Verpleger Nkhuwa: “Tienerzwangerschappen zijn uiterst risicovol!”

“Tienerzwangerschappen komen hier nog veel voor”, vertelt Mabvuto Nkhuwa (31), verpleger in de Zemba Health Clinic in het oosten van Zambia. “Ouders halen hun dochters van school om te trouwen. Snel daarna zijn ze zwanger. Meisjes die wel naar school gaan, zien vriendinnen al jong trouwen en kinderen krijgen en willen dat dan ook. Ze beseffen niet wat voor gevaren dit met zich meebrengt.”

Mabvuto Zambia

Onvolgroeid bekken

“Vooral de bevalling is erg risicovol voor een jong meisje”, legt Nkhuwa uit. “Haar bekken is nog niet volgroeid en niet sterk genoeg om de druk tijdens de bevalling aan te kunnen. Zo’n bevalling is enorm zwaar, duurt lang en de kans op een doodgeboren baby of een keizersnede is groot. Een keizersnede is – zeker op het platteland, zonder stromend water, goede hygiëne en goede gezondheidszorg – risicovol, want de jonge moeder krijgt een wond zowel in haar buik als baarmoeder. Bij toekomstige zwangerschappen en bevallingen kan dit openbarsten en tot extra complicaties leiden.”

Youth Friendly Corner

“We proberen jongeren voor te lichten over voorbehoedsmiddelen en de risico’s van jong trouwen en zwanger worden. Daarom organiseren we elke dinsdagmiddag hier op de kliniek de Youth Friendly Corner met activiteiten voor jongeren en voorlichting. Helaas mogen veel meisjes nog niet komen van hun ouders. Ze vinden het niet geschikt voor hun dochters en denken dat ze meer seks hebben door voorlichting. Daar moeten wij nog hard aan gaan werken.”

Niet naar kliniek durven

“Ook durven veel meisjes niet naar onze kliniek te komen voor de gratis prikpil of het spiraaltje. Hun ouders verbieden het; ze denken dat voorbehoedsmiddelen een vrijbrief zijn voor ongelimiteerde seks. Wij zouden graag op scholen naast seksuele voorlichting ook de mogelijkheid willen bieden om daar ter plekke de prikpil te halen. We kunnen op scholen veel meisjes bereiken en in een vertrouwelijke omgeving uitleg geven over de voorbehoedsmiddelen. Helaas krijgen we geen toestemming om dat te doen. Daarom hebben we nog altijd veel schoolgaande meisjes die zwanger raken en stoppen met hun school.”

Abortus met een stok

Volgens Nkhuwa zien veel jonge meisjes een leven met een kind niet zitten. “Maar abortus is in Zambia alleen in zeldzame gevallen toegestaan. Bijvoorbeeld na een verkrachting of als het leven van de moeder in gevaar is. Jonge meisjes proberen daarom regelmatig op gevaarlijke manieren de zwangerschap zelf te beëindigen, door bijvoorbeeld veel pillen met traditionele kruiden te slikken voor een miskraam. Sommige meiden steken zelfs een stok bij zichzelf naar binnen.”

Levensgevaarlijk

“Bij deze methodes krijgen meisjes regelmatig ernstige interne bloedingen. Soms wordt de baarmoeder zelfs geperforeerd. Ook kunnen er stukjes weefsel achterblijven, die kunnen leiden tot ernstige ontstekingen van de baarmoeder en zelfs onvruchtbaarheid. Er zijn zelf meisjes overleden bij dit soort zelf uitgevoerde abortussen. Ik vertel de meiden over deze gevaren, maar dikwijls doen ze het vervolgens toch.”

Ernstig bloedend

“Drie dagen terug kwam hier een meisje ernstig bloedend binnen. Ze had zelf een abortus uitgevoerd en haar baarmoeder was ontstoken. Ze was er slecht aan toe; had ernstige buikkrampen en koorts. Ik heb meerdere keren haar baarmoeder moeten curetteren om die helemaal schoon te maken. Had ik dit niet gedaan, dan zouden haar baarmoeder en misschien ook eierstokken verder ontsteken, waardoor ze nooit meer kinderen had kunnen krijgen. Het zou goed zijn als er een betere manier voor abortussen zou komen, maar in Zambia wil de regering dit momenteel niet. Er is te veel angst dat dan iedereen om de haverklap een abortus zal ondergaan.”

Plan in de strijd tegen tienerzwangerschappen

Wereldwijd raken elk jaar 2 miljoen meisjes zwanger voordat ze 15 zijn. Veel meisjes die jong zwanger worden, moeten noodgedwongen stoppen met school en hebben weinig kans op een betaalde baan. Plan wil tienerzwangerschappen voorkomen en informeert meisjes via deze ‘Youth Friendly Corners’ over geboorteplanning met trainingen en voorlichtingscampagnes. Zo kunnen meisjes goed onderbouwde beslissingen nemen over hun lichaam en hun toekomst. Meisjes moeten zelf kunnen bepalen wanneer en met wie ze kinderen krijgen. Plan roept overheden ook op om seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen makkelijk toegankelijk te maken voor meisjes.

Lees meer over tienerzwangerschappen of de Tien manieren waarop Plan strijdt tegen tienerzwangerschappen.

Wat jij kunt doen

Laat zien dat je opkomt voor meisjes wereldwijd! Wij houden je graag op de hoogte over hoe wij dit doen én hoe jij kunt helpen.

Sluit je aan!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.