbreken, benadrukt Frida hoe belangrijk het is dat ook vrouwen leidinggevende functies vervullen. “Tijdens mijn jarenlange activisme heb ik bewezen dat iedereen een leider kan zijn. Alles begint met een sterke drijfveer, een goed netwerk en blijven leren. Ik denk dat de communicatie tussen jongeren de sleutel is tot leiderschap. We begrijpen elkaar goed en zitten in soortgelijke situaties. Ik voel me nu zelfverzekerd en durf leiding te nemen.”

Samen zorgen we ervoor dat meisjes meer invloed hebben

Help jij mee?

Ja, ik doe mee!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.