“Wees niet verrast als je mij later als president ziet”

In aanloop naar Wereldmeisjesdag organiseerde de Nederlandse ambassade in Ethiopië een #GirlTakeover. Op 2 oktober 2023 nam de 24-jarige Heran uit Ethiopië voor één dag het stokje over van Henk Jan Bakker, de Nederlandse ambassadeur in Ethiopië. Heran nam die dag de leiding over de Nederlandse ambassade en zette de rechten van meisjes en jonge vrouwen in de spotlight.

Na een warm welkom door Henk Jan Bakker en de andere medewerkers van de ambassade, mocht Heran, die pas afgestudeerd is in de rechten, aan de slag. Ze leidde het wekelijkse teamoverleg waarin alle medewerkers van de ambassade hun successen delen en hun plannen voor de komende week uiteenzetten. Heran liet weten onder de indruk te zijn. “Het enige wat ik van jullie wil vragen is dat jullie de komende week extra stilstaan bij de behoeften van meisjes en jonge vrouwen.”

Heran op de ambassade
Heran (24) op de ambassade. © Plan International

Belangrijke vergaderingen

Na het overleg nam ze de dagelijkse bezigheden van de ambassadeur over. Ze beantwoordde belangrijke e-mails en plande vergaderingen in met officiers van economische zaken en van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). Op de agenda voor deze overleggen stonden zwaarwegende onderwerpen als SRGR gezondheidszorg, de ontwikkeling van meisjes, economische kansen voor jongeren en jongerenparticipatie. Tenslotte sprak Heran ook met ambassadeur Henk Jan Bakker. Hij vertelde haar over het werk van de ambassade en zijn rol daarin.

Lees verder over meisjesactiviste Blessing, die het parlement in Sierra Leone overnam en opkomt voor haar rechten.

Leiderschapskwaliteiten

Ambassadeur Henk Jan Bakker was onder de indruk van haar leiderschapskwaliteiten en beloofde Heran lid te maken van de jeugdadviesraad van de ambassade. Bakker: “Haar zelfvertrouwen was zeer inspirerend en ik hoor dan ook graag meer over Heran’s toekomstplannen.”

Heran en Henk Jan Bakker, ambassadeur van Nederland in Ethiopië. © Plan International

“Ik mocht het werk écht overnemen”

Voor Heran was het evenement een unieke kans om haar leiderschapsvaardigheden in de praktijk te brengen en de belangen van meisjes en jonge vrouwen op de agenda van de ambassade te zetten. Heran: “Ik heb heel veel geleerd en het heeft mijn verwachtingen echt overtroffen. Ik had verwacht dat ik alleen wat kleine taakjes zou mogen doen, maar ik mocht het werk van de ambassadeur écht overnemen. Daardoor besefte ik dat ik echt de leiding kan nemen binnen organisaties en ambassades. Dus wees niet verrast als je me in de toekomst als president, minister of ambassadeur ziet.”

Er wordt tijdens de vergadering op de ambassade aandachtig naar Heran geluisterd. © Plan International

Wereldmeisjesdag

In 2012 riepen de Verenigde Naties 11 oktober officieel uit tot Wereldmeisjesdag, na een succesvolle lobby van Plan International. Een belangrijke dag, want dagelijks worden nog miljoenen meisjes wereldwijd achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Alleen omdat ze meisje zijn. Daarom komt Plan International op 11 oktober op voor de rechten van meisjes en vieren we hun kracht. In aanloop naar, en op Wereldmeisjesdag organiseren verschillende bedrijven en overheden wereldwijd #GirlTakeovers, waarbij een meisje of jonge vrouw voor één dag de positie van belangrijke leidinggevenden, beleidsmakers en beslissingsmakers overneemt.

Wil jij ook dat meer meisjes hun plek claimen?

Steun dan onze projecten!

Ik kom in actie
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.