She Leads: “Iedereen heeft de kracht in zich om op te staan”

Als meisje of jonge vrouw je stem laten horen en opkomen voor thema’s die jou aangaan, dáár draait het om in het nieuwe programma van She Leads. “We zorgen ervoor dat meisjes en vrouwen zoveel mogelijk invloed en zeggenschap hebben op allerlei niveaus: in hun eigen omgeving maar bijvoorbeeld ook bij de Verenigde Naties.”

Sophia met microfoon in gele jurk
Sophia (27) aan het woord op een She Leads bijeenkomst.

Een onveilige jeugd

Sophia Nabukenya (27) is werkzaam als netwerkcoördinator binnen het She Leads programma en vertelt ons over haar jeugd in Kampala, Uganda. “Het is alles behalve een veilige omgeving om in op te groeien, zeker voor meiden. Ze worden uitgebuit en onderdrukt”, vertelt ze. Op haar twaalfde waren tien van haar vriendinnen al gestopt met school vanwege een zwangerschap. Sommigen kwamen nooit meer terug: Een vriendin overleed toen ze abortus probeerde te plegen, een ander werd uitgehuwelijkt.

Hoe ouder Sophia werd, hoe meer oog ze kreeg voor de misstanden in haar gemeenschap. Een vriendin van Sophia was al twee keer een ongeboren kindje verloren, doordat ze werd mishandeld door haar man. Toen hij haar weer sloeg terwijl ze zwanger was, ging Sophia naar een lokale leider. ‘Waarom gebeurt dit?’ vroeg ze hem. ‘En waarom doet u niets?’ ‘We bemoeien ons niet met problemen van een getrouwd stel’, zei hij. “Toen realiseerde ik mij: ik moet hier iets tegen doen.”

vrouwen houden borden omhoog
Jongerenactivisten tijdens een training van Plan International.

Samenwerking binnen She Leads

Helaas missen meiden en jonge vrouwen zoals Sophia vaak de middelen om daadwerkelijk tegen zulke problemen in hun omgeving in actie te komen. In veel landen worden meisjes en jonge vrouwen geweerd uit het publieke domein. Sophia’s verhaal laat zien dat zeggenschap en leiderschap voor jonge vrouwen ontzettend belangrijk is. Met ons nieuwe programma She Leads, een samenwerking tussen Plan International, Terre des Hommes, Defence for Children-ECPAT, African Women’s Development, Communication Network (FEMNET) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, steunen wij deze meiden en vrouwen bij het opkomen voor hun rechten. Om de stem van vrouwen zoals Sophia te versterken, is het belangrijk dat we samenwerken; Zo versterken we onze stem en vergroten we onze impact.

Lees hier meer over het She Leads-programma

Zeggenschap van meisjes en jonge vrouwen

She Leads begeleidt deze jonge vrouwen bij het veranderen van de sociale normen, maar ook bij hun lobby voor goed overheidsbeleid. De drie belangrijkste doelstellingen zijn: a) het vergroten van de invloed van meisjes en jonge vrouwen op besluitvormingsprocessen, b) het aanreiken van de juiste middelen om gezamenlijk in actie te komen (zowel financieel, als qua capaciteit en veiligheid) en c) het versterken van een positieve houding op allerlei besluitvormingsniveaus ten opzichte van vrouwelijk leiderschap en deelname van meisjes en jonge vrouwen aan het maatschappelijk debat. Het uiteindelijke doel is om een blijvend en duurzaam mechanisme op gang te brengen.

Twee vrouwen die lachen

Agents of Change

Uiteraard krijgen de meisjes ook hulp bij het opbouwen van hun leiderschap. “We leren ze bijvoorbeeld handige vaardigheden, zoals gesprekstechnieken”, zegt Henriette Kristiansen, van Terre des Hommes. “Hoe ga je om met verschillende niveaus in de macht en bij instellingen? Ze zitten uiteindelijk zelf aan tafel, praten met politici en belangrijke mensen binnen instituties.”

Binnen She Leads staan meisjes en vrouwen centraal als agents of change. Meisjes en vrouwen bepalen de agenda. “We zorgen ervoor dat ze zoveel mogelijk invloed en zeggenschap hebben op allerlei niveaus: in hun eigen omgeving maar bijvoorbeeld ook bij de Verenigde Naties”, vertelt Zoë Nussy van Plan International.

Meer lezen over onze projecten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inspirerend voorbeeld

Sophia uit Oeganda is een voorbeeld van wat deelnemers kunnen bereiken. Ze is als jongerenactivist al lange tijd betrokken bij Terre de Hommes, en is in haar land inmiddels een van de gezichten in de strijd voor vrouwenrechten. Ze verscheen de afgelopen jaren veelvuldig in de media en zat onder meer aan tafel met ministers en de president.

Mijn verhaal laat zien dat het niet uitmaakt wie je bent. Iedereen heeft de kracht in zich om op te staan.

“Dankzij de She Leads alliantie krijg ik een podium en de mogelijkheden om over problemen te praten met mensen op bepalende posities”, vertelt Sophia. “Het is een enorme kans.” Maar, zoals Sophia zegt, zijn die zakelijke resultaten niet het enige wat haar hier brengt. “Het heeft me ook veel zelfvertrouwen gegeven. Hiervoor voelde ik me soms slecht over mezelf vanwege mijn achtergrond, maar inmiddels ben ik een inspiratie voor veel jonge meiden. Mijn verhaal laat zien dat het niet uitmaakt wie je bent, waar je bent opgegroeid en wat je hebt moeten doorstaan. Iedereen heeft de kracht in zich om op te staan.”

Samen zorgen we ervoor dat meisjes meer invloed hebben

Doe jij ook mee?

Ja, ik doe mee!

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.