“We moeten gehoord en gerespecteerd worden”

Tot een paar jaar geleden was de school van Sanmya’s (13) uit Maranhão, een staat in Noordoost-Brazilië, een ruïne. Met steun van Plan werd het gebouw opgeknapt, er kwam een computerlokaal en een veilige speelplaats. “Het is nu veel beter”, zegt Sanmya. “Vroeger speelden we op straat of middenin het bos. Het was gevaarlijk met al die wilde dieren en hardrijdende auto’s. Nu is iedereen veilig.”

Het schoolgebouw was een paar jaar geleden in zeer slechte staat. Toen Plan International deze plek voor het eerst bezocht maakten we direct plannen met de communityleden voor een project om de school te renoveren. We knapten samen de klaslokalen op, maakten een computerruimte en ontwierpen een schoolplein.

“Dit plein is nu heel goed, want kinderen renden eerst op de straat en speelden midden in het bos, en het was heel gevaarlijk. Er kon een hardrijdende auto aankomen of een loslopend dier. Nu is iedereen veilig op het schoolplein”, legt Sanmya uit.

Sanmya sponsorkind Brazilië

Voetballen en vrouwenrechten

Sanmya doet mee aan een voetbalproject van Plan voor meisjes en jonge vrouwen. Via deze sport leert ze over het belang van gelijkheid voor vrouwen. “Dit project leert ons over vrouwenrechten, terwijl we tegelijkertijd leren om te voetballen. Voetbal is voor jongens én meisjes, zo zou het in de rest van ons leven ook moeten zijn”, zegt Sanmya.

“Ik leer niet alleen veel nieuwe dingen, maar het sporten helpt me ook om fit te blijven, ik deed hiervoor niets aan lichamelijke beweging”, vervolgt ze.

Lees hier het verhaal van een oud-sponsorkind

Een transformatie

Voor Sanmya heeft de aanwezigheid van Plan International in haar community een groot verschil gemaakt. “De activiteiten die Plan aanbiedt buiten school zijn heel belangrijk, we leren en groeien ervan. Ze helpen ons enorm. Plans aanwezigheid hier is ook belangrijk omdat het ervoor zorgt dat volwassenen meer naar ons kinderen luisteren, zodat ze begrijpen dat wij ook een stem moeten hebben, we moeten worden gehoord en gerespecteerd”, legt ze uit.

Sanmya sponsorkind Brazilië familie

Een cruciaal onderdeel van ons programma is het voorlichten van volwassenen over het belang van de stem van kinderen, het respecteren van hun individuele persoonlijkheden en hun levensfases, zodat ze gezond kunnen opgroeien en de ruimte krijgen die ze nodig hebben.

Lees hier meer over kindsponsoring

Steun van kindsponsors

“Plan heeft een groot effect gehad op hoe het er nu bij ons thuis en in onze community uitziet. Mijn ouders steunen me in alles wat ik doe en moedigen me altijd aan om aan meer activiteiten mee te doen zodat ik een betere toekomst krijg”, zegt Sanmya.

Plan heeft een groot effect gehad op hoe het er nu bij ons thuis en in onze community uitziet.

“Zonder de steun van Plan International en de sponsors zou ik niet al die mogelijkheden hebben gehad om te leren. Veel meisjes van mijn leeftijd die ik ken zijn al zwanger en gaan trouwen”, vertelt Sanmya.

“Nu promoot ik de projecten waar ik aan deelneem, ik geef wat ik leer door zodat deze informatie meer mensen in mijn community bereikt, om ook hun leven te veranderen.”

Meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Sanmya sponsorkind Brazilië project

Kindsponsoring van Plan

Als kindsponsor steun je niet alleen het meisje zelf, maar ook haar familie en gemeenschap. Daardoor gaan steeds meer meisjes naar school en kunnen zij een beroep leren, waardoor ze later een beter inkomen krijgen. Door goede voorlichting over de rechten van de meisjes en de risico’s die zij vaak lopen maken we de positie van de meisjes in de community sterker.

Als nieuwe sponsor ontvang je standaard een informatiemap met foto’s van jouw sponsorkind en haar familie, informatie over haar situatie, het land waar zij woont en over hoe Plan International zich inzet. Je ontvangt jaarlijks updates en foto’s, en je kunt je sponsorkind ook zelf brieven schrijven en zelfs bezoeken (in overleg). Bovendien ontvang je driemaal per jaar het Girls First Magazine en blijf je op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Samen helpen we meisjes aan een betere toekomst.

Help jij mee?

Word kindsponsor!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.