Ludivina het watermeisje

Jarenlang stond de negenjarige Ludivina uit Oost-Timor op voor dag en dauw. Terwijl de zon opkwam, baande ze zich met haar zusje Pasquela (7) en broertje Cipriano (6) een weg door het dikke, hoge gras, door een gevaarlijk ravijn en langs een ondiep moeras, totdat ze bovenop een steile klif aankwamen. De rivier onderaan de klif was de dichtstbijzijnde waterbron voor haar familie.

Ludivina woont met haar familie in een klein bergdorp. Hier is het heel normaal dat vooral dochters water halen. Ludivina’s ouders verdienen maar een klein beetje geld met de verkoop van groenten uit eigen tuin, dus iedereen in het gezin moet een steentje bijdragen. “Ik wil niet dat mijn kinderen water moeten halen”, zegt Ludivina’s vader. “Ze worden er zo moe van. Maar soms heb je geen keuze.”

Niet naar school

Wereldwijd wordt elk jaar zo’n 200 miljard uur verspild aan het verzamelen van water. Uren die meisjes niet kunnen besteden aan school, waardoor ze soms zelfs genoodzaakt zijn te stoppen. Zonder een diploma zullen deze meisjes geen baan vinden en dus niet hun eigen geld verdienen. Vroegtijdig school verlaten leidt ook vaak tot te jong te trouwen en kinderen te krijgen. Dat houdt meisjes gevangen in een vicieuze cirkel van armoede.
Ook Ludivina, die soms wel drie keer op een dag water moest halen, had geen tijd om haar huiswerk te maken of na schooltijd Engelse lessen te volgen.

Omdat ik niet meer elke dag water hoef te halen heb ik tijd om met mijn vriendjes te spelen, naar school te gaan en te zingen!

De oplossing

Onlangs plaatse Plan een waterpomp in het dorp van Ludivina. Die pomp betekent voor Ludivina een grote zorg minder. “Omdat ik niet meer elke dag water hoef te halen heb ik tijd om met mijn vriendjes te spelen, naar school te gaan en te zingen!” vertelt Ludivina blij.
Haar vader gloeit van trots als hij het over zijn dochter heeft. “Ludivina is een slim meisje en ze doet erg haar best op school. Ik ben heel blij dat ze nu meer tijd aan haar huiswerk kan besteden. Ik wil dat mijn kinderen hun school afmaken en succesvol zijn.”

waterproject oost-timor

Naar school en gezond

De waterkraan heeft ook op de rest van het gezin een enorme invloed. Nu is er water om te koken, schoon te maken en voor het bewateren van hun groentetuin. De kinderen in het dorp profiteren van het drinken van veilig water en de mogelijkheid om hun handen met zeep te wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest. Dit vermindert het risico op diarree, waardoor ze minder vaak lessen moeten missen.

Sinds de installatie van de waterpomp volgt Ludivina elke dag na schooltijd Engelse les. Ze spreekt de taal als één van de besten op haar school. “I am happy because I don’t have to go far to collect the water”, zegt Ludivina in perfect Engels, stralend van blijdschap.

Wil je meer lezen over de water projecten van Plan? Neem een kijkje in ons Dossier

Samen bouwen we meer waterpompen waar nodig is

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Stop meisjesbesnijdenis!

Elk jaar lopen 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Verminkt voor het leven. Dit onrecht tegen meisjes moet stoppen! Samen met jou geven we meisjes een beter leven. Meisje voor meisje.

Kim Feenstra tegen meisjesbesnijdenis
Sluit je aan bij de strijd!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.